EN TATLI ZEHİR!

  • Nevavprestij

Meyvenin içinde fruktoz olarak, çayın içinde sükroz olarak sütün içinde laktoz olarak, tatlılarda ise glikoz olarak karşımıza çıkıyor. Adı şeker olmasa da, insan sağlığına büyük zararları dokunabiliyor. Bundan uzak durmak için dikkatli olmalısınız.

 

Kavanozların içinde tüketilmeyi bekleyen bembeyaz kristalleri gören inanır mı sağlıksız olduğuna? ” Ben çayıma, kahveme şeker koymuyorum” ile başlayıp. Ama tatlıyı, çikolatayı çok severim” ile biten cümlelerin kahramanı şeker! Meyvenin içinde fruktoz, çayın içinde sükroz, sütün içinde laktoz, tatlılarda ise glikoz olarak karşımıza çıkıyor. Oldukça yüksek kalorili ve sindirimi çok kolay.

 

Etiketlerde Yer Alan Gizli Şekerler

●Glikoz şurubu

●Mısır şurubu

●Yüksek fruktozlu mısır şurubu

●Sükrozdektroz

●Fruktoz

●Elma suyu konsantresi

●Üzüm suyu konsantresi

 

Çocukluk çağı obezitesi ile ilgili yapılan bir araştırmada her gün alınan şekerin yarısının işlenmiş yiyeceklerden geldiği kanıtlanmıştır. Yani işlenmiş şeker bulunan paketli ürünlerden uzak durulmalı. Şeker yerine geçen farklı maddeler de olabilir.

 

GELELİM ŞEKER TÜRLERİNE

 

Beyaz şeker kullanmayanların tercih ettiği esmer şekerin daha masum olduğu doğru değil. Yüksek fruktozlu mısır şurupları ucuz olduğu için fazla tercih edilmekte. Bir de ‘eklenti şeker içermez’ yazılı besinlerde tatlandırmak için kullanılan bal var. Akçaağaç şurubu da antioksidan ve mineral açısından zengin. Agave ise Meksika kökenli bir bitki şurubu çıkarıldığında oldukça tatlı oluyor. Yaklaşık %90 ‘ı fruktoz yapısındadır. Şekerin türü ne olursa olsun fazla tüketildiğinde tam bir zehir. Fazla şeker tüketimi obezite başta olmak üzere diyabet, kalp damar hastalıkları, hipertansiyon gibi pek çok kronik hastalığa da neden olmakta. Aynı zamanda kan şekerini hızlıca yükseltir, yeme isteğini arttırmaktadır. Fazlası iç organlarda yağlanma yapar. Şeker bağımlılığından kurtulmak oldukça zor. Çocuklar ne kadar erken şekerli tatlarla tanışırsa, ilerleyen senelerde de bu tatları tercih etme ihtimalleri o kadar artıyor.

 

Şeker Tüketimini azaltmak İçin;

 

●Paketli ürünlerde mutlaka etiket okuyun.

●Tatlı isteğinizi şeker oranı düşük meyvelerle karşılamaya çalışın.

●İşlenmiş ve paketli ürün tüketimini azaltın.

●Evde ve iş yerinde paketli ürün bulundurmayın.

●İyi bir uyku düzenine sahip olmaya özen gösterin.

●Şeker dengesi için süt ürünleri tüketimine dikkat edin.

  • Phonetix otel