• Nevavprestij
POLİTİKA Düzenleme Tarihi : 14 Mayıs 2023 23:12 Haber Girişi : 14 Mayıs 2023 21:40

CANLI BLOK - SEÇİM 2023/ YSK Başkanı: Sandıkların yüzde 69.12'si sisteme girildi

CANLI BLOK - SEÇİM 2023/ YSK Başkanı: Sandıkların yüzde 69.12'si sisteme girildi
EMEP Genel Başkan Yardımcısı Selma Gürkan, Ankara'da Kılıçdaroğlu'nun önde olduğu sandıklarda AK Partili görevlilerin itiraz ederek sonuçların veriye dönüşmesini engellediğini duyurdu.

HABER MERKEZİ -  Türkiye genelinde 973 ilçe, 1094 ilçe seçim kurulunda 191 binden fazla sandık kuruldu. Oy verme işlemleri, Türkiye genelinde saat 17.00'de sona erdi ve sayım devam ediyor.

voyage otel

 

 

 

Seçime dair son dakika gelişmelerini aktarıyoruz: 

 

YSK Başkanı: Sandıkların yüzde 69.12'si sisteme girildi
 

00:16 - Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener, oy sayma ve YSK sistemi sonuçların girişiyle ilgili açıklama yaptı. Sisteme sandıkların yüzde 69.12'sinin girildiğini aktaran Yener, "Şu anda Yüksek Seçim Kurulu sisteminde yurt içi sandıklarda yüzde 71.64, yurt dışı sandıklarda ise yüzde 18.76 açılmış olup toplam sandıklarda açılma oranı yüzde 69.12'dir. Sisteme veri girişi devam etmektedir. Siyasi parti temsilcilerimiz de veri girişlerini izlemekteler. Aynı zamanda veri girişlerimizi siyasi partilerimizle de paylaşılmaktadır" diye konuştu.

 

Yavaş: İkinci tura kalma ihtimali yüksek

 

00:11 - İmamoğlu’nun ardından konuşan Mansur Yavaş, Anadolu Ajansı’na yönelik eleştirilerinden iktidarın rahatsız olduğunu fakat haksız olduğunu belirtti. Daha tedbirli olduklarını ve ıslak imzalar üzerinden konuştuklarını ifade eden Yavaş şöyle konuştu:

“Diyarbakır’da torbalarını teslim edemiyorlar. Ankara’da sadece 4 bin Antalya’ya bin tane ıslak imza gelmedi. İtiraz ediyorlar tutanak alınamıyor. Sayılan yerler var. Sayın Soylu polis marifetiyle sonuçları alıp bildirmek istedi, neye dayanarak yaptı. “

Islak imzalı tutanaklarla oyların yüzde 69.7‘sine ulaştıklarını Kılıçdaroğlu’nun yüzde 47.7, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ise yüzde 45.8’de olduğunu belirten Yavaş sözlerini şöyle sürdürdü:

“60 bin sandığın verisi gelmedi. Bu tamamlanınca gerçek ortaya çıkacak. Bir temenni de olsa sayın genel başkanımızın cumhurbaşkanı olması hakkımız. Biz seçimi kazandık diye gösteri yapılıyor. Bunlar sandık görevlisinin moralini bozuyor. Bunlar millet iradesine darbe olmuyor ama bizim yaptığımız açıklama darbe oluyor. Cumhurbaşkanımız Kılıçdaroğlu ilk turda alacak. İkinci tura kalma ihtimali de yüksek.”

 

 

İmamoğlu: Sisteme girilmemiş 7,5 milyon oy var

 

23:51 / Cumhurbaşkanı yardımcısı adayı Ekrem İmamoğlu ve  Mansur Yavaş CHP Genel Merkezi'nde açıklama yaptı. AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik'e yanıt veren İmamoğlu, Çelik'in 'alınganlık gösterdiğini' söyledi.


Sürekli çalışma halinde olduklarını Kılıçdaroğlu ile bir arada olduklarını belirten İmamoğlu şunları kaydetti: “AK Parti sözcüsü benim ‘13’üncü cumhurbaşkanı Kılıçdaroğlu’ sözümü eleştirdi. Bu benim inancımla ilgilidir. Saygıya sıra gelince siz seçim bitmeden sonuçları tariflediğiniz için sizin için şerbetliyiz. Sizin kurumlarınıza güvenmiyoruz ama memleketimize güveniyoruz. Anadolu Ajansı 50.01’de yarım saat tuttu, sonra herhalde talimat alarak indirdi. Anadolu Ajansı’nı bitkisel hayata soktunuz, canını yediniz, bitirdiniz. Bu sistemin hepimizi çok sıkıntıya soktuğumu biliyoruz. Bakanlar makam araçlarıyla propaganda yaptı. Onları da bizi de bu sistem zora soktu. Gerçekler açığa çıkıyor. Yüzde 60’larda başlayan manipülasyon 50’larda düştü. Sisteme giriş yapılmayan 7,5 milyon oy var. Bunlar bizim güçlü olduğumuz yerler. Bilinçli yapılıyor. Biz asla vazgeçmeyeceğiz. Islak imzalı tutanakları açıklamaya devam edeceğiz. Elimizdeki verilere dayanarak tüm milletimiz sabahleyin Kılıçdaroğlu’nu önde görecektir. İlginç bir kurgu var onu çözmeye çalışıyoruz.”

 

AA'ya göre Erdoğan yüzde 50'nin altına düştü 

 

23: 20: Anadolu Ajansı verilerini güncellemeye devam ediyor. Erdoğan'ın oy oranı an itibariyle yüzde 50'nin altında düştü. 

Saat 22. 49 itibariyle itibariyle Anadolu Ajansı verilerine göre adayların oy oranları şöyle:


Erdoğan: Yüzde 49.99

Kılıçdaroğlu: Yüzde 44,23

Sinan Oğan: Yüzde 5,32

 

 

YSK Başkanı: Verilerimiz anlık olarak paylaşılıyor

 

22:15: YSK Başkanı, "Verilerimiz anlık olarak paylaşılmakta" dedi. 
 

 

Diyarbakır’da sandık görevlileri YSK önünde kuyruk oluşturdu

 

Diyarbakır’da oy verme işlemi sorunsuz bitti. Sayımlar sonrası oylar torbalara kondu ve polis eşliğinde Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) götürüldü. 3737 sandığın kurulduğu Diyarbakır’da YSK önünde uzun kuyruk oluştu. Polis bariyerleri ile çevrilen YSK binası önünde siyasi parti temsilcilerinin ve seçmenlerin bekleyişi sürüyor.

Bu arada Halk TV Muhabiri Ferit Demir, sosyal medya hesabından Diyarbakır'a ilişkin yaptığı paylaşımda, "Diyarbakır’da Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 72 civarında oy aldı. Diyarbakır seçim sonuç verileri YSK sistemine yüklenmiyor. Yüzlerce sandık görevlisi YSK önünde uzun kuyruklar oluşturmuş durumda ve kuyruk giderek uzuyor…." dedi.

Son verilere göre Cumhurbaşkanlığı seçiminde sayılan oyların yüzde 72'sini Kemal Kılıçdaroğlu alınken, Recep Tayyip Erdoğan'ın oy oranı ise yüzde 26 oldu.

 

Kılıçdaroğlu: YSK'yı uyarıyorum, veri girişini sağlayın

 

 Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu, "Yüzde 60'lar ile başlayan kurgu şu anda 50'nin altına düştü. Sandık müşahitleri ve seçim kurullarındaki görevlilerimiz bulundukları yerden asla ayrılmasın. Bu gece uyumayacağız Halkım. YSK'yı uyarıyorum, illerdeki veri girişini sağlamak zorundasınız" dedi

 


 

 

"Erdoğan'dan ilk mesaj: Büyük bir demokrasi şöleni"
 

22:13 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "14 Mayıs seçimlerinin uhulet ve suhulet ile büyük bir demokrasi şöleni şeklinde gerçekleşmesi, Türkiye’mizin sahip olduğu demokratik olgunluğun ifadesidir. Seçim böylesine olumlu ve demokratik atmosferde geçmişken, oy sayımı da halen sürerken, alelacele sonuçlar açıklamaya kalkmak, milli iradenin gaspı anlamını taşır. Milletimizin teveccühünün devam eden oy sayımına yansıyor olmasından memnuniyet duyuyoruz. Tüm dava ve yol arkadaşlarımdan, sonuçlar resmi olarak neticelenene kadar, her ne olursa olsun sandıkların başından ayrılmamalarını rica ediyorum. Demokrasi adına oy veren ve seçim çalışmalarında yer alan tüm vatandaşlarımı tebrik ediyor, her birine ayrı ayrı şükranlarımı ifade ediyorum" dedi. 

 

"Ankara'da Kılıçdaroğlu'nun önde olduğu her sandıkta AKP itirazı var"

 

21.44-  Yeşil Sol Parti Ankara 1. Bölge milletvekili adayı ve Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Selma Gürkan, Ankara'daki oy sayımına ilişkin bilgi verdi. Gürkan, Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı adayı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun çok oy aldığı sandıklarda AK Partililerin itiraz ettiğini bu yöntem ile sonuçların veriye dönüşmesinin engellendiğini duyurdu.