• Nevavprestij
EKONOMİ Haber Girişi : 10 Ocak 2022 11:13

Ekonomist Zelyut: Kurda geliyor gelmekte olan!

Ekonomist Zelyut: Kurda geliyor gelmekte olan!
Ekonomist Evren Devrim Zelyut, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) atacağı adımlara değinerek "Ortada çok net bir gerçek var; kurda geliyor Atlantik’ten, gelmekte olan" dedi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) dört ay üst üste aldığı faiz indirimi kararıyla 18 seviyesine kadar yükselen, ancak kur korumalı Türk lirası mevduat hesabı desteği sonrası 13 bandına çekilen dolar/TL'yle ilgili dikkat çeken bir değerlendirme geldi.

voyage otel

Ekonomist Evren Devrim Zelyut, Yeniçağ gazetesinde yayımlanan yazısında  ABD Merkez Bankası'nın (Fed) atacağı adımlara değinerek "Amerika faizi artırıp, parasal miktarı küçültünce Türkiye’de zaten kıt olan dolar daha da kıtlaşmayacak mı? Kur yukarı gitmeyecek mi?" diye sordu.


 
'UYDURMA FİNANSAL ÜRÜNLERLE NEREYE KADAR TUTABİLİR?'


"FED etkisi varken, Türkiye’de kamu, kuru borç para ile, Körfez’den gelen sermaye ile, içeride uydurma finansal ürünlerle nereye kadar tutabilir?" ifadesini kullanan Zelyut, şöyle devam etti:

'ORTADA ÇOK NET BİR GERÇEK VAR'


"Türkiye’de tarım ve sanayi ürettikçe ithalat yolu ile zaten döviz açığı oluşmuyor mu? Rezervlerimiz dibi delik kovaya dönmüş durumda değil mi? İhracat kovayı dolduruyor ama ithalata dayalı üretim metodu boşaltmıyor mu? Ortada çok net bir gerçek var: Kurda geliyor Atlantik’ten, gelmekte olan."