• Nevavprestij
GÜNCEL Haber Girişi : 04 Mart 2023 15:03

'Dostluk Kenti' depremzedelere kucak açtı

'Dostluk Kenti' depremzedelere kucak açtı

(BODRUM) Selçuk Arslan -  Kahramanmaraş merkezli depremlerle sarsılan 11 il için  yardım ve destek çalışmaları sürüyor.  Yürütülen çalışmalar kapsamında   Bodrum Belediyesi afet sonrası Hatay-Arsuz'da bin kişilik ‘Dostluk Kenti’ kurdu. 

voyage otel

 

 

Bodrum'da görev yapan yerel ve ulusal basın temsilcileri Bodrum Belediyesi Başkanı Ahmet Aras'ın davetlisi olarak Hatay genelinde incelemelerde bulundular. Basın ve gönüllülerden oluşan heyet incelemeleri kapsamında bin kişilik ‘Dostluk Kenti’ ni de ziyaret etti.

 

İskenderun ve Arsuz arasında bulunan Expo merkezinin yanındaki alanda bin kişiye hizmet veren çadır kentte aş evinin de kurulumu tamamlandı. Banyo ve tuvalet, çamaşırhane, mobil kreş, oyun parkı gibi pek çok alanı içinde barındıran kentte gönüllü berber ve kuaförler de hizmet veriyor. Gönüllü animasyon ekipleri ise travmatik süreci çocukların bir an önce atlatması için çeşitli etkinlikler gerçekleştiriyor.

 

 

Hatay Arsuz Dostluk Kentinde engelli, yaşlı ve kalabalık ailelere yerleşim için öncelik verilirken çocukların sağlıklı ve huzurlu ortamlarda yaşamlarını sürdürebilmeleri için özel etkinlikler  düzenleniyor.

 

Çadır kent  bünyesinde  lise geçiş sınavlarına girecek olan öğrenciler için bir sınıftan oluşan geçici eğitim merkezi de bulunuyor.   Çalışmalar kapsamında bölge oluşabilecek sağlık sorunlarına karşı ise çadır kente mobil tedavi merkezi oluşturulmuş. Gönüllü doktor ve ilk yardım ekibinden oluşan sağlık çalışanları depremzedelere ilk müdahaleleri burada yapıyor. Yine sağlık hizmeti kapsamında eczane oluşturulmuş durumda. 

 

Çeşitli ihtiyaçların karşılandığı ve kapsamlı bir çalışmanın gerçekleştiği çadır kentte biri Portekizli olmak üzere 3 doktor 1 hemşire ile 24 saat hizmet verilirken 6’sı Hollanda’dan olmak üzere 10 psikososyal destek ekibi, çocuklar ve dezavantajlı gruplar öncelikli olmak üzere terapilere başladı. Ayrıca gönüllü kreş öğretmeni ve psikologlar eşliğinde 0-6 yaş grubu 75’i Dostluk Kentinde konaklayan olmak üzere yaklaşık 200 kişi ile düzenli aktiviteler yapılıyor.

Kampta 100'e yakın Bodrum belediyesi personeli ile günüllü görev yapıyor. 

 

 

 

Arsuzda yıkılan binaların deprem sigortası yokmuş!

 

 

Çadır kent  ziyareti sonrası Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras ve basın mensupları Arsuz Belediye Başkanı Dr. Asaf Güven’e de geçmiş olsun ziyaretinde bulundular.

Arsuz'a ilişkin güncel bilgi veren Arsuz Belediye Başkanı Dr. Asaf Güven, çadıra ihtiyaç olduğunu söyledi.  Depremde yıkılan binaların bir çoğunda deprem sigortasının olmadığını belirten Başkan Güven, " Arsuz'da halk toplu çadırlara veya kentlere ilgi göstermiyor. Evler iki kat olunca ya az hasarlı  yada hasarlı olmuş durumda. İnsanlar da "yarın öbür gün evime girerim" diye bekliyor. Veya içeriye girip ihtiyacını karşılayıp çıkabiliyor. Bu yüzden evinin yanına çadır kurmak istiyor. Bu tip afetlere toplu merkezlerin yapılması doğru. Ama bizde ezberler bozuldu. Bu nedenle bizim burası farklı durumda ve çadıra ihtiyaçları var. Üçüncü deprem sonrası insanlar tamamıyla çadırlara yöneldiler. Resmi olarak  Arsuz'da 517  kişi hayatını kaybetti.  Resmi defin işlemlerinde aldığımız bilgi. Hasarlı  bina sayısı 98, acil yıkılması gereken 100 bina var.  1100 bina ağır hasarlı. Arsuz'da 1500'e  yakın binanın yıkılması lazım. Yıkılan binaların bir çoğunda dask yok. Zorunlu olmasına rağmen binaların bir çoğunda deprem sigortası bulunmuyor.  Yazı işleri müdürüm ve ailesi hayatını kaybetti." dedi.

 

 

 

Ziyaretin ardından Samandağ ilçesine geçen Başkan Aras, Bodrumlu gazeteciler ve gönüllüler, sahil şeridinde bulunan parklarda aileleriyle vakit geçiren çocuklara oyuncak hediye etti. Bodrumlu gönüllüler daha sonra Samandağ, Yayladağ ve Kırıkhan ilçelerinde deprem mağduru ailelere, gıda kolisi ve içerisinde çeşitli temel ihtiyaç maddeleri bulunan yardım paketlerini teslim etti.

 

 

Arsuz bölgesine tekrar giden Başkan Ahmet Aras, ise  bölgede kapsamlı çalışmalar yürüttüklerini ifade ederken şunları söyledi: “Bizler, herkese kucak açıyor mağdur olan vatandaşlarımıza elimizden gelenin en iyisi yapmak için çabalıyoruz. Bu çabalarımız da sonuçsuz kalmıyor. Deprem mağduru vatandaşlarımız bizlere teşekkürlerini iletiyor. Bodrum yaşayanlarımızın gönderdiği yardımları ihtiyaç sahiplerine ileterek mağdur vatandaşlarımızın yüzünü bir nebze güldürebiliyorsak ne mutlu bize. Aynı zamanda yurt dışından gelen ekipler de kurmak için büyük emekler verdiğimiz kampımızı beğendiğini ifade ediyor. Bu bizim için büyük bir gurur kaynağıdır. Bodrum gibi dünyada önemli bir turizm merkezi olarak görünen Bodrum’u burada bu gururla temsil etmek bizim için çok önemli. Bölgede ihtiyacı olan tüm mağdur vatandaşlarımıza yardımlarımız devam edecek. Her zaman onların yanındayız.”