• Nevavprestij
EKONOMİ Haber Girişi : 24 Haziran 2020 16:15

Ege Bölgesi’nin 100 büyüğü açıklandı!

Ege Bölgesi’nin 100 büyüğü açıklandı!
Ege Bölgesi Sanayi Odası 2019 yılı üretimden satışlara Ege Bölge’sinin 100 büyük sanayi kuruluşunu açıkladı.

Ege Bölgesi Sanayi Odası(EBSO) 2019 yılında üretimden satışlara göre Ege Bölgesi’nin 100 büyüğünü açıkladı. 38 yıldır aralıksız Ege’nin 100 büyük sanayi kuruluşunu açıklamaya devam ettiklerini söyleyen EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, “İhracat ve üretim Türkiye’nin geleceği. İstihdam yaratmayan bir üretim modeli ile devam etmemiz mümkün değil” dedi.

voyage otel

2019 yılı üretimden satışlara göre İlk 10 sırada alan firmalar sırasıyla şöyle:


 
TÜPRAŞ, PETKİM, PHILSA PHILIP MORRİS, BMC Otomotiv, İzmir Demir Çelik, JTI Tütün, Abalıoğlu Yem- Soya, Pınar Süt, Abalıoğlu Yağ Sanayi, Kocaer Haddecilik.
100 büyük firmanın üretimden satışlar rakamının, yüzde 78.9’unun kimya, gıda ve demir-çelik-metal- döküm sanayide yoğunlaştığını aktaran Yorgancılar, “Geçen sene de ilk 3 sektörün oranı bu şekildeydi ve yine değişmedi. İhracat bakımından da bu 3 sektörün önde olduğunu görüyoruz. İlk 10 firma 100 büyük firmanın üretimden satışlarının yüzde 57’sini gerçekleştiriyor. Üretimden satışlara 94.275 olan satış değerleri, 2019’da 102. 581’e yükseldi. Üretimden, net satışlar içindeki payı yüzde 92 olarak gerçekleşti. Dış ticaret performanslarına baktığımızda ihracatın üretimden satışlar içindeki payı yüzde 36,7” ifadesini kullandı.

Yerli firmalar mali yapısı açısından kırılgan
Karlılık ve istihdam oranına bakıldığında karlarda ve katma değerde düşüş olduğunu belirten Yorgancılar, “Karlılık oranlarına baktığımızda düşüş olduğunu görüyoruz. Kur farklıkları, artan maliyetler, finansal dalgalanmalar ve yetersiz büyümeden kaynaklanıyor. İstihdam da bir artış var.

Ege Yön HaberDen BEYZA COŞKUNTÜRK'ün haberine göre Ar-Ge harcamaları artsa da, umut verse de bin 5’in altında. Türkiye’nin GSYİH içindeki Ar-Ge harcamalarının payı yüzde 1.03. Hedeflerimize, çağın gerektirdiği inovasyon rekabeti uyum sağlamak için buna eğilmeliyiz. Borç özkaynak oranın yukarıya çıktığını görüyoruz. Toplam Borçların özkaynaklar büyüklüğünün 3 katına ulaşması, bugün tüm dünyanın sorunu olan borçlanma riski, firmalarımızın da nasıl taşıdığını çarpıcı bir biçimde gösteriyor. Yerli firmalarımızın ürettiklerini ihraç etme noktasında
yabancı sermaye ile aynı seviyede ilken, mali yapısı açısından daha kırılgan olduğunu görüyoruz” şeklinde açıkladı.

2019 yılında küreselleşme sürecinin ABD nedenli ile terse dönmesinden kaynaklanan ticari savaşların belirginleşmeye başladığı bir yıl olduğunu ifade eden Yorgancılar, “Her ülke kendi ekonomisinin öne çıktığı korumacılık politikalarının olduğu bir yıl oldu. Küresel ticaret savaşları yavaşladı. Küresel büyüme oranına baktığımızda Çin ve Hindistan’ın büyüme oranları, dünya ticareti de buna paralel olarak artıyordu. Ancak şimdi Çin ve Hindistan’daki büyüme oranları aşağı indiği için büyüme oranları da aşağı indi ve bu inmeye de devam ediyor. Bunun altında yatan en önemli kriterlerden biri Çin ve ABD arasındaki ambargolar” dedi.