• Nevavprestij
EGE Düzenleme Tarihi : 07 Ocak 2023 16:49 Haber Girişi : 05 Ocak 2023 21:50

Cengiz İnşaat'ın Bodrum'daki projesine verilen ruhsat iptal edildi

Cengiz İnşaat'ın Bodrum'daki projesine verilen ruhsat iptal edildi
Cengiz İnşaat A.Ş tarafından yapılması planlanan turistik tesis için verilen yapı ruhsatı iptal edildi. Belediye Başkanı oluruyla iptal edilen ruhsatlar pazartesi günü itibariyle bakanlık sisteminden de silinecek

Selçuk Arslan

voyage otel

BODRUM - Muğla'nın Bodrum ilçesindeki Göl Mahallesi Gökburun mevkiinde Cengiz İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından yapılması planlanan turistik tesisinin inşaat ruhsatı geçtiğimzi Aralık ayının 12'sinde verilmişti.

 

Bodrum Belediyesi tarafından Gölköy Mahallesi'ndeki Gökburun'da Cengiz İnşaat'a ait 180 dönümlük alandaki proje ile ilgili inşaat ruhsatı verilmesi, kamuoyunda büyük tartışmalara sebep olmuştu.

 

Bodrum Belediyesi, aldığı kararla Cengiz İnşsat'a verilen 60 ruhsatı iptal ettiğini açıkladı.Bodrum Belediyesi'nden bugün yapılan açıklamaya göre, Cengiz İnşaat'a verilen 60 adet ruhsat iptal edildi. İptal gerekçesi olarak Danıştay'ın verdiği iptal kararları gösterildi.

 

'PAZARTESİ BAKANLIK SİTESİNDEN TEK TEK İPTALLER GERÇEKLEŞTİRİLECEK'

 

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras bugün düzenlediği basın toplantısında ruhsat iptal kararıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Aras, "Gölköy Mahallesi'ndeki Cennet Koy'da Hazine'ye ait 678 bin metrekarelik araziye yapmayı planladığı turistik tesis ve rezidans projesine 12 Aralık 2022 tarihinde ruhsat düzenledik. Ruhsatı düzenledikten sonra hem basında hem de kamuoyunda ciddi iddialar oluştu. Biz de yaptığımız değerlendirmede, belediye mevzuatına ve hukuk kurallarına göre tekrar inceledik. Mimarlar Odası'nın, Kent Konseyi'nin ve kamuoyunun itirazlarını inceledik; yeniden yeniden değerlendirdik. Temmuz ayında bize başvurular geldi. Gerekli itirazlarımızı yaptık tüm ilgili kurumlara. Maliklik sahibiyle ilgili tapu müdürlüğüne başvurduk, bilgi aldık. Kurumlardan aldığımız bilgilere göre proje incelendi. Projenin mevcut imar mevzuatlarına ve hukuka uygun onayladık. Projeyi tüm ilgili kurumlara gönderdik. Ruhsat sonrası bize yapılan başvuruları hem anayasa hem de hukuksal olarak tekrar tekrar değerlendirdik. Ve Anayasa'nın 138. Maddesi'ne göre, yargı kararları üzerine hiçbir kurumun ve kuruluşun karar alamayacağından hareketle dün itibariyle karar verdik. Yani ilgili firmaya 12 Aralık'ta düzenlenen 60 adet ruhsat dün itibariyle başkanlık oluruyla iptal edilmiştir. Pazartesi itibariyle de bakanlık sitesinden tek tek iptalleri gerçekleştirilecek. Tabi ki yargı yolu açık olacaktır. Biz anayasadan hareketle ve imar yolsuz ilkesinden yola çıkarak bu ruhsatları iptal ettik. İptal sonrası inşaatın durdurulması için harekete geçiyoruz. Gerekçesiz ise yargı kararı üzerine hiç bir kurum ve kuruluşun karar almayacağı oldu" şeklinde konuştu. 

 

DAVACILAR DAVADAN FERAGAT ETMİŞ

 

2021 yılında verilen bir kararın daha kendilerine ulaştığını söyleyen Aras, “Bu kararda Cumhurbaşkanlığı kararnamesinin hukuka uygun olmadığı konusunda Danıştay tarafından alınan yine bir karar var. Bir yürütmeyi durdurma kararı var. Bu karar da açığa çıkınca Cumhurbaşkanlığı kararnamesinin yürütmesinin 2021 yılında durdurulduğunu tespit ettik. Yalnız, bu davayı açanlar yürütmeyi durdurma kararından sonra davadan feragat etmiş. Bu dava devam etseymiş, tapu tescil iptaline kadar gidermiş. Tapuda herhangi bir şerhin olmaması ya da tapuda bir tescil iptal davasının açılmaması da bu yüzden.” dedi. 

 

Ruhsat iptalinin ardından hem kendisini hem de belediyenin ciddi tazminat davaları ile karşı karşıya kalabileceğini belirten Aras, firmanın iptalle ilgili yürütmeyi durdurma yoluna da başvurabileceğini ifade etti.

 

Koruma altında olan 678 bin metrekarelik arazide turistik tesis, villa, rezidans ve marina inşaatına başlanacağının ortaya çıkması tepkilere neden olmuş ve bölge halkı eylemler yapmıştı.


101 APART, 83 SÜİT ODA


Öte yandan, 568 milyon lira bedeli olan projenin tanıtım dosyasında yer alan bilgilerde, tesisin 101 apart ve 83 süit oda olmak üzere toplam 184 odalı olacağı, bu odalarda 540 kişinin konaklayacağı belirtilmişti.

Proje alanındaki parselin güneyinde birinci derece arkeolojik sit alanı bulunuyor. Hazırlanan ÇED dosyasında, birinci derece arkeolojik sit alanına herhangi bir müdahalede bulunulmayacağı, bu alanda hiçbir şekilde inşaat faaliyeti yapılmayacağı bilgisi de dosya da yer almıştı.