• raşit emir süer
EKONOMİ Haber Girişi : 31 Mart 2021 16:00

Domates ihracatında kotanın kaldırılması talebi

Domates ihracatında kotanın kaldırılması talebi
CHP Muğla Milletvekili Av. Burak Erbay, “Türkiye’nin Rusya’ya yönelik önemli ihracat kalemlerinden biri olan domates ihracatı önündeki kota engelinin kaldırılması için bir an önce gerekli girişimlerde bulunulmalıdır.” dedi.

Haber Merkezi - Rusya Federasyonu’nun Türkiye’ye uyguladığı domates ihracatı kotasının kaldırılması için Ticaret Bakanı ve Dışişleri Bakanı’na çağrıda bulunan CHP Muğla Milletvekili Av. Burak Erbay, “Türkiye’nin Rusya’ya yönelik önemli ihracat kalemlerinden biri olan domates ihracatı önündeki kota engelinin kaldırılması için bir an önce gerekli girişimlerde bulunulmalıdır.” dedi.

voyage otel

 

 

Domates üretici çiftçilerin taleplerini TBMM Genel Kurul gündemine taşıyan Erbay, Türkiye ile Rusya arasında tarımdan turizme kadar birçok alanda önemli ticari ilişkiler olduğunu ancak 2015 yılında yaşanan uçak düşürme krizi nedeniyle bu ilişkilerin bozulduğunu hatırlattı.

AKP iktidarının uyguladığı yanlış dış politika nedeniyle Türkiye’nin ekonomik alanda büyük sıkıntılar yaşadığını ifade eden CHP’li Vekil şunları söyledi;

 

Uçak krizi ihracatı olumsuz etkiledi

 

2015 yılında yaşanan uçak düşürme krizi nedeniyle ülkemiz özellikle tarımsal ürünlerin ihracatında büyük kayıplar yaşamıştır. 2015 yılında Rusya’ya 350 bin ton domates ihracatından yaklaşık 195 milyon dolar gelir elde edilmiştir. Ancak uçak krizi nedeniyle 2017 yılına kadar domates ihracatı durdurulmuştur. 2017 yılında 100 bin ton kota ile başlayan domates ihracatı 2020 yılında 200 bin tona, 2021 yılında ise 250 bin tona yükseltilmiştir. Ancak bu oranlar yeterli değildir.

 

Kotaların kaldırılması için girişimlerde bulunulmalı

 

Buradan Ticaret Bakanı ve Dışişleri Bakanı’na sesleniyorum. Domates üreticimiz için en önemli pazarlardan biri olan Rusya ile ihracat kotalarının bir an önce kaldırılması gerekmektedir. Domates üreticimiz, hem ülke ekonomimize hem de üreticimize sağladığı katkı nedeniyle kotaların kaldırılması için gerekli adımların bir an önce atılmasını talep etmektedir.  Kotaların kaldırılması için bir an önce gerekli girişimler yapılmalıdır.