• Nevavprestij
POLİTİKA Haber Girişi : 24 Mart 2022 12:25

CHP’li Girgin’den Tarım ve Orman Bakanlığı'na: Uçak filosu kurdunuz mu?

CHP’li Girgin’den Tarım ve Orman Bakanlığı'na: Uçak filosu kurdunuz mu?
CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, Tarım ve Orman Bakanlığı'na önceki yaz Muğla’daki orman yangınlarını hatırlattı

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, geçtiğimiz yaz Muğla’da meydana gelen orman yangınlarında 67 bin hektar alanın küle döndüğünü hatırlatarak, Muğla’nın merkez ilçesi Menteşe’de yangınlardan zarar gören Kozağaç Mahallesi’nde yaptığı açıklamada Tarım ve Orman Bakanlığı'na, yaz aylarının gelmesiyle yangın sürecinin de yaklaştığını, eksikliklerin giderilip giderilmediğini sordu.

voyage otel

 

Girgin, yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Yaz ayları yaklaşıyor dolayısıyla ormanlarımızı harap eden yangınlar süreci de yaklaşıyor. Geçen sene sadece Muğla’da 67 bin hektar alanımız orman yangınlarıyla birlikte yandı bitti kül oldu. O zaman söyledik: İktidar, işi önce oluruna bıraktı, müdahale ettiğinde ise iş işten geçmiş oldu.

 

“EKSİKLER GİDERİLDİ Mİ?”

 

Tarım ve Orman Bakanı'na soruyoruz; yeni yangın süreci gelmeden, eksikleri giderdiniz mi? Sayıştay raporunda ‘Aralık 2020 tarihi itibarıyla dokuz 9.600 sürekli işçi kadrosu boş olarak durmaktadır’ diyor. Bu kadroları doldurup yangına müdahale için ne gibi çalışmalar yaptınız? Yoksa böyle çalışmalar yapılmadığını yeni bir yangın sürecinde mi öğreneceğiz? Orman Genel Müdürlüğü 5 bin geçici yangın işçisi alınacağı ilan etti. Soruyoruz, neden geçici de kadrolu değil? Sendikalara göre en az 20 bin işçi alınması gerekiyor. Ormancılık faaliyetleri kamusal bir hizmettir, süreklilik arz eder. Bu kadar önemli bir hizmet için ne kadar bütçe ayırdınız?

 

“ORMAN KÖYLÜLERİNİN ÇOCUKLARI ALINSIN”

 

Özellikle sayın Bakanı uyarıyoruz; Yangınlarda yer hareketi çok önemlidir. Hem orman köylülerinin desteklenmesi için hem de yöreyi tanıdıkları için işçiler mutlaka orman köylülerinin çocuklarından alınmalıdır.

 

“UÇAK FİLOSU KURDUNUZ MU?”

 

Sayıştay, ülkemizdeki toplam ormanlık alanın yüzde 60'ının yangına hassas alan olmasına rağmen Yangın Eylem Planları'nın her yerleşim yeri için hazırlanmadığı eleştirisinde bulunuyor. Yangın Eylem Planları'nın tamamlanması hususunda hangi çalışmaları yaptınız? Aylarca uçakları tartıştık. Buradan bir sonuç çıkarıp uçak filosu kurdunuz mu? Yine, böyle bir yangında orman teşkilatının elini kolunun bağlı kalacağını içimiz acıyarak mı göreceğiz?

 

“TEDBİRLERİ ALDINIZ MI?”

 

Elektrik iletim dağıtım hatlarını takip ettiniz mi? Tedbirleri aldınız? Yangın sezonu gelmeden Tarım ve Orman Bakanı'nı bir kez daha uyarıyoruz. Artık sabrımız bitti. Bunun da takipçisi olacağız.”