• raşit emir süer
GÜNCEL Haber Girişi : 25 Nisan 2022 10:50

Danıştay, Zeytinlik Katliamına ‘Dur’ Dedi

Danıştay, Zeytinlik Katliamına ‘Dur’ Dedi
Düzenlemenin iptali ve yürütmesinin durdurulması için Danıştay'da çok sayıda dava açılmıştı.

Zeytinlik alanlarda maden faaliyeti yürütülebilmesine olanak sağlayan Maden Yönetmeliği hükmünün yürütmesi Danıştay 8. Dairesi tarafından durduruldu. Gerekçe olarak Zeytincilik Kanunu olarak bilinen, 3573 sayılı kanuna aykırı hükümler gösterildi. Danıştay kararı tüm çevreciler ve çevre gruplarınca mutlulukla karşılandı.

voyage otel

Resmi Gazete'de 1 Mart 2022'de yayımlanan düzenleme ile Maden Yönetmeliği'nde kritik bir değişiklik yapılarak madencilik faaliyetlerinin tapuda zeytinlik olarak kayıtlı alanlara denk gelmesi ve faaliyetlerin başka alanlarda yürütülmesinin mümkün olmaması durumunda zeytin sahası üzerinde maden tesisi açılmasına olanak tanınmıştı. Düzenlemenin iptali ve yürütmesinin durdurulması için Danıştay'da çok sayıda dava açılmıştı.

 

DÜZENLEMENİN YÜRÜTMESİ DURDURULDU

 

Danıştay 8. Dairesi, incelemesini tamamlayarak davayı esastan karara bağlayana kadar düzenlemenin 3573 sayılı Zeytincilik Kanunu'na aykırı hükümler içerdiği ve kamu yararına aykırı olduğu gerekçesiyle yürütmesinin durdurulmasına karar verdi.

Uygulamanın durdurulma haberini sosyal medya hesabından yayınlayan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, #zeytinimedokunma etiketiyle “Danıştay 8. Dairesi, hukuki mücadele başlattığımız zeytinlik alanlarda madenciliğe izin veren yönetmeliğin yürütmesini durdurma kararı verdi. Konunun takipçisi olmaya ve mücadele etmeye devam edeceğiz. Bu mirası koruyarak, geleceğe taşımak en temel görevimiz." ifadelerine yer verdi.