• Nevavprestij
GÜNCEL Haber Girişi : 02 Ağustos 2023 13:06

Bodrum Vanlılar Derneği’nden Akbelen açıklaması: Abluka kaldırılsın, kesim kararı durdurulsun!

Bodrum Vanlılar Derneği’nden Akbelen açıklaması: Abluka kaldırılsın, kesim kararı durdurulsun!
Bodrum Vanlılar Derneği yaptığı basın açıklamasıyla Akbelen Ormanı'nın kesiminin durdurulması için çağrıda bulundu. Açıklamada Bodrum’daki su krizi hatırlatılarak önemli bir su havzasının yok edildiğine dikkat çekildi.

Bodrum Vanlılar Derneği, Bodrum ve Muğla’da su kriziyle mücadele edilen günlerde önemli bir su havzası ve bölgede kalan son doğal orman olan Akbelen Ormanı'nın kesiminin durdurulması için çağrıda bulundu.

voyage otel

 

 

Bodrum Vanlılar Derneği, yaptığı basın açıklamasında, “Yanıyoruz, kavruluyoruz. Bir kova suya muhtaç durumda olduğumuzu konuşurken Bodrum ve Milas‘ı besleyen en önemli su havzasında bulunan Akbelen Ormanı‘nda ağaçların, kömür ocağı yapmak için kesilmeye başlandığını öğreniyoruz” dedi.

 

 

Dernek, “Ormanlar, canlılar cayır cayır yanıyor. Çünkü toplumsal çöküntüler ile sonuçlanacağı gün gibi açık olan kapitalist bir dünyada yaşamaya mahkûm ediliyoruz. Timsah gözyaşları ile bir yanda bu yangınlara su taşıyan doğa karşıtı sistem, diğer yanda son kalan ormanları kesiyor, su kaynaklarını yıkıyor, yok ediyor” ifadelerini kullandı.

 

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “En bildik şiarı ‘meyve vermeyen ağacı kesmek’ olan kapitalizm, bildiğimiz emek sömürüsünün ötesine geçerek ekolojik yıkım, cinsiyetçilik, ırkçılık gibi vahşi unsurlar ile beslenen topyekûn bir sisteme evirilmiş durumdadır. Egemenlerin üstünlüğüne dayanan bu sistem emekçilere, doğaya, kadına, çocuğa, börtü böceğe, canlı cansız tüm varlıklara düşmandır. Ekolojik felaketler, ekonomik sömürü ve ekolojik yıkım arasındaki bağlantıyı ören kapitalist üretim süreçlerinin kaçınılmaz sonucudur. Bu yakıcı, yıkıcı, yok edici ve genişleyen yapı-sistem ile mücadele de topyekûn olmak zorundadır. Bu egemen zorbalığa karşı bilimin, aklın ve bin yılların insanlık belleğinde yer alan ekoloji-kadın-doğa arasındaki uyum bilgilerini, verilerini kullanarak müdahale etmekten başka yolumuz yoktur.

 

 

Tüm Akdeniz Havzası kontrol edilemeyen orman yangınlarıyla mücadele ederken, sıcak hava dalgaları gün geçtikçe daha dayanılmaz hâle gelirken, Türkiye’nin birçok bölgesi aşırı hava olaylarının yarattığı kuraklık ve sel gibi afetlerle boğuşurken, doğal bir yutak alanını fosil yakıtlar için gözden çıkarmak tarihi, trajik bir hatadır! İklim kriziyle gerçek anlamda mücadele etmek, bakanlık ismine “iklim değişikliği” ifadesini ekleyerek olmaz; ormanların korunmasıyla, kömüre veda edilmesiyle olur.

 

Ülkece, bilimsel olmayan ve ekosistem yararını öncelemeyen çevre politikaları nedeniyle kirlilik ve sağlık problemleriyle boğuşuyor; doğa tahribatının artmasıyla gıda güvencesizliği ve ekonomik problemlerle karşı karşıya kalıyor, afetlere açık hâle gelen yaşam alanlarımızda büyük bir tedirginlikle yaşıyoruz.

 

Biz bu ülkenin asil değerlerine bağlı ve ekolojik dengenin korunmasını önemseyen bir sivil toplum kuruluşu olarak İkizköylülerin yanında olduğumuzu bildiriyor, tüm yetkilileri sorunun çözümü için ivedilikle harekete geçmeye çağırıyoruz. Akbelen Ormanındaki abluka kaldırılsın, kesim kararı durdurulsun!”