• Nevavprestij
GÜNCEL Haber Girişi : 06 Ekim 2022 17:02

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan bomba atamalar! Metin Feyzioğlu'na yeni görev...

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan bomba atamalar! Metin Feyzioğlu'na yeni görev...
Türkiye Barolar Birliği seçimini kaybeden Metin Feyzioğlu Lefkoşa Büyükelçiliği'ne atandı. Anayasa profesörü CHP İstanbul Milletvekili İbrahim Kaboğlu Feyzioğlu'nun KKTC'ye büyükelçi olarak atanmasına tepki gösterdi. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzalı kararname ile İsrail'e büyükelçi ataması yapıldı.

voyage otel

Şakir Özkan Torunlar, Türkiye'nin 4 yıl aradan sonra Tel Aviv'e atadığı büyükelçi oldu. Torunlar, 2010-2014 yılları arasında Kudüs Başkonsolosu ve Filistin Büyükelçiliği görevini üstlenmişti.

Sedat Önal Newyork BM Daimi Temsilciliği'ne, Bakan Yardımcısı Faruk Kaymakçı ise Brüksel AB Daimi Temsilciliği'ne getirildi.

Torunlar, 2010-2013 yılları arasında Türkiye'nin Kudüs Başkonsolosu olarak görev yapmıştı. Kudüs'te görev yaptığı dönemde Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Torunlar'a ülkesinin en büyük devlet nişanı olan “Kudüs Yıldızı Nişanı”nı vermişti.

19 Eylül'de İsrail Dışişleri Bakanlığı Komitesi, Irit Lillian’ın Ankara Büyükelçisi olarak atanmasına karar vermişti. 

 

YENİ ATAMALAR...

 

Türkiye Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliği'ne Feridun Sinirlioğlu yerine Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal getirildi.

Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Faruk Kaymakçı da Avrupa Birliği Nezdinde Türkiye Daimi Temsilciliği'ne Büyükelçi atandı.

 

FEYZİOĞLU'NUN BÜYÜKELÇİ YAPILMASINA İLK TEPKİ

 

Türkiye Barolar Birliği seçimini kaybeden Metin Feyzioğlu Lefkoşa Büyükelçiliği'ne atandı.

Anayasa profesörü CHP İstanbul Milletvekili İbrahim Kaboğlu KRT ekranlarında Feyzioğlu'nun KKTC'ye büyükelçi olarak atanmasına tepki gösterdi. 

Kaboğlu, Feyzioğlu için "ödüllendirildi" dedi. Değişen barolar yasasını hatırlatan Kaboğlu, "Anadolu'nun dört bir tarafından gelen avukatlar Meclis'in duvarları dibinde bekletildi. Onların içeri alınmasına değil bizim gücümüz AKP'li ve MHP'li vekillerin gücü bile yetmedi. Türkiye Barolar Birliği Başkanı da o yönde iradesini koydu. Yazık oldu. Şimdi ödüllendirilmiş oldu. Hiç değilse Kıbrıs'ta diplomatlık yapsın, politika yapmasın. Çünkü Türkiye'de hukuk yapmadı siyaset yaptı." dedi. 

 

FEYZİOĞLU ATAMASINA TEPKİ YAĞDI

 

CHP Genel Başkan Başdanışmanı, İzmir Milletvekili Tuncay Özkan mesajında, "Ağabeyi darbeci olan kişi Hollanda'da elçi, Bakara makara Egemen Çekya'da, Saray'a yanaşmasına rağmen koltuğunu kaybetmekten kurtulamayan Metin Feyzioğlu ise KKTC'ye elçi oldu. Hariciye hiç bu kadar ayaklar altına alınmamıştı. AKP'nin çöküş dönemi bu isimlerle anılacak" dedi.


CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır ise paylaşımında, "Lefkoşa Büyükelçiliği'ne Eski Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu atandı. Feyzioğlu “sadakat” ödülünü aldı" ifadelerine yer verdi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba Twitter mesajında şunları kaydetti:

"Bir aralar Erdoğan'ın karşısında Cumhurbaşkanı adayı oluyordu, şimdi resmen memuru oldu. Biat ve sadakatinin ödülünü aldı. Ne güzel adalet(!)"

 

TÜRKİYE İSRAİL'DEN BÜYÜKELÇİLERİNİ 2010'DA VE 2018'DE GERİ ÇEKMİŞTİ

 

İsrail-Türkiye ilişkileri uzun yıllar boyunca özellikle Filistin'in statüsü ve İsrail'in saldırıları nedeniyle iniş-çıkışlarla devam ederken, Mavi Marmara kriziyle dibe vurmuştu. 31 Mayıs 2010'da İsrail güçleri Gazze'ye insani yardım götüren Mavi Marmara gemisine uluslararası sularda baskın yapmış; baskında toplam 10 Türk vatandaşı hayatını kaybetmişti. Türkiye, bu baskından sonra dönemin büyükelçisi Oğuz Çelikkol'u geri çekmiş ve 2016'ya kadar ilişkileri ikinci katip seviyesinde tutmuştu. 

2016'da yürütülen normalleşme süreci sırasında iki ülke birbirine karşılıklı büyükelçi atamış, ancak Aralık 2017'de dönemin ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıdığını ilan etmesi ve ABD Büyükelçiliği'nin Tel Aviv'den Kudüs'e taşıması ilişkilerde yine kırılmaya sebep olmuştu. 

Filistinlilerin tepki protestolarında sivillere yönelik saldırılar nedeniyle çok sayıda insan öldü ve yaralandı. Bunun üzerine Türkiye 15 Mayıs 2018'de Tel Aviv büyükelçisini istişareler için merkeze çağırdı. Bugüne kadar ülkeler tekrar büyükelçi atamasında bulunmamıştı.