• Nevavprestij
EGE Haber Girişi : 07 Kasım 2021 17:45

“Devletleri gerçekçi adımlar atmaya çağırıyoruz”

“Devletleri gerçekçi adımlar atmaya çağırıyoruz”
Muğla Çevre Platformu (MUÇEP), "Bizler yurttaşlar olarak İskoçya’nın Glasgow kentinde düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği 26’ncı Taraflar Konferansı’nda devletleri iklim değişimini durdurma konusunda gerçekçi adımlar atmaya çağırıyoruz"dedi

Birleşmiş Milletler (BM) İklim Zirvesi 26. Taraflar Konferansı'na (COP26) katılan devletlerin iklim krizine karşı gerekli önlemleri almadığını öne sürerek, “İklim adaletini devletlerden beklemiyoruz, biz harekete geçiyoruz” sloganı ile eylem yaptı. Bu kapsamda; sivil toplum örgütleri tarafından alternatif bir “COP6 Küresel Koalisyonu” oluşturuldu.

voyage otel

 

Alternatif COP26 Koalisyonu’nun Türkiye ayağını ise COP26Tr Koalisyonu, Muğla'daki ayağını da Cop26TrMuğla Koalisyonu oluşturdu. 6 Kasım’da tüm dünyada COP26 zirvesinin iklim için gerekli kararları almamasını protesto etmek için eylem kararı alındı.

 

Muğla’nın Datça, Marmaris, Köyceğiz, Milas, Bodrum, Ula ilçelerinde toplanan MUÇEP, Menteşe Kent Konseyi ile birlikte Menteşe Sınırsızlık Meydanı’nda da basın açıklaması yaparak, “İklim değişikliğinin yaşanmasından en az sorumluluğa sahip olan bizleriz ama iklim değişikliğinin sonuçlarından ilk ve en fazla etkilenenler, etkilenecekler tüm canlılarla birlikte yine de bizleriz. Artık yeter diyoruz, iklim adaleti istiyoruz” dedi.

 

“DEVLETLERİ GERÇEKÇİ ADIMLAR ATMAYA ÇAĞIRIYORUZ”

 

MUÇEP Menteşe Meclisi adına basın açıklaması yapan Selma Gençoğlu şunları söyledi:

“Birleşmiş Milletler tarafından kurulmuş ve 195 ülkenin üye olduğu Hükümetler arası İklim Değişikliği Paneli (IPCC), her ülkeden binlerce bilim insanı tarafından hazırlanan ve 9 Ağustos’ta yayınlanan 6. Değerlendirme Raporu’nda ‘İklim değişikliğinin yaygın bir şekilde görüldüğünü ve hızlı bir şekilde ilerlediğini’ belirtiliyor.  Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres, IPCC İklim Değerlendirme Raporu için ‘insanlık için çalan kırmızı alarm zilleri kulakları sağır edecek seviyede ve kanıtlar reddedilemeyecek nitelikte’ demektedir. Bizler yurttaşlar olarak İskoçya’nın Glasgow kentinde düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği 26’ncı Taraflar Konferansı’nda (COP26) devletleri iklim değişimini durdurma konusunda gerçekçi adımlar atmaya çağırıyoruz.

 

“AYNI ŞEYLERİ SÖYLÜYORLAR AMA BİR ŞEY YAPMIYORLAR”

 

2021 yılında karbon salınımlarını azaltmak bir yana hızla arttıran ve 2030’a kadar vaatlerinin iki katı fosil yakıt üretimi planlayan esas kirletici ülkeler nasıl inandırıcı olabilirler. 30 yıldır aynı şeyleri söylüyor ama hiçbir şey yapmıyorlar. COP26 öncesinde verdikleri demeçlerden de anlıyoruz ki yapacakları yeni bir şey yok. Bir iklim zirvesi daha boşa harcanacak. 1,5 derece hedefine ulaşmak için, yani gezegenimizin geleceğimizi kurtarmak için hemen harekete geçilmeli 2050 değil 2030 yılına kadar fosil yakıt emisyonları sıfırlanmalıdır. Ülkemizde de mevcut kömür teşvikleri kaldırılmalı ve kömür santralleri için uygulanan kapasite mekanizması ödemeleri 2022 yılından itibaren devreden çıkarılmalıdır. 

 

“MUĞLA’DA YANAN ALANLAR İMARA AÇILMAMALIDIR” 

 

Muğla’dakiler dahil fosil yakıtlı bütün termik santrallar adil dönüşüm ilkeleri uygulanarak ve çalışanlar mağdur edilmeden 2030 yılına kadar kapatılmalı yerli, yenilenebilir, temiz enerjiye geçilmelidir. Muğla’mızda mevcut ormanlık alanlarımız korunurken, yanan alanlar kesinlikle imara açılmamalı, tekrar orman vasfının kazandırılması için çalışmalar yapılmalıdır. Endüstriyel Plantasyon adı altında orman katliamına son verilmelidir. Tarım alanlarımızda, meralarımızda ve ormanlık alanlarda yeni maden arama ve işletme ruhsatları verilmemeli ve açılan maden ocakları verdikleri zarar ödettirilerek derhal kapatılmalıdır. Dünya vatandaşları olarak bugün 6 Kasım’da küresel çapta meydanlara çıkarak hep birlikte haykırıyoruz: İklim adaleti hemen şimdi. İklimi değil sistemi değiştir.”