• Nevavprestij
EGE Haber Girişi : 19 Mart 2022 19:03

Denize Dolgu Cezasız KalmadıO Firmaya Hapis Cezası Çıktı

Denize Dolgu Cezasız KalmadıO Firmaya Hapis Cezası Çıktı
Bodrum’da 4 yıl önce denizin doldurulması ile ilgili açılan davada flaş gelişme yaşandı. Yargılama sonucu emsal olabilecek karar çıktı

Bodrum'da yapılan inşaat çalışmalarında denizden yer kazanmak için denize yapılan dolgular ve kıyı kenar çizgisine müdahaleler tepkilere neden oluyor. Bunlardan birisi ise Yalıkavak Tilkicik Koyu’nda Aksoy Holding'in sahibi olduğu "Epique Island" adlı süper lüks projesi olmuştu.

Firma marina yapmak amacıyla denize dolgu yapmıştı ve bu tepkiye neden olmuştu.


Söz konusu dolgu için Bodrum Adliyesi’nde 3 yıl süren yargılamada bilirkişi incelemeleri yapıldı. Yargılama sonucunda inşaat sorumlusu bir kişi hakkında “Kıyı kenar çizgisinin bilerek ve isteyerek hafriyatla doldurulduğu, hafriyat atıklarının deniz içerisine de döküldüğü, bu atıklar ile doldurulan kıyı kenar çizgisi ile arazi kotunun yükseldiği ve bu durumun deniz canlılarına zarar verebileceği ve kalıcı etkiye neden olduğunun tespit edildiği” gerekçeleriyle 3 yıl hapis cezası ile cezalandırılmasına hükmedildi.


KENT TV'de yer alan habere göre, 75 müstakil villa, 50 suitli butik otel projesini yapan şirket koya Yat Limanı projesi için başvurmuştu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı başlangıçta projeye ilişkin “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir” kararı verdi. Bölge sakinlerinin açtığı dava üzerine Muğla 2. İdare Mahkemesi 2018 yılında bakanlığın kararını iptal etti. Bölge sakinleri bu mahkeme kararı üzerine, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından onaylanan projenin iskele ve kıyı düzenlemesi amaçlı büyük ve küçük ölçekli imar planlarının da iptal edilmesini istedi. Turizm Bakanlığı bölge sakinlerinin itirazlarını dikkate alarak planların iptaline karar verdi.



Tüm bu tartışmalı süreç içerisinde firma inşaat faaliyetinden çıkan hafriyatı denize ve kıyıya dökmeye devam etti. Konuyla ilgili olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın da müdahil olduğu hukuki süreç başlatmıştı.

voyage otel