• raşit emir süer
EKONOMİ Haber Girişi : 11 Mart 2022 16:10

CHP’li Erbay: Yurttaşların ucuz gıdaya ulaşabilmesi için çiftçinin girdi maliyetleri düşürülmeli

CHP’li Erbay: Yurttaşların ucuz gıdaya ulaşabilmesi için çiftçinin girdi maliyetleri düşürülmeli
CHP'li Erbay, halkın temel gıda maddelerine ucuz bir şekilde ulaşmasının yolunun tarımsal üretimdeki mazot, gübre, tohum, ilaç gibi girdi maliyetlerinin düşürülmesinden geçtiğinin söyledi.

CHP Muğla Milletvekili Av. Burak Erbay, üst üste gelen zamlar nedeniyle yurttaşların açlığa ve yoksulluğa mahkum edildiğini belirterek, halkın temel gıda maddelerine ucuz bir şekilde
ulaşmasının yolunun tarımsal üretimdeki mazot, gübre, tohum, ilaç gibi girdi maliyetlerinin düşürülmesinden geçtiğinin söyledi.

voyage otel

 

CHP’li Erbay, yurttaşların temel gıda maddelerine ulaşmasında yaşanan sorunları ve tarımsal üretim için gerekli olan mazot, gübre, ilaç, tohum gibi girdilerdeki maliyet artışlarını Türkiye
Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda gündeme getirdi.
Erbay, “Yurttaşlar temel gıda maddelerine ulaşmakta zorluk çekmektedir. İnsanlarımız çöplerden veya pazar artıklarından yiyecek toplamaktadır. Bu tablonun sorumlusu AKP
iktidarı ve onun yıllardır uyguladığı yanlış tarım politikalarıdır.” dedi.

 


Yıllarca kendi kendine yeten bir ülke olmakla övünürken şimdi tarımsal ürünlerde dışa bağımlı bir hale gelindiğini ifade eden CHP’li Erbay, “İthalata dayalı tarım politikasının sonucu kıtlıktır, bu da ülkemizin bağımsızlığının tehlikeye girmesi anlamına gelir. Yerlilik ve millilik söylemlerini dilinden düşürmeyenler yerli ve milli tarım politikaları uygulamak, çiftçilerimizi desteklemek yerine ülkemizin dışa bağımlı hale gelmesine yol açan, ithalata dayalı bir tarım politikası uygulamaktadır. Bunu neresi yerli ve millidir?” şeklinde konuştu.

 

Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan savaşın, tarımsal ürünlerin ithalatında büyük sorunlara yol açtığının altını çizen CHP’li vekil, “Bu savaş tarımsal üretimde bağımsızlığın ve kendi kendine yeterli olmanın önemini bir kez daha göstermiştir. Türkiye buğday ithalatını büyük oranda bu iki ülkeden sağlıyordu. Şimdi bu iki ülke savaşa girince buğday ithal edemez duruma geldik. Acilen tarımsal üretimde tekrar kendi kendimize yetecek politikaları hayata geçirmemiz gerekmektedir.” dedi.

 

Tarımsal ürünlere gelen zamları artık TÜİK’in bile saklayamadığını belirten Erbay, şunları kaydetti; “TÜİK'e göre son bir yılda kırmızı mercimeğin fiyatı yüzde 58, arpanın yüzde 47, tahıllar ve buğdayın fiyatı ise yüzde 35 oranında artmıştır. Yurttaşlar artık en temel gıda maddelerine dahi ulaşamamaktadır. Çözüm, temel gıda maddelerinde KDV'yi yüzde 1'e indirmek değil, çiftçimizi desteklemektir. Mazot, gübre, tohum, ilaç gibi temel girdi maliyetlerini düşürmektir. Bu temel girdi kalemlerinde ÖTV'nin kaldırılması ve KDV'nin düşürülmesi için Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne verdiğim kanun teklifi yaklaşık bir yıldır raflarda beklemektedir.

 

Girdi maliyetlerinin düşürülmesi için çağrı yapan Erbay, “Çiftçiyi destekleme konusunda samimiyseniz derhâl bu kanun teklifini işleme alalım, girdi maliyetlerini düşürelim. Ancak biliyoruz ki AKP her konuda olduğu gibi bu konuda da samimi değildir. Biz CHP olarak, dostlarımızla birlikte iktidara gelir gelmez kapsamlı bir tarım politikası oluşturarak çiftçimizi  destekleyecek ve tarımsal üretimde yeniden kendi kendimize yeten bir ülke haline gelmemiz için gerekli tüm adımları atacağız.”