• raşit emir süer
ÇEVRE -YAŞAM Haber Girişi : 13 Aralık 2021 10:35

Efes Tarlası Yaşam Köyü’nde Zeytinyağı Tadım Atölyesi

Efes Tarlası Yaşam Köyü’nde Zeytinyağı Tadım Atölyesi
Zeytin ve zeytinyağı üreticilerinin katıldığı etkinlikte Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Katile ve ARGE Müdürü Gıda Mühendisi Meltem Zengin, zeytinyağında kalite faktörleri konulu bir sunum yaptı. 

Efes Tarlası Yaşam Köyü Toprak Okulu’nda “Zeytinyağında Kalite Faktörleri ve Tadım Atölyesi” konulu eğitim düzenlendi. Zeytin ve zeytinyağı üreticilerinin katıldığı etkinlikte Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Katile ve ARGE Müdürü Gıda Mühendisi Meltem Zengin, zeytinyağında kalite faktörleri konulu bir sunum yaptı. 

voyage otel


Toprak Okulu’nda düzenlenen eğitime katılan Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, Efes Tarlası Yaşam Köyü’nde yer alan Toprak Okulu’nun her yaştan birey için kurulduğunu belirterek; “Toprak Okulu’nu kurmamamızın sebebi okul öncesi çocuklardan başlamak üzere yetişkinlere, ilk defa tarımla uğraşacak olanlara ya da uzun yıllardır tarımla uğraşanlara konvansiyonel tarımın içinde nasıl bir tarım yapıldığını anlatabilmek; aynı zamanda gelişen teknoloji ile birlikte doğal ürünlerin yetişmesini sağlayacak eğitimler düzenlemek gibi bir derdimiz var Toprak Okulu’nda. Toprak Okulu Efes Selçuk Belediyesi tarafından yapılmıştır ama toprak ile bütünleşmek isteyen herkese aittir” dedi. 
Sunumuna natürel zeytinyağının tanımını yaparak başlayan Meltem Zengin; “Natürel zeytinyağı, zeytin ağacı meyvesinden doğal yöntemlerle sadece hafif bir ısıl ortamda yıkama, dekantasyon, santrifüj ve filtrasyon işlemleri gören, mekanik ve fiziksel işlemlerden geçmiş bir yağdır” bilgisini verdi.

 

ZEYTİNYAĞININ KALİTESİNİ ZEYTİN BELİRLİYOR 

 

Zeytinyağının kalitesine etki eden faktörlerin zeytinden başladığını belirten Meltem Zengin;  “Zeytinyağının kalitesini etkileyen faktörler iklimsel şartlar, zeytinin bakımı ile sıkma tesisleri, depolama olarak devam eder.  İklim özellikle bu faktörlerin içinde çok önemlidir. Son beş altı yıldır küresel ısınmadan kaynaklı natürel sızma zeytinyağı ya da tüm zeytinyağlarında saflık kriterlerinde, kalite kriterlerinde ciddi problemler yaşıyoruz. Zeytin normalde 40 ve – 7 derece sıcaklık aralığında bulunmalıdır. Bu sıcaklıkların altı ya da üstü zeytinin kalitesini olumsuz etkiler” dedi. 

 


Zeytinin yetiştirilmesinden toplanmasına kadar geçen süreçte birçok faktörün kaliteyi etkilediğini belirten Meltem Zengin; “Toprak çok önemli, killi topraklarda yetişen zeytinlerin yağları daha koyu renk oluyor. Aynı bölgede bile toprak yapısından kaynaklı farklı özelliklerde, farklı renklerde yağlar elde edilebiliyor. Zeytin için en elverişli toprak yapısı derin, kalkerli, kumlu, killi ve su geçiren yapıdaki topraklardır. Zeytinyağının kalitesine ve duyusal özelliklerine en çok etki eden faktörlerden biri de zeytin hastalıklarıdır. Zeytin hastalıklarıyla mücadelede iyi bir zeytinyağı elde etmek için oldukça önemli. Budama, sulama,  doğru ve verimli gübreleme, hasat şekli, hasat zamanı da zeytinyağının kalite faktörlerine etki eder. Zeytinin hasattan en fazla 24- 48 saat sonra artık toplanan zeytinlerin  sıkılıp yağa dönüşmesi gerekir. Zeytin ne kadar beklerse kalitesinden kayıp yaşanır. Zeytinler toplandığında maalesef çuval çok kullanılıyor. Biz çuval yerine kasaları öneriyoruz” dedi.


Meltem Zengin’in sunumunun ardından farklı kalitedeki zeytinyağlarının katılımcılar farklı zeytinyağları üzerinden tadım yaptılar. Efes Tarlası Yaşam Köyü Toprak Okulu’nda düzenlenen Zeytinyağında Kalite Faktörleri ve Tadım Atölyesi katılımcılara Başkan Sengel tarafından belgelerinin verilmesinin ardından son buldu.