• raşit emir süer
SPOR Haber Girişi : 18 Nisan 2023 10:45

Efsanevi Dragon Dünya Şampiyonası bu yıl ilk kez Bodrum'da

Efsanevi Dragon Dünya Şampiyonası bu yıl ilk kez Bodrum'da
Bodrum, ilk defa 2023 Dragon Dünya Şampiyonası'na ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.

 
İki yılda bir farklı bir ülkede düzenlenen Dragon Dünya Şampiyonası için geri sayım başladı. Bu yıl ilk defa Bodrum'da düzenlenecek olan Dragon Dünya Şampiyonası Bodrum - Türkiye, 25 Mayıs - 3 Haziran 2023 tarihleri arasında gerçekleşiyor ve dünyanın dört bir yanından 23 ekip ve 71 yelkenci şampiyonluk unvanı için yarışıyor. İkinci etkinlik olan Türkiye Grand Prix ise 26-29 Nisan 2023 tarihleri arasında düzenlenecek ve 11 ekip ile 33 yelkenci büyük kupa için yarışacak. Yarışmalara katılan ülkeler arasında Türkiye, İsviçre, Portekiz, İngiltere, Macaristan, Avustralya, Belçika yer alıyor.
 
Dragon tekneleri şık hatları ve etkileyici hızı nedeniyle bir yarış teknesi olarak hızla popülerlik kazandı. Yıllar içinde Dragon, kendine özgü tasarımı ve su üzerindeki benzersiz performansıyla dünyanın en ikonik sabit salmalı teknelerinden biri haline geldi.
 
Dragon Dünya Şampiyonası iki yılda bir farklı bir ülkede düzenleniyor. Pek çok ülke başvuruyor ve IDA (International Dragon Association) en uygun ülkeyi seçiyor. Bodrum 4 sene önce TDB'nin (Türk Dragon Birliği) çalışmaları neticesinde seçilmiş bulunuyor.

voyage otel


 
2022 yılında ilk üç dereceye giren ekipler Klaus Diederichs'in dümende olduğu Fever Ekibi (Birincilik Kupası), Andy Beadsworth'un dümende olduğu Provezza Dragon Ekibi (İkincilik Kupası) ve Wolf Waschkunhn'un dümende olduğu 1Quick1 Ekibi (Üçüncülük Kupası) bu sene de katılıyor. Bu da Bodrum'a dünya şampiyonlarının geleceği ve sıkı bir rekabet olacağı anlamına geliyor. Andy Beadsworth, Dragon Dünya Şampiyonasında iki kez Türk ekibi TUR 212 Provezza ile şampiyon oldu (2017 ve 2019). Andy BAYK sporcusu ve uzun yıllardır Provezza ile yarışıyor ve ekip bu sene de oldukça iddialı.


 
Dünya yelkenciliğinde marka olan Bodrum'da düzenlenecek Dragon Dünya Şampiyonası, dünyanın dört bir yanından gelen yelkencilerin en heyecan verici ve prestijli tekne yarışlarından birinde mücadele edeceği, kalp atışlarını hızlandıran ve zihinleri harekete geçiren bir etkinlik olacak.


 
Kraliçe II. Elizabeth ve Edinburgh Dükü Prens Philip'e düğün hediyesi olarak verilen Dragon sınıfının efsanevi teknesi Bluebottle da Bodrum'a geliyor!
Dragon tipi sabit salmalı teknelerin tarihi, efsanevi tekneler ve on yıllara yayılan kıyasıya rekabet mirası ile etkinliğin kendisi kadar büyüleyici.
 


1929 yılında Norveçli Johan Anker tarafından tasarlanmış tek tasarımlı bir salma tekne olan Dragon, 1948 yılında Olimpik Sınıf haline geldi ve bu statüsünü 1972 Münih Olimpiyatlarına kadar korudu. Dragonların uzun omurgası ve zarif tekne hatları değişmeden kaldı.


 
Çarpıcı mavi rengi ve etkileyici hızıyla ünlenen, sayısız yarış kazanan ve dünyanın dört bir yanındaki denizcilerin kalbini fetheden Bluebottle yarım asrı aşan masalsı bir geçmişe sahip. 1948 yılında Island Sailing Club tarafından o zamanki Kraliçe II. Elizabeth ve Edinburgh Dükü Prens Philip'e düğün hediyesi olarak verilen teknede kraliyet çiftinin yanı sıra tanınmış denizci ve yazar Uffa Fox tarafından da kullanıldı. 1956 Melbourne Olimpiyatlarında Graham Mann'ın ellerinde bronz madalya kazanan Bluebottle 1961'de yarışlardan emekli oldu. Bir süre Cornwall Ulusal Denizcilik Müzesi'nde kalan tekne 60 yıl sonra restore edilerek yeniden denizle buluştu.


 
Bugün, Bluebottle kendine has karizması ile Dragon sınıfının bir sembolü ve tasarımcılarının ustalık ve işçiliğinin bir kanıtı olmaya devam ediyor.
 


Yelken cennetinde muhteşem bir eşleşme: Dragon ve Bodrum!
Bu yıl Dragon Dünya Şampiyonası ilk kez Bodrum'da düzenleniyor ve dünyanın dört bir yanından yelkenciler etkinliği heyecanla bekliyor. Kristal berraklığındaki suları ve büyüleyici manzarasıyla Bodrum, bu heyecan verici yarışma için mükemmel bir zemin oluşturuyor ve hem yelkenciler hem de seyirciler için unutulmaz bir yer olmayı vaat ediyor.


 
Ziyaretçiler, şehrin zengin kültürel mirasının, lezzetli mutfağının ve canlı gece hayatının tadını çıkarırken, dünya standartlarındaki yelkencilerin açık denizlerdeki mücadelesine tanıklık etme fırsatı bulacak.


 
Dragon Dünya Şampiyonası sadece bir yarış değil. Yarışlar aynı zamanda Dragon salma teknelerin tarihini ve mirasını kutluyor. Yıllar boyunca bu etkinlikte yarışan yelkencilerin beceri ve adanmışlıklarının bir kanıtı ve kazanmak için gereken inanılmaz atletizm ve kararlılığın bir göstergesi. Bodrum'da bu yılki şampiyona için geri sayım başlarken, yelkenciler ve izleyiciler Dragon sınıfının tarihindeki en heyecan verici yarışlardan biri olmaya hazırlanıyor.


 
Türk Dragon Birliği (TDB) Başkanı Arkun Demircan “Etkinliğin organizasyonu Birliğimiz tarafından ve üyelerimiz olan tüm dragon sahiplerinin ortak katkısı ile 2015 yılından bu yana süregelen bir çalışma ile elde edildi. Bu çabalar sonucunda 2019'da San Remo'da yapılan IDA Genel Kurulu'nda Türk Dragon Birliği 27 oydan 24'ünü aldı ve 2023 Dragon Dünya Şampiyonası'nın Bodrum'da yapılması hakkını kazandık. Ardından hızla çalışmalara başladık. Aslında 2012 yılından beri Bodrum'da Açık Türkiye Dragon Şampiyonaları düzenliyoruz. Dünyanın birçok ülkesinden gelen dragoncuların gözünde Bodrum “yelkenciliğin cenneti” olarak tanımlanıyor. Denizimizdeki rüzgarlar, dalga boyu, gelgit olmaması ve yörenin ılıman iklimi Bodrum'u ideal bir parkur kılıyor. Bu yıl Bodrum'da bu iki inanılmaz yarışa ev sahipliği yapmaktan büyük heyecan duyuyoruz. Tüm katılımcılara en iyi yarış deneyimini sunmak ve etkinliği gerçekten unutulmaz kılmak için elimizden gelenin en iyisini yapacağız” dedi.


 
Etkinliklerin ana sponsoru Arar A.Ş. olurken, Milta Bodrum Marina, Ağanlar Tersanesi ve Süperpar Otomotiv platin sponsor olarak destek veriyor. Resmi kurumlar tarafında ise T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı, Muğla Valiliği, T. C. Bodrum Kaymakamlığı ve Bodrum Belediyesi destek sağlıyor.