• Nevavprestij
POLİTİKA Haber Girişi : 22 Aralık 2023 10:09

CHP’Lİ BELEDİYELERİN ADAYLARI NEDEN AÇIKLANMIYOR?

CHP’Lİ BELEDİYELERİN ADAYLARI NEDEN AÇIKLANMIYOR?
31 Mart’ta gerçekleşecek yerel seçimde, iktidar da muhalefet de mevcut belediyelerini koruyup üzerine yeni belediyeler eklemeyi hedefliyor

Yerel seçimler yaklaşırken Ankara’da siyasi hareketlilik arttı. Bir taraftan Meclis’te 2024 yılı bütçe görüşmeleri sürerken diğer tarafta parti genel merkezlerinde aday belirleme süreçlerine dair kritik toplantılar yapılıyor. Birçok parti yöneticisi ve milletvekili de partilerinin genel merkezi ile Meclis Genel Kurulu arasında mekik dokuyor.

voyage otel

 

GAZETEDUVAR'dan Nergis Karakaya'nın kaleme aldığı yazıya göre, AK Parti’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında yapılan büyükşehir il teşkilatlarıyla istişare toplantıları dün de devam etti. Parti Sözcüsü Ömer Çelik Ankara, Adana, İzmir, İstanbul, Balıkesir, Samsun, Bursa, Denizli, Kayseri, Kocaeli, Sakarya, Gaziantep, Ordu, Malatya ve Trabzon’la ilgili çalışmaların tamamlandığını, görüşmelerin önümüzdeki günlerde diğer illerle devam edeceğini açıkladı.

 

ADANA AK PARTİ’DE, MHP’NİN İLÇE SAYISINDA ARTIŞ BEKLENİYOR


Çelik’in saydığı iller arasında Adana’nın olması, bir önceki yerel seçimde MHP’ye bırakılan kentte bu kez AK Parti’nin aday çıkaracağının da ilanı olarak değerlendirildi. Kulislere göre yerel seçim iş birliği için AK Parti-MHP heyetlerinin toplantılarında gündeme gelen bu konu iki liderin son görüşmesinin ardından çözüldü. Bahçeli Adana’da AK Parti’nin aday çıkarması önerisini kabul etti. Ancak bunun karşılığında bir başka büyükşehir verildiği iddiası ise doğrulanmadı. İstanbul’da MHP’ye bırakılan Silivri ve Beşiktaş ilçelerine yenilerinin eklenmesi, Ankara’da Etimesgut, Gölbaşı ve Polatlı’nın yanı sıra Kalecik ile Elmadağ’ın da MHP’ye bırakılması sürpriz olmayacak görünüyor. Başka büyükşehir ve illerde de MHP’ye bırakılan ilçe sayılarında artış olabileceği kaydediliyor.

 

HEYETLER 13. KEZ TOPLANACAK


Neredeyse iki aydır çalışan AK Parti-MHP heyetlerinin görüşmeleri de bitmiş değil. Son iki haftadır çalışmanın sona geldiği söylense de iş birliğine nokta konulmadı. Yetkililere göre bugün yapılacak 13. toplantı son toplantı olabilir. Söylendiği gibi çalışma nihayete ererse iki liderin kısa sürede bir araya geleceği kaydediliyor.

 

İKTİDAR VE MUHALEFETİN KAZANMAYI HEDEFLEDİĞİ YENİ İLLER


31 Mart’ta gerçekleşecek yerel seçimde, iktidar da muhalefet de mevcut belediyelerini koruyup üzerine yeni belediyeler eklemeyi hedefliyor. İktidar için birinci öncelik İstanbul’u yeniden kazanmak. Ayrıca Adana ve Hatay’ın alınabileceği konuşuluyor. İstanbul’u kaybetmemek için büyük çaba harcayacak olan CHP’de de mevcutlara ek olarak yeni genel başkan Özgür Özel’in memleketi Manisa, ayrıca Balıkesir ve Bursa’nın alınabileceği hesapları yapılıyor.

 

CHP’Lİ BELEDİYELERİN ADAYLARI NEDEN AÇIKLANMIYOR?


CHP İstanbul, Ankara, Bursa, Balıkesir, Konya, Manisa, Samsun’un aralarında olduğu 6’sı büyükşehir, 12'si il belediyesi olmak üzere 352 seçim bölgesinde adaylarını açıkladı. Ancak asıl merak konusu olan İzmir, Adana, Mersin, Aydın gibi CHP’nin yönettiği belediyelerin adayları belirlenmedi. CHP içinde bu durum eleştiri konusu. Bazı partililer mevcut belediye başkanlıklarıyla ilgili aday belirleme sürecinde uzamanın hem seçmenin kafasını karıştıracağını hem de yeniden aday gösterilseler dahi mevcut belediye başkanları hakkında soru işaretleri oluşup yıpranmalarına neden olacağını söylüyor. Genel merkez ise İstanbul ve Ankara dışındaki CHP’li 9 büyükşehir belediyesiyle ilgili başta memnuniyet anketleri olmak üzere çalışmalar tamamlanmadığı için sürecin uzadığını söylüyor.

 

İYİ PARTİ ÖNCE İSTANBUL ADAYINI İLAN EDECEK


CHP ile yüksek gerilim yaşayan İYİ Parti’de de aday belirleme çalışmaları sürüyor. Şu ana kadar 4 büyükşehir, 8 il, 85 ilçe adayını açıklayan İYİ Parti’de en çok merak edilen kentler ise İstanbul ve Ankara. Parti yöneticileri bu iki kent için aday belirleme çalışmasının devam ettiğini söylerken AK Parti adaylarının ilanının da beklendiğini kaydediyor. İYİ Parti’nin İstanbul ve Ankara adaylarının açıklanması için ocak ayı işaret edilirken ilk olarak İstanbul adayının daha sonra Ankara adayının kamuoyuna duyurulacağı ifade ediliyor.

 

DEM PARTİ’DEN 'BURALARDA KAYBETİRİRİM' LİSTESİ


Kayyım atanan il ve ilçelerde yerel seçim yarışına kendi adaylarıyla katılacak olan DEM Parti bazı batı illerinde “müzakere edebiliriz” diyerek yeşil ışık yaktı. Bu açıklamanın ardından aralarında İstanbul, İzmir, Antalya ve Adana’nın bazı ilçelerinin de olduğu toplam 27 ilçede aday çıkarılacağı açıklandı. DEM Parti’nin oy potansiyelinin yüzde 20’leri bulduğu bu ilçe listesi siyaset kulislerinde “büyükşehir belediye başkanlığı seçimine destek için pazarlığı yapılan ilçeler” olarak yorumlandı. CHP’li bir siyasetçi, “DEM Parti’nin açıkladığı aday çıkarılacak ilçeler listesi, 'Bakın buralarda gücüm var, kaybettiririm' mesajı taşıyor. Ama bu mesaj sadece bize de değil. Hem AK Parti’ye hem de CHP’ye bu mesaj. Bir anlaşma sağlanır mı bunu önümüzdeki günlerde göreceğiz” değerlendirmesinde bulundu.