• Nevavprestij
GÜNCEL Haber Girişi : 08 Kasım 2022 13:06

Ege’de zeytin hasadı dertli başladı

Ege’de zeytin hasadı dertli başladı
Ege Bölgesi’nde zeytin hasadı başladı. Bu yıl yağmur yağmaması nedeniyle zeytinde rekolte fazla ama kalite düşük.

Ege’nin en önemli tarımsal ürünlerinden zeytinde hasat başladı. Zeytin, kurak koşullara dayanıklı bir ürün olmasına karşın küresel iklim krizi sürecinde yağış ve sıcaklık değişikliklerinden en fazla etkilenen tarım ürünleri arasında yer alıyor.

voyage otel

 

Bölgede jeotermal ve rüzgâr enerji santralları, iklim krizinin hava koşullarını değiştirmesiyle birleşince zeytin üretimi büyük darbe yedi. Son bir yıl içerisinde başta mazot, gübre ve ilaç olmak üzere yüzde 200'ün üzerinde zamlanan girdi maliyetleri altında ezilen üretici, hasada sıkıntılı başladı. Üreticiler zeytin hasadının kendileri için sıkıntılı bir şekilde başladığını söylerken piyasada zeytinin fiyatının şu anda 8 lira ile 13 lira arasında değiştiğini ve bu fiyatların maliyetlerini bile karşılamadığını söylüyor. Öte yandan üreticiler, zeytinde rekoltenin yüksek olduğunu fakat kalitesinin düşük olduğunu belirtiyor.

 

Birgün Gazetesi'nin haberine göre, Türkiye'de 26 milyon ağaç ile ülke genelinde en fazla zeytin ağacına sahip olan ve sofralık zeytin üretiminin yüzde 30'unu üreten Manisa Akhisar’da üreticilik yapan Mehmet Ali Özer, “Bizim bölgemizin en önemli ürünü zeytin. Kuraklık bizi her yıl daha çok etkilemeye başladı. Bu sene hiç yağmur yağmadı. Bu durum zeytini çok etkiledi. Üreticinin iyi bir sulama sistemi yoksa özellikle yemeklik zeytinde kalite çok düşük oluyor. Bunun yanında girdi maliyetleri bizi çok etkiliyor. Geçen sene bir kilo zeytin ile 1,25 litre mazot alınırken bu yıl bir kilo zeytin ile bir litre mazot bile alınamıyor” diye konuştu. Özer ayrıca, “Şu anda zeytinin piyasadaki ortalama fiyatı 10 lira civarlarında. Bu fiyat bizi kurtarmıyor. Üretici her yıl daha çok zarar etmeye başladı. Bu sene bizim için çok kötü geçecek” dedi.

 

AYDIN’DA ZEYTİN ÜRETİLEMEYECEK DURUMDA

 

Aydın Germencik’te zeytin üreticiliği yapan Halil Çetinkaya da, “Kuraklık çok kötü durumda. O yüzden birçok zeytin üreticisi, hasada başlayamadı. Bunun yanında girdi maliyetleri çok yükseldi. Zeytinde fiyat bölgemizde 8 lira olarak açıklandı. Bizim en az 15 lira beklentimiz var. Bu gidişle Aydın’da zeytin üretilemeyecek duruma gelecek” ifadelerini kullandı.

 

Çetinkaya, jeotermal ve rüzgâr enerjilerine dikkat çekerek, “Bölgemizde çok fazla jeotermal var. Bunlar hep zeytinlik alanlarında yer alıyor. Ya da zeytinlik alanlarına yakınlar… Bunlar kaliteyi çok düşürüyor. Bunlara dur denmesi lazım. Bu enerji faaliyetleri iklimi de etkiliyor. Sonuçta bu durum ortaya çıktı” dedi.

 

Balıkesir Ayvalık’ta zeytin üreticiliği yapan Hasan Cengiz Yazar da, “Ayvalık’ta tam sezon açılmadı. Ama burada da durum iyi değil. Bölgemize mayıs ayından beri yağmur düşmedi. Bu durum verim ve kaliteyi etkiledi. Bu sene verimin yüksek olması gerekiyordu ama yüzde 70 kayıp var. Küresel iklim değişiyor. Maalesef doğanın dengesiyle oynadılar. Bu da en çok tarım yapanları etkiledi. Bölgemizde yeraltı suları çekildi. Sulama yapmak da zorlandı. Girdi maliyetleri ise bu sene çok arttı. Üreticiler olarak gün geçtikçe zarara üretmiş oluyoruz. Üreticiler topraktan çekilmeye başladılar” diye konuştu.