• raşit emir süer
EKONOMİ Haber Girişi : 14 Ekim 2021 13:59

CHP’li Erbay: Tarım Bakan’ı çiftçiyi anladı ama yanlış anladı 

CHP’li Erbay: Tarım Bakan’ı çiftçiyi anladı ama yanlış anladı 

 

voyage otel

CHP Muğla Milletvekili Av. Burak Erbay, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından görevlendirilen, Selin Sayek Böke başkanlığında CHP'li 30 milletvekilinden oluşan heyetle birlikte, İzmir'in Kınık, Bergama, Aliağa, Menemen, Kiraz, Bayındır, Beydağ ve Tire ilçelerinde 190 köyünü ziyaret ederek tarım üreticileri ve hayvan yetiştiricileri ile görüşerek sorunlarını dinledi.


Tarım üreticisinin ve hayvan yetiştiricilerinin girdi maliyetlerinin her geçen gün arttığını ifade eden Erbay, “Ülkenin Tarım Bakanı’nın var ama çiftçimizi ve hayvan yetiştiricimizin içinde bulunduğu zor durula ilgili bilgisi yok. Tarım Bakanı çiftçiyi dinlemiş ve anladığını söylemiş. Bakan çiftçimizi ilk kez anlamış ama yanlış anlamış.” dedi. 


İzmir’in Beydağı ilçesinde tarım üreticileri ve hayvan yetiştiricileri ile toplantılar yapan Muğla Milletvekili Av. Burak Erbay üreticilerin ilettiği sorunları dile getirerek şunları kaydetti:

 

Tarım Bakanı üreticiyi yanlış anlamış

 

Beydağı ilçemizdeki ziyaretlerimizde çiftçilerimizin bize aktardığına göre Tarım Bakanı İzmir’in Bayındır ilçesinde çiftçilerimizle bir toplantı yapmış. Üreticilerimizin sorunlarını dinlemiş. Tarım üreticisi Bakana girdi maliyetlerinin arttığını,  gübrenin, mazotun, ilacın ve diğer girdi maliyetlerinin yükseldiğini anlatmışlar. Şikayetleri dinleyen Bakan, yaşanan sorunları anladığını ve çözüm üreteceklerini belirtmiş. Ancak Tarım Bakanı ilk defa çiftçiyi anlamış ama yanlış anlamış. Toplantının yapıldığı günlerde gübrenin 50 kiloluk çuvalı 243 TL’ymiş.  Bakanın ziyaretinin ardından, çuvalı 243 TL olan gübrenin fiyatı 270 TL’ye çıkmış. Bugün çiftçilerimizle yaptığımız görüşmelerde öğrendik ki 10 gün önce 270 TL olan gübrenin fiyatı bugün 350 TL olmuş. Tarımsal sulama kuyulardan yapıldığı için yüksek elektrik bedeli ve mazot fiyatı çiftçimizin belini büküyor. Tarım İlçe Müdürlüklerinden alınan desteklerin kontrolü yapılmıyor. Arpa için destek alınmasına rağmen ekim yapılmadığını gördük. Arpa ekilmiyor ama destek veriliyor. Tarım Bakanına el insaf diyoruz. Bu girdi maliyetleriyle bu tarım üreticisi nasıl ayakta kalacak, nasıl üretim yapacak?


Hayvancılık bitme noktasına gelmiş  

 

Tarım Bakanı’nın hayvancılıkla da ilgili bilgisi yok. Bakanın besicinin sorunlarından haberi yok. Bir kilo sütle bir şişe su aynı fiyat neredeyse. Besicinin borcu her yıl katlanarak artıyor.  Firmalara teşvik veriliyor ama besiciye destek sağlanmıyor. 50 kilo yem fiyatı 170 TL. Bir hayvan günlük 20 litre süt veriyor. Sütün litresi şu an 3 TL. Bir hayvanın günlük bakım maliyeti 60 TL. Yani besicilerimiz ancak maliyetlerini karşılayabiliyor. Artan maliyetler, yurt dışından hayvan ve et ithalatı nedeniyle besiciler hayvanlarını kesime yolluyor. Ülkemizde hayvancılık bitme noktasına gelmiş durumda.
 

İzmir’in Beydağı ilçesinde tarım üreticileri ve hayvan yetiştiricileri ile toplantılar yapan Muğla Milletvekili Av. Burak Erbay üreticilerin ilettiği sorunları dile getirdi.