• Nevavprestij
POLİTİKA Düzenleme Tarihi : 12 Ağustos 2020 14:40 Haber Girişi : 12 Ağustos 2020 15:19

CHP’li Erbay: Gençler OY MOY YOK dedi AKP sosyal medyayı yasakladı

CHP’li Erbay: Gençler OY MOY YOK dedi AKP sosyal medyayı yasakladı
CHP’li Erbay, bu kanunun gençliğin ve toplumun en önemli haber alma kaynağı olan sosyal medyanın sesini kesme kanunu olduğunu ifade etti.

 

voyage otel

AK Parti ve MHP’nin teklifiyle yasalaşan ve muhalefet partilerinin sansür olarak nitelediği, internet ortamlarında yapılan yayınları düzenleyen kanunla ilgili açıklamaya yapan CHP Muğla Milletvekili ve AB Uyum Komisyonu üyesi Av. Burak Erbay, “Bu kanun AKP’nin ve küçük ortağının gençlerden ve sosyal medyadan ne kadar kortluklarının göstergesidir. Gençler Cumhurbaşkanına dislike yaptı, OY MOY YOK dedi, sosyal medyanın kısıtlanması için anında düğmeye basıldı.” dedi.

CHP’li Erbay, bu kanunun gençliğin ve toplumun en önemli haber alma kaynağı olan sosyal medyanın sesini kesme kanunu olduğunu ifade ederek şunları söyledi;

 

Hukuk çiğneniyor, haber alma hakkı engelleniyor

 

AKP kabul ettiği bu kanunla taraf olduğumuz uluslararası anlaşmaları ve Anayasamızı ihlal ediyor. İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesi’nin 10. Maddesi herkesin düşüncesini ifade edebilmesini ve haber alma hakkını garanti altına almaktadır. Ayrıca Anayasamızın 26. Maddesi de kişilerin düşüncelerini açıklama ve yayama hakkı ile haber alma hakkını ifade etmektedir. Ancak AKP kendi çıkarı için Anayasamız ve evrensel hukuku hiçe saymaktadır. Bu durum dünyanın gözünde ülkemizi demokratik değerlerden uzak bir ülke olarak göstermektedir. Bu nedenle sosyal medyaya kısıtlama getiren bu kanunun iptali ile ilgili olarak Anayasa Mahkemesine başvuruda bulunacağız. Mahkemenin de Anayasamıza bu kadar aleni bir şekilde aykırı olan bu kanunu iptal etmesi gerekmektedir.

 

Cezalarla sosyal medya kontrol altına alınmak çalışılıyor

 

Sosyal medya düzenlemesine göre; sosyal medya ağlarına para cezasından reklam almasının engellemesine, bant genişliğinin kısıtlanarak erişimin zorlaştırılmasına kadar birçok ceza getiriliyor. İdari para cezası, 100 bin liradan 1 milyon liraya kadar artırılacak. Bu cezalar sosyal medya sağlayıcılarının ülkemizden çıkmalarına neden olacaktır. Böylelikle toplumun en önemli haber kaynağı olan sosyal medya susturulacaktır.

 

Topluma gözdağı vererek muhalefet susturulacak

 

Bu kanunla AKP sosyal medya kullanıcıların bilgilerine erişmeyi ve muhalif olan herkesi kontrol altında tutmayı ve susturmayı hedeflemektedir. Sosyal medyaya sansür getiriliyor. İnsanlar gördükleri, duydukları haksızlıkları paylaşmasın, başka insanlara duyurmasın isteniyor.

 

Geçmişlerini sosyal medyadan silmek istiyorlar

 

Bu kanunla birlikte sosyal medya mecralarında içeriklerin engellenmesi ya da tamamen çıkarılmasının önü açılıyor. Yani hem güncel hem de geçmişe dönük olarak sosyal medya içerikleri tamamen silinebilecek. İnternet ortamındaki bütün arşiv ortadan kaldırılacak. AKP böylece kirli geçmişini, kimlerle iş tuttuğunu, dün söylediklerini ve yaptıklarını sosyal medyadan silmek, arşivleri ortadan kaldırmak istemektedir. Düne kadar el ele

yürüdükleri eski ortaklarıyla ilişkileri bilinmesin ya da dün söyledikleri önlerine getirilmesin diye sosyal medya sağlayıcılarına içeriklerin çıkarılması zorunluluğu getiriliyor. Bu kadar kirli bir geçmişe sahip oldukları için, kirli geçmişleri bilinmesin, duyulmasın, görülmesin istiyorlar.

 

Haksızlıkların ve hukuksuzlukların duyulmasını engelleyecekler

 

Sosyal medya gerek dünyada gerekse ülkemizde en önemi haber kaynaklarından birisidir. Öldürülen kadınların, katledilen doğanın, yandaşlara sağlanan imkanların ve daha birçok sorunu sosyal medya aracılığı ile kitleler öğrenebiliyor. Bu nedenle bundan önce yaptıklarını arşivden kaldırmak istedikleri gibi bundan sonra olacakları da halkın duymasını istemiyorlar. Kadına şiddet, çocuklara tecavüz, doğanın katledilmesi, yolsuzluklar, yandaşlara yapılan kıyaklar duyulmasın istiyorlar.

 

AKP’yi korku sardı

 

Gençlik dislike yaptı, oy moy yok dedi. AKP düğmeye bastı. Bu kanun AKP’nin gençlerden ne kadar korktuğunu ortaya koyuyor. Gençlikten korkuyor bu nedenle gençliğin en önemli mecrası olan sosyal medyayı susturmaya çalışıyorlar. Ama ne yaparsa yapsınlar gençliğin dinamizmi ve heyecanı karşısında duramayacaklar. Attıkları taş ters tepti. İşsiz, geleceksiz bıraktıkları gençlerimiz her şeyin farkında. Ama bu çabaları onları gitmekten kurtaramayacaktır.