Dikkat MuSKi Açıkladı: Mumcular Barajında Su Kalmadı !

  • Nevavprestij

Başlığı yanlış okumadınız. Konu hakkında bugün açıklamalarda bulunan MUSKİ Genel Müdürü Baki Ülgen, yeraltı su kaynaklarının azalması, yağışların istenilen düzeyde olmaması ve artan su kullanımı nedeniyle özellikle Bodrum’da önemli bir su sıkıntısı yaşandığını söyledi. Ülgen, Mumcular Barajının suyunun neredeyse tükeniğini vurgulayarak, “Önemli bir su kaynağımız su kalmaması nedeniyle kapatıldı. MUSKİ Genel Müdürlüğü olarak ilave su kaynakları için önemli çalışmalar yaptık yapmaya da devam ediyoruz. İlerleyen günlerde Bodrum’da suyun yetersiz olması nedeniyle kesintilerin yaşanması gündeme gelebilir. Bunun yaşanmaması için tüm ekiplerimizle gerekli önlemleri almaya çalışıyoruz. Ancak sadece MUSKİ tarafından yapılan bu çalışmalar tek başına yetersiz kalabilir. Diğer tüm kurum ve kuruluşlarda üzerlerine düşeni yapmalı ve Bodrum’un geleceği için büyük ölçekli bir içme suyu planlaması yapılmalıdır” dedi. 

 

O kadar zamansız ve maalesef "eyvah suyun başında kimler var? " dedirten bir metinki akla zarar! 

 

Şimdi soruyorum: 

 

1- Su bittiğine göre bitmemesi için önlem ve aksiyon almamış ya da alamamışsınız. Bundan sonra su kesintisi olmaması için yağmur duası için halka davet midir bu metin?

 

2- Geyik Barajindan Yeniköy Kemerköy Termik Santralleri de faydalanıyordu. Bu barajın kapatılması da yakın,anladığımız kadarıyla, suyu doğru yönetemediğiniz için belli ki elektrik arz güvenliği de tehlikede. Bu kez santral tarafından kuyulardan su almaya çalışılırsa yer altı su kaynaklarını da tamamen tehlikeye attığınızın farkında mısınız?

 

3- Cumhurbaşkanlığı bisiklet turunun Bodrum ayağı için düşünülen rotası ile ilgili bilginiz var mı? CTP borularının en tehlikeli patlama örnekleri orada verildi. Yetkililer ile görüş paylaştınız mı? Yoksa "Türkiye'de kimse rezil olamaz" görüşünü mü savunuyorsunuz?

 

4- Bodrum'da musluktan su akmayacak onu anladık. Peki evleri su basmaması için aldığınız gerekli tedbirler hususunda da bir açıklamanız olacak mı? Onu da Kasım-Aralık gibi yağışların bol olacağı zamanda mı yaparsınız?

 

5- "Su bitiyor bitmekte" diye %16 seviyelerinde kamuoyunu uyaran açıklamalarınızı okuyan halk, istenen tepkiyi vermediği ve kazma kürek alıp alternatif su kaynakları için yola düşmediği için mi bu haldeyiz acaba ? Çünkü gördüğüm kadarıyla çay içip oturma konusunda ısrarcılar, metinlerinizi sadece okuyorlar. Hayret kimsenin elinden bir şey gelmiyor! İcra makamı adresini biliyorsanız bir sonraki metinde halkı yönlendirir misiniz ? Kime şikayet etsin kendini?

 

Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, "İlave tahsisat olmaması durumunda, Bodrum'un suyunun yaz aylarının ortasında tükenebileceğini söyleyebilirim" ifadesini 27 Mart 2023'de ulusal haber ajanslarına verdiği demeçle duyurmuştu. MUSKİ başta olmak üzere ilgili ve bu konuda yetkili icra makamlarına da acil eylem planlarını oluşturma hususunda tavsiyesi olmuştu. Bu tarihten sonra da ulusal mecralarda çok kez bilgisine danışıldı. Konu basında işlendi ve belli ki işlenmeye devam edecek.

 

Yani bugün Mumcular Barajinda su kalmaması "hiç beklemiyorduk, başımıza bu da geldi. Şimdi başlıyorum aksiyon planımı oluşturmaya" denecek bir durum mu ? Hayır! Acil Eylem Planı oluşturmak, öngörüler eşliğinde olumsuz sonuçtan halkı korumak, kimseyi mağdur etmemek üzerine yapılan önlem planıdır esasen. Kavram kavgası da var metinde!

 

MUSKİ Genel Müdürlüğü Yetkilileri, lütfen aklımızla dalga geçmekten ve makamınıza duyulan saygı ve güveni halk nazarında daha da azaltacak hallerden kendinizi koruyun. Susuzluk ile taşkın riski aynı yerde, üstelik aynı yönde artış gösteriyorsa bunun tek sebebi, bilgi ve teknik yönetim eksikliğidir. Daha fazla mağduriyetlere sebep olmadan gereğini yapmanızı bekliyoruz.

 

Başta Muğla Valisi olmak üzere bölgede su yönetimi ile ilgili tüm yetkilileri, ilgilileri, bilgilileri işbirliği için toplantıya davet edebilirsiniz! Basına verilen demeçte onlara da görev düştüğünü belirtmek nezaketsiz bir davranıştır fikrimce! 

 

Yahu bak geçenlerde adamın biri dedi ki; "çağımızda yetkililer bilgisiz, bilgililer yetkisiz" adam haklı mı beyler ?

 

Haydi selametle...

  • Phonetix otel