• Nevavprestij
POLİTİKA Haber Girişi : 26 Ağustos 2021 15:05

CHP'li Öztunç: Helikopter geldiğinde yangın sönmüştü

CHP'li Öztunç: Helikopter geldiğinde yangın sönmüştü
Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, orman yangınları esnasında yapılan müdaheleleri eelştirdi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, Cumhuriyet Halk Partisi Bodrum İlçe Başkanlığı'nı ziyaret ederek Muğla'da meydana gelen yangınlara ilişkin basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısına Muğla Milletvekilleri Suat Özcan ve Mürsel Alban, Bodrum İlçe Başkanı Halil Karahan ve Bursa Milletvekili Erkan Aydın'ın yanı sıra çok sayıda partili katıldı.

voyage otel

 

Basın toplantısında konuşan Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, orman yangınları esnasında yapılan müdaheleleri eelştirdi.

 

 “Helikopter geldiğinde yangın sönmüştü”

 

Yangıan hava müdahalesi konusunda geç kalındığını belirten Öztunç, “Günlerce yangın söndürme çalışmaları sürdü. Hükümet yangına hazırlıksız yakalandı. Yangının ilk çıktığı anda maalesef yangın söndürme uçakları yoktu. Kiralık 3 uçak vardı. Bir kısmı arızalıydı. Onlarla yangını söndürmeye çalıştılar. Sonraki süreçte kamuoyunun tepkisi, yangının büyümesi, yurttaşların feryadı, muhalefetin ısrarlı feryadı üzerine helikopterler kiralandı, uçaklar kiralandı. En son gece görüşlü helikopter de geldi ama yangın sönmüştü. Yangın bitmişti. Burada yangın kontrol altına alındı diye açıklama yapıldığı zaman dahi yangın söndürülememişti. Yanacak hiçbir şey kalmadığı için bitmişti. Son ağaç yanana kadar yangın sönmüştü. Biz ısrarla hükümeti göreve davet ettik. Orman bakanını göreve çağırdık ama şanssızlığımız maalesef Cumhuriyet tarihinin en beceriksiz, en yeteneksiz, en başarısız Orman Bakanı’na denk geldi bu yangınlar. Bir söylediği bir söylediğini tutmadı. Bir uçağımız yok dedi, bir var dedi. Envanterde yok dedi. Cumhurbaşkanı başka bir şey söyledi. Birbirlerinden habersizler. Millet el ele verdi. Çok sayıda Büyükşehir Belediyeleri’nden itfaiye araçları geldi, itfaiye personeli geldi. Orman Genel Müdürlüğü’nün personeli canhıraş mücadele etti ve uzunca bir süre, iki haftaya yakın süren yangınlar sonrasında sona erdi" dedi.

 

Yangınlara beeldiyelerce destek sağlandığını ifade eden Öztunç, tüm belediyelere teşekkür ederek  "İster Ak Partili olsun, ister MHP’li, ister Cumhuriyet Halk Partili tüm belediyelerimize buraya itfaiye gönderen, personel gönderen, yardıma uzanan bütün belediyelerimize teşekkür ediyoruz. Sağ olsunlar, var olsunlar. Keşke belediyelerin gösterdiği o hassasiyeti, o duyarlılığı, o çabayı Orman Bakanı, hükümet de gösterebilseydi, gösteremedi”  diye konuştu.  

 

"TOKİ üzerinden ticarete başlamışlar"

 

Hükümetin yurttaşların sıkıntısını gidermediğini belirten Öztunç, yanan bölgelerde yurttaşlara bazı dayatmalar yapıldığını şöyle açıkladı: “TOKİ üzerinden ticarete başlamışlar. Evi yanan vatandaşlara boş senet imzalattırmaya çalışıyor hükümet. Antalya’da bunun çok örneği var. Evinizi yapacağız diyorlar. 30-50 bin lira verelim. Adamın işyeri yanmış, milyonlarca lira zararı var, sana bir 30-50 bin lira verelim, imzala şurayı diyorlar. Bunun peşine düşmüşler… Biz tam tersini yapacağız. 20 bin zeytin fidanı mı yandı? Zeytin dikeceğiz. Evimi mi yandı, gerekirse biz yapacağız o evi. Belediyelerimiz şu anda yapıyorlar, eksik kalan neyse yarın tamamlayacağız.”

 

"Asla izin vermeyiz"

 

Yanan yerlerin yine ormanlık alan olarak kalması için mücadele edeceklerini ifade eden Öztunç, “Yanan ormanlık alanlara otel de yaptırmayız, rezidans da yaptırmayız. Yapmaya kalkana da dünyayı dar ederiz, haberleri olsun. Yeter artık vatanı soymaktan vazgeçin. AK Parti hükümeti buraları peşkeş çekme hayalini sakın kurmasın, birileri buraya otel yapma hayalini sakın kurmasın. Asla izin vermeyiz. Zaten bunlara siyasi ömrü de yetmez. En geç 2023’te yapılacak bir seçimde gidiyorlar. Millet artık AK Parti’den bıktı, Tayyip Erdoğan’dan usandı. Böyle oldukça hırçınlaşıyorlar. Millet sandıkta gerekeni yapacak” dedi.


 
Öztunç, Muğla Büyükşehir Belediyesinin düzenleceği Orman Yangınları Çalıştay ve Muğla'ya gelecek olan Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun programı hakkında da bilgi verdi.  Çalıştaya 11 Büyükşehir Belediye Başkanlarının da katılacağını belirten Öztunç, Marmaris yangınında itfaiyecilere yardım ederken dumandan zehirlenen Şahin Akdemir’in ailesine de taziye ziyaretinde bulunulacağını, 28 Ağustos Cumartesi günü de çalıştayın yapılacağını ifade etti.

 

"Milli Eğitim Bakanı yemin etmediği için aldığı kararlar geçersiz"

 

Öztunç, son olarak yeni atanan Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in TBMM’de yemin etmediği bilgisini paylaşarak “Meclis’te yemin etmeden bakanlığı başlamaz. Atandı ama yemin etmedi. Verdiği tüm kararlar geçersizdir, imzaladığı kararlar geçersizdir, yaptığı atamalar geçersizdir. Çünkü bakanlığının başlaması için TBMM’de yemin etmesi gerekiyor, Anayasal şarttır. Hala yemin etmemiş ama bakanlık koltuğunda oturuyor. Bu AK Partinin ne kadar liyakatsiz olduğunun, bu işleri bilmediğinin, devleti yönetemediğinin göstergesidir” diye konuştu.

 

Öztunç, Özer’in yemin edene kadar karar alamayacağını söyleyerek, “Milli Eğitim Bakanı yemin etmediği için aldığı kararlar geçersizdir, uyarıyoruz.” dedi. Öztunç, AKP’nin devleti “ciddiyetsiz şeklide yönettiğini” dile getirerek, “Devleti, babanızın malı görüyorsunuz. Devlette ciddiyet esastır” dedi.