• raşit emir süer
EGE Haber Girişi : 02 Aralık 2021 11:31

Büyükşehir Kıl Keçisi Desteğini Köyceğiz'de Sürdürdü

Büyükşehir Kıl Keçisi Desteğini Köyceğiz'de Sürdürdü
Muğla Büyükşehir Belediyesi, kadınların üretime daha fazla katılması için Köyceğizli 59 kadın üreticiye 2'şer dişi 1'er erkek olmak üzere 177 kıl keçisi desteği sağladı.

Muğla Büyükşehir Belediyesi, maddi bağımsızlığını kazanmak ve ev ekonomisine katkı sağlamak isteyen kadınlar için kıl keçisi projesini il genelinde yaygınlaştırmaya devam etti. Büyükşehir Belediyesi Kavaklıdere, Dalaman, Menteşe, Ortaca, Datça ve Ula ilçelerinin ardından son olarak Köyceğiz ilçesindeki kadın üreticilere de kıl keçisi desteklemesinde bulundu.  

voyage otel

 

Kıl keçisi dağıtım törenine Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, CHP Parti meclis üyesi Gizem Sayar Özcan, Köyceğiz CHP İlçe Başkanı Hüseyin Erol, Büyükşehir Belediyesi meclis üyeleri, sivil toplum örgütü temsilcileri, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı. Törende 18-45 yaş arasındaki Köyceğizli 59 kadın üreticiye 2'şer dişi 1'er erkek olmak üzere 177 kıl keçisi dağıtıldı.

 

"GİRİŞİMCİ OLMAYA KARAR VERDİM"

 

Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin kıl keçisi destekleme projesinden yararlanan Köyceğizli kadınlar arasında üniversite mezunu kadın üretici Dilek Töruz dikkat çekti. Fakülteyi bitirmesinin ardından bir de üstüne yüksek lisans yapan kadın üretici Dilek Türüz, “Fakülteyi bitirip üstüne de yüksek lisans yapmış birisiyim. Bu zamana kadar birçok iş denedim ancak olmadı. Bunun üzerine Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin kadınlara yönelik projelerinden birisi olan kıl keçisi projesinden yararlanarak kadın girişimci olmaya karar verdim. Bizlere bu fırsatı sunduğu için Muğla Büyükşehir Belediye Başkanımız Osman Gürün’e çok teşekkür ederim” dedi.

 

"245 KADIN ÜRETİCİYE 735 KIL KEÇİSİ DAĞITTIK"

 

Köyceğizli kadınlara kıl keçisi dağıtım töreninde konuşan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, kıl keçisi projesi kapsamında bugüne kadar 245 kadın üreticiye 735 kıl keçisi dağıtımı yaptıklarını söyledi. Başkan Gürün, “Muğla sadece turizm kenti değil, aynı zamanda tarım ve hayvancılık kentidir. Köylerini terk etmeyen hemşerilerimiz bütün olumsuzluklara rağmen bu sektöre çok büyük katkı sağlıyorlar. Günümüzde bir karış toprak bile çok önemli hale geldi. Yıllardır diyoruz ki toprağını satma ürününü sat. Kırsalda üretip kıyıda tüketmeliyiz. Kırsalda üretim kadınlarımızın omuzunda. Esas işi yapan kadınlarımız olduğu için kıl keçisi desteklemelerini de kadınlarımıza yapıyoruz” diye konuştu.

 

"MUĞLA KAZANACAK, TÜRKİYE KALKINACAK"

 

Başkan Gürün, kıl keçisi projesi ile il genelinde yetiştiriciliği azalmakta olan kıl keçisi ırkının popülasyonunu arttırmak istediklerini söyledi. Gürün'ün açıklaması şöyle:

“Şehrimizde yüzde 68’lik bir orman varlığı bulunuyor ve dağlarımız maki bitki örtüsüyle kaplı. Makilik alanlar kıl keçileri için doğal beslenme alanlarıdır. Bu nedenle de keçi beslenirken yeme çok bağımlı kalınmıyor. Beslenme gideri çok düşük miktarda olduğu için ekonomik olarak gelir artmış oluyor. Ayrıca keçiler dip beslenmesi yaptığı için de orman yangınlarının ilerlemesinin önüne geçilmesinde önemli rol alabiliyor. Hayvancılık konusunda bilimsel incelemelerin ardından en verimli desteğin kıl keçisi olduğunu bilim adamları tespit etti. İlerleyen süreçte keçi eti, sütü, peyniri şimdi olduğundan daha değerli hale gelecek ve pazar sorunu olmayacak. Muğla inatla üretmeye devam edecek ve Muğla kazanacak, Türkiye kalkınacak. Kadını ve erkeği hep beraber Atatürk’ün bize gösterdiği hedefe doğru yürümeye devam edeceğiz. Bu nedenle bu projemize katılan tüm kadın üreticilerimize teşekkür ederim."