• Nevavprestij
ÇEVRE -YAŞAM Haber Girişi : 19 Şubat 2024 12:58

Cennet Koyu'nda yıkım kararı tanınmıyor

Cennet Koyu'nda yıkım kararı tanınmıyor
Bodrum Cennet Koyu'nda Mart ayında Çevre Şehircilik ev İklim Değişikliği tarafından MUÇEV’e devredilen ve ardından vakıf tarafından özel bir şirket kiralanan 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı Ormanlık alanda restoran ve sosyal tesisler yapılldı

Gölköy Mahallesi’nde geçtiğimiz yıl ormanlık ve 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı’ndaki beach club inşaatını hiçbir kurum durduramadı. Yıkım kararı olan beach clubun bu yıl sezona hazırlanmak için birde iskele yaptığı ortaya çıktı. Onlarca kurum şikayetçi oldu suç duyurusunda bulundu, Özel şirketin ruhsatsız inşaatı gittikçe büyütmesi tepkilere neden oldu.

voyage otel

 

Ormanlık alandaki kaçak inşaat için  Milas Orman İşletme Müdürlüğü’nün yanı sıra Kültür ve Turizm Bakanlığı Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu savcılıklara suç duyurusunda bulunarak kaçak yapının kaldırılmasını istedi.

 

Milas Orman İşletme Şefliği ise bölgenin 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı ve ormanlık alan olması nedeniyle kaçak ve izinsiz yapılaşmayı gerekçe göstererek, Bodrum Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulundu.Orman İşletme Şefliği tutanakta, “Bodrum İlçesi Gölköy Mahallesi Cennet Koyu mevkiinde  yaptığımız kontroller esnasında sahil kısmına platform malzemelerinin indirildiği ve de yapı yapıldığı tarafımızca tespit edilmiş olup, Bodrum Cumhuriyet Başsavcılığı aranarak, alınan talimatlar doğrultusunda İşletme Şefliğimizce 08.05.2023 tarih ve 445/21 no’lu, Muçev Turizm Tic. Ltd. Şti. adına işgal faydalanma suçundan suç tutanağı tanzim edilmiştir. 10.05.2023 tarih ve E8075721 sayılı yazımız ile Bodrum Cumhuriyet Başsavcılığı’na sevk edilmiştir. 11.05.2023 tarih ve 8082122 sayılı yazımız ile Bodrum Belediye Başkanlığı Yapı Kontrol Müdürlüğü’ne gereği için yazı yazılmıştır. Söz konusu yer 1. derece arkeolojik sit alanı içerisinde kalmakta olup, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 13.04. 2023 tarih ve 14107 sayılı kararı da mevcuttur” denildi. Yazıda, evrakın Muğla Orman Bölge Müdürlüğü’ne (Orman Zararlıları ile Mücadele Şube Müdürlüğü) de gönderildiği yer aldı. Cennet Koyu'ndaki inşaatla ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığı Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun da suç duyurusunda bulunduğu ortaya çıktı.

 

Kurul'un verdiği kararda şöyle denildi

 

“Muğla ili, Bodrum ilçesi, Göl Mahallesi, Cennet Koyu Mevkii, Türkbükü Doğusu Turizm Merkezi sınırlarında, doğal sit alanında, Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun 13.04.2023 tarihli ve 14107 sayılı kararı ile 1. derece arkeolojik sit alanı olarak tescil edilen tapulama harici alandaki uygulamaların ivedilikle durdurulmasına, alanda Müze Müdürlüğü uzmanlarınca tespit edilen izinsiz uygulamaları yapan ilgililer hakkında 2863 sayılı Yasa kapsamında gerekli adli işlem yapılmak üzere Cumhuriyet Başsavcılığına ihbarda bulunulmasına, soruşturma sonucundan Kurulumuza bilgi verilmesine, tüm uygulamaların Müze Müdürlüğü denetiminde, Belediyesince kaldırılmasına, uygulama sonucuna ilişkin bilgi ve belgelerin Kurulumuza iletilmesine, söz konusu alanda, Kurulumuzdan izin alınmadan herhangi bir inşai ve fiziki uygulamaya gidilmemesine karar verildi.”

 

Turizm Bakanlığı da kaldırılmasına hükmetti

 

Bakanlık acilen kaldırın dedi, onlar acilen hizmet açtı, rantın vurgunun böylesi Bodrum’un Gölköy Mahallesi’ndeki CenneT koy’da 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı’na restoran kafeterya yaparak işletmeye açan şirket Bakanlık ve Belediye’yi dinlemedi. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın kaçak tesis kaldırılsın dediği, Bodrum Belediyesi’nin ise kaldırılması için yıkım kararı vererek tebliği ettiği şirketin restoranı tamamladığı tesis belediyeden ruhsat almadan geçen yıl turizm sezonunda işletmeyi çalıştırdı. Özel şirket yıkım kararı olan tesisi yıkmadığı gibi  bu yıl birde iskele ilave etti.

 

Halkın ücretsiz kullanabileceği koy kalmadı

 

Bodrumlu kaptanlardan Önder Gölcek “Burası Mavi yolcuğun ve Bodrum’da halkın ücretsiz olarak girdiği birkaç koydan biridir. Günübirlik teknelerle buraya gelinir karadan gelenler rahatlıkla denize girerdi. Şimdi koyun girişini kapattılar tesis yaptılar. Vatandaşın rahatlıkla denize gireceği alanlar neredeyse yok denecek kadar azaldı. Bu tür yasal olmayan işgaller bizi de denizcilikten soğuttu, teknelerimizle turistleri nerelere götüreceğiz” dedi.