• Nevavprestij
BODRUM ÖZEL Haber Girişi : 19 Temmuz 2022 13:10

Bodrumlular Cennet Koyu için ses oldular!

Bodrumlular Cennet Koyu için ses oldular!
Bodrumlular  Cennet Koyu'nun yapılaşmaya açılmasına karşı ses olmak eyleminde buluştu. Muğla Çevre Platformu, bölgede 16 milyon yıllık geçmişleri olan canlıların bulduğuna vurgu yaparak, bölge için koruma talebinde bulundu

Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı Cennet Koy’da iş insanı Mehmet Cengiz tarafından 678 bin metrekarelik alana turistik tesis yapılmasına tepki gösteren Bodrumlular, koyda eylem yaptı. 

voyage otel

 

 Muğla Çevre Platformu Bodrum Meclisi’nin çağrısıyla bir araya gelen Bodrumlular projeye itiraz etti. Eyleme çevre örgütlerinin yanı sıra CHP ilçe yönetimi de katılım sağlayarak destek verdi.  Koyda yapılan eylemde konuşan MUÇEP Eş Sözcüsü Umay Karabaş, bölgenin tarihsel önemine vurgu yaparak “son doğal, tarihsel, kültürel değerlerini koruyan yarımada olan Gökburun da özellikle son yirmi yıldır aşina olduğumuz, aşina olmakla kalmayıp karşısında mücadele ettiğimiz bir tavır ve yaklaşım ile yok edilmek üzere. Bunun adı tam olarak “üç günlük rant peşinde koşmak, hiç doymamaktır” ifadelerini kullandı.  

 

Bodrum yarımadasında henüz el değmemiş doğal habitatlar Gökova’ya oradan da Akdeniz’in geri kalanına bağlanan ekolojik koridor niteliğinde olduğunu ifade eden Karabaş, yapılaşmaya açılacak olan Cennet Koy’un  da böylesine önemli bir koridor özelliğine sahip olduğunu söyledi.

 

Bölgenin gerek turizm adı altında yatırımlarla, gerek çeşitli madencilik faaliyetleri nedeniyle, gerek yangınlarla yaşam alanları gittikçe daralan, yok olan yüzlerce canlı için son sığınaklardan  birisi olduğunu dile getiren Karabaş, bölge için koruma talebinde bulundu.

 

Bölgede 16 milyon yıllık geçmişleri olan canlıların bulduğunu belirten Karabaş, “Gökburun’un kıyıları Akdeniz fokları için nefis bir dinlenme alanı hala. Hiç rahatsız etmeden, yaklaşmadan kıyıda bir Akdeniz foku görseniz; kendi alanında, güvende hissettiği, soluk alıp beslenebildiği bir yerde, kendinizi çok şanslı saymaz mısınız? Akdeniz foklarının ne derece tehdit altında olduğunu, varlıklarının nasıl azaldığını, Türkiye karasuları içinde artık koloni halinde bulunmadıklarını, 16 milyon yıllık geçmişleri olan bu canlıların, sadece habitat kaybı yüzünden bile nesillerinin tükenmekte olduğunu bir kez daha söyleyelim. Bu canlılar, üzerinde yapılaşma olmayan kara parçalarının kıyılarını tercih ediyorlar ve başka evleri yok. Şu an bulunduğumuz koy ve hemen arkamızdaki Gökburun yarımadası, doğal karakterini koruması nedeniyle, az ötedeki Akdeniz Gölü sulak alanının canlıları için de hayati önemde. Örneğin o sulak alanda yıllar içinde gözlem kaydı bulunan altmışın üzerinde kuş türünü buralarda beslenirken, yuva yaparken, yavrularını büyütürken görmek mümkün” dedi.

 

 Doğa için mücadele edeceklerinin altını çizen Karabaş, “Bugün Gökburun’un sesini duyurmaya uğraşırken yarın Kissebükü Adalıyalı’nın, Torba’dan Yalıçiftlik’e turizm yatırımcıları için satışa çıkarılan 18 milyon metrekarelik orman arazisinin, Ortakent’in feryadı için de uğraşacağız. Bu bizim hem anayasal hakkımız hem yurttaşlık ödevimiz olduğu kadar, kendileri bu ödevden muafmış gibi davranan karar vericilere esas görevlerini hatırlatmanın da bir parçası. Bu karar vericiler ister yerel yönetimlerde olsun ister merkezi yönetimde; ister A partisinden ister B partisinden” diye konuştu.