CHP’nin Genelgesi ve Bodrum Belediyesi’nin Kültür Politikası!

  • Nevavprestij

 

Bir ülkede evrensel standartlarda bir demokrasiyi hedefleyen partilerin kültür alanıyla ve o alanın sorunlarıyla yakından ilgilenmesi, bunu bir görev sayması doğaldır.  Çünkü kültür politikası demokrasiyi derinleştirmenin, güçlendirmenin bir parçasıdır.  

Ya da başka  bir ifadeyle kültür, sanat çalışmaları demokrasi mücadelesi veren o partinin halka dönük görünen yüzüdür.

 

Böylesine bir ortamda CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun  sanatı ve sanatçıları desteklemek adına yerel yönetimlere yani belediyelere iletmiş olduğu 8 madde son derece önem arz etmekte.

 

8 maddelik talimatın iki işlevinden söz edebiliriz. Bunlardan birincisi, son derece yaratıcı ve dinamik bir yapısı olan kültür-sanat dünyasıyla CHP arasında bir iletişim köprüsü kurmak,  ikincisi de kültür ve sanat alanının sorunlarına birlikte çözüm üretmektir.

 

Sosyal demokrat belediyelerde kültür, sanat çalışmaları partinin halka dönük görünen yüzüdür. Bu nedenle CHP’li belediyelere kültür ve sanat alanında önemli görevler düşmektedir. Bunların başında; kültür ve sanat merkezlerinin çoğaltılması, halkın kültür ve sanata ulaşımının kolaylaştırılması gelmektedir.

 

Bu bağlamda CHP’li Bodrum Belediyesi’nin yaptığı kültürel faaliyetler 8 maddelik genelgenin ruhuyla örtüşmektedir.

 

300 Sanatçıya destek!

 

Bodrum Belediyesi, kent tiyatrosu, koro, orkestra, sanat galerisi, kent müzesi, sanat atölyesi, sanat kursları vb konularda gerekli planlamasını aylar önce yapmış bununla yetinmeyip,  Koronavirüs salgınından en çok etkilenen meslek gruplarından olan müzisyenler ve sanatçılar için özgün politikalar geliştirmiştir. Sanatçıların müzik yapma olanağının olmadığı bir aylarda, Başkan Yardımcısı Hüseyin Tutkun yönetimindeki Bodrum Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü organizasyonları ile "Çarşı'ya gidemiyorsak, Çarşı'nın müziği bize gelir" projesi ve "Yılbaşı Özel Eğlence" ve 14 Şubat Sevgililer Günü programlarında uzaktan da olsa seyircileri ile buluşan  etkinliğe imza atmıştı.

 

Geliştirilen projelerle kapsamında 87 grup, 300 sanatçıyla  izleyicisiyle buluştu.

 

Son olarak geçtiğimiz ay yine Bodrum Belediyesi tarafından başlatılan projede, ilçenin 50 farklı noktasında müzikseverlerle buluşan 200’den fazla müzisyen, Bodrum sokaklarına neşe ve renk kattı.

 

Kültür ve sanat merkezlerinin çoğaltılması, halkın kültür ve sanata ulaşımını kolaylaştırmak adına  çalışan  Bodrum Belediyesi Temmuz ayı meclis toplantısında, Türkiye’de bir ilk gerçekleştirerek Bodrum Oda Orkestrası Beşli Grubu klasik müzik dinletisine ev sahipliği yaptı.

 

Belediyeler kültür sanat alanında etkin olabilmeleri için, sanatçılarla, kültür alanında faaliyet gösteren sivil toplum örgütleriyle birlikte çalışmalı, karar süreçlerine onları da katmalıdır.

 

CHP’li  Bodrum Belediyesi’nin bu alanda önemli bir mesafe aldığı kanaatindeyim.

 

Özellikle Belediye Başkanı Ahmet Aras’ın seçilmesiyle birlikte Bodrum yeniden kültür sanat, tarih ve doğa ile anılır oldu. Başkan Aras’ın da kültür sanata, tarihe ve doğaya önem veren yönetim anlayışı, çalışmaları ve hizmetleri sonucu Bodrum’da kültürel ve sanatsal faaliyetler çoğaldı.

 

Olumlu tabloya rağmen aksayan yönlerin olduğu da aşikardır.  Bodrum Belediyesi, sosyal demokrat belediyecilik anlayışı gereği, kültür sanat politikasının ana ekseninin kamu yararı, profesyonellik, yani uzmanlığa saygı, yaratıcılık, katılımcılık, özerklik ve saydamlık oluşturmalı.

  • Phonetix otel