• Nevavprestij
POLİTİKA Haber Girişi : 28 Mart 2024 11:57

Bodrum'un spor tutkunu başkan adayı Tosun

Bodrum'un spor tutkunu başkan adayı Tosun
Cumhur İttifakı Bodrum Belediye Başkan Adayı Mehmet Tosun, tam bir deniz, doğa ve dağcılık tutkunu. Bodrum’da haftada üç gün bir grup arkadaşıyla birlikte trekking yapmayı alışkanlık haline getirmiş bir isim

Dağcılık, trekking ve off-road ile yakından ilgili olan Cumhur İttifakı Bodrum Belediye Başkan Adayı Tosun’un favori rotası Leleg Yolu… Bir zamanlar ticaret için kullanılan 2 bin 400 yıllık tarihi Leleg Yolu’nun Bodrum turizmine kazandırılmasının önemini her fırsatta dile getiren Mehmet Tosun, toplam 185 kilometre uzunluğundaki yolun Pedasa-Gebe Kilise güzergahını tercih ediyor. Bodrum’un doğal güzellikleri, kadim tarihi ve kültür zenginliğiyle doğa ve alternatif turizmin de başkenti olması gerektiğini söyleyen Tosun, “Özellikle pandemi döneminden sonra, insanların doğaya ilgisi daha da arttı. Bodrum’u yürüyerek keşfetmek müthiş bir ayrıcalık. Çünkü yarımadanın her bir noktası, kadim medeniyetlerin izlerini taşıyor. Bodrum’da trekking rotalarını dünyaya tanıtacağız” diyor.

voyage otel

 

 

 

Mehmet Tosun, aynı zamanda amatör bir dağcı! Rize Kaçkarlar, Kayseri Erciyes Dağlarına ve son olarak da 2023 Ağustos ayında Ağrı Dağı’na zirve tırmanışı gerçekleştirdi. Geçtiğimiz yıl ağustos ayında, Ağrı Dağı’nın 5 bin 137 metrelik Atatürk zirvesine uzanan karlı ve zorlu bir yolculuktaydı Mehmet Tosun. Beraberinde Milas Dağcılık Kulübü üyeleriyle, gece 02.00’de başlayan ve sabah saat 07.10’da zaferle sonuçlanan tırmanışı zirveye kondurduğu Türk Bayrağı ile ebedileştirdi. Ağrı Dağı tırmanışının kendisi için unutulmaz bir deneyim olduğunu söyleyen Tosun, “Hiçbir zaman tırmanılamayacak bir dağ olarak anılan Ağrı, yüksek irtifa tırmanışlarının başlangıcı için çok ideal bir rota. Yaz tırmanışı yapmamıza rağmen bazı zorluklar yaşadık. Fakat Atatürk zirvesine çıktığımız an yaşadığımız gururu ve heyecanı hiçbir şeye değişmem.” diyor.

 

 

MEHMET TOSUN TAM BİR OFF ROAD TUTKUNU

 

 

Mehmet Tosun, “Asfaltın bittiği yerde başlayan” off road macerasını da hayatının önemli bir noktasına yerleştirmiş. Tosun, off-road merakını, yakın dostu olan ralli dünyasının “Jeep’lere fısıldayan adam” olarak tanıdığı Murat Taşlıdağ’ın başkanlığını yürüttüğü BODOF (Bodrum Off Road Kulübü) üyeleriyle paylaşıyor. İleri sürüş teknikleri hocası olan Murat Taşlıdağ, Mehmet Tosun’un ‘on numara’ bir off road sürücüsü olduğunu söylüyor. İki usta daha önce bataklıkta bile jeep performans testi yapmış…

 

 

İş hayatındaki ve siyasi yaşamındaki disiplinli duruşu ile bilinen Mehmet Tosun’un bir off road tutkunu olduğunu Bodrum’da az sayıda kişi biliyor. Kendisi, bu işin gösterişini yapanlardan değil, klasik otomobillerin ruhunu anlayanlardan biri!.. Nitekim kullandığı araç, Türkiye’deki ender bulunan otomobillerden biri; 79 model CJ… Ustaların “klasik” dediği bu güzelliğe evladı gibi bakıyor Tosun. Bodrum’da bu jeep’lerin yeri başka çünkü! Bu araçlar aynı zamanda “gelenek”leri de temsil ediyor.

 

 

Mehmet Tosun, “Bodrum’da kız istemeye bu jeep’lerle gidilirdi. Toprak yollardaki köy gezmelerinin tartışmasız en üstü yetenekli vasıtasıydı jeep’ler”diyor ve şöyle devam ediyor “Bizim çocukluğumuz bu araçlarda geçti. Biz, jeep’lere erişebilmiş son nesiliz aslında. Bir sonraki nesil, bunlarla bizim kadar haşır neşir olamadı ne yazık ki. Benim, 1985’li yıllardan itibaren yaklaşık 15 sene jeep’lerle teşvik-i mesaim oldu. Bugünkü merakım ve tutkum o yıllardan kalma. Hem Bodrum’a dair hatıralarımızı yaşatıyor, hem de kültürümüze sahip çıkıyoruz. Bu da bir dönemi anlatan bir kültür, bir sevgi çünkü.”

 

 

 

Mehmet Tosun, tutku derecesinde bağlı aracına: “Normal bir arabam var, o evimin önünde durur, bu garajda… Her hafta şöyle bir temizler, dolaşırım. Daha önceleri özen gösterdiğimi düşünüyor, çok fazla kullanmamaya çalışıyordum. Öyle değilmiş oysa ki. İlgi istermiş bu otomobiller. Bana göre çok keyifli bir hobi. Artık daha teknik bakıyorum jeep’lere. Bodrum’da çıkmadığım tepe kalmadı diyebilirim bu otomobille! Pedasa, Girelbelen, Torba’nın arka tarafları… Hatta bir kere Murat Usta ile birlikte Kavaklıdere Göktepe’deki Gökçukur’a gidip, karda sürdük. Çok keyifliydi. Günlük iş yoğunluğumuzun tamamen dışında bir hobi bu. Özgürsünüz. Çünkü yol harici her yere gidebiliyorsunuz. Evin en kıymetli demirbaşı diyebilirim. Hatta eşim garajda görmediği zaman meraklanıyor.” Mehmet Tosun, Bodrum’un spor turizminde, off road’’un da yer tutması gerektiğini söylüyor; “Bu araçların turistik değeri var. Zaten safarilerde kullanılıyor. Onun dışında düğün organizasyonlarında da talep görüyor. Bunun dışında Bodrum’da off road rotaları tespit edilerek haritalandırılırsa, gelecekte bu tür sporları seven insanlar için ciddi bir turizm alternatifi olur.”diyor.

 

 

EN BÜYÜK HAYALİ PİLOT OLMAKTI!

 

 

Mehmet Tosun’un gençlik yıllarındaki en büyük hayali ise “pilot” olmakmış. Sınavlara hazırlanmış, yedekten kazanmış. Umutlar hafiften silinmişken, Hava Harp Okulu’ndan tebligat gelmiş bir gün. Kazandınız, uygulamalı sınava geliniz! Yeşilköy’e sınava girdiği yere yeniden gitmiş. Beden Eğitimi sınavlarından başarıyla geçmiş. Psiko-motor testlerinden, sağlık tetkiklerinden yine sağlam bir şekilde geçtikten sonra, sınav komisyonunun karşısına çıkmış. “Havacılığı seçtim ve pilot olmak istiyorum” diyerek net bir şekilde ifade etmiş hayalini… Oradan da alnının akıyla çıkmış. En nihayetinde pilot adayları olarak Tümgeneralin huzuruna çıkmışlar. “Pilot olduk diye sevindik, havalara uçuyoruz” diye anlatıyor o günleri. Okulda da güzel bir karşılama olmuş. İzmir Gaziemir’de uçuş kampına gidecek, eğitim almaya başlayacak. Heyecan dorukta! Birliğe teslim olmaya gitmiş, eşyalarını dolaba yerleştirmiş. 400 kişiler… 50’şer kişilik mangalara bölünmüş genç pilot adayları. 1024 Mehmet Tosun Muğla! Emret Komutanım! Der demez, birinci manganın komutanı olmuş! Yaş 17! “Daha bisiklet kullanmayı bilmiyorum. Doğru düzgün eşeğe bile binip gezemiyordum ben! Manga komutanı oldum” diyor gülerek. Ardından son derece disiplinli bir kamp süreci başlamış. Karakterini temsil eden disiplin, yüksek odaklanma kapasitesi ve çalışkanlık, işte bu kamp sürecinin mirası Mehmet Tosun’a. Sonra pilotluk macerası yarıda kesilip, normal eğitim hayatına devam ediyor. Fakat hikaye oldukça uzun…

 

 

MEHMET TOSUN KİMDİR?

 

 

Mehmet Tosun, 1970 yılında Mumcular Kemer Köyü'nde doğdu. İlkokulu Kemer Köyü İlkokulunda, ortaokulu Karaova Ortaokulunda, lise eğitimimi ise Milas Lisesinde tamamladı. Konya Selçuk Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi, Harita-Kadastro Mühendisliği bölümünden 1996 yılında mezun oldu. Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Trafik Planlaması ve Uygulaması Ana Bilim Dalı’nda ‘’Karayolu Kaza Kara Noktalarının Tespiti ve Çözüm Önerileri: Bodrum Yarımadası D-330 Devlet Karayolu Örneği’’ tez konulu yüksek lisans yaptı. Ardından, Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı bünyesindeki “Mahalli İdareler ve Şehircilik Bölümü”nden mezun olarak ikinci yüksek lisansını tamamladı. 2004 Mahalli İdareler seçiminde Milliyetçi Hareket Partisi’nden Konacık Belediye Başkanlığına aday oldu. Girmiş olduğu seçimlerde, iki dönem (10 yıl) üst üste seçilerek, Bodrum’un Konacık Belediye Başkanı olarak görev yaptı. 25 Ekim 2017 tarihinde İYİ Parti’nin kurulmasıyla birlikte aktif siyasete İYİ Parti saflarında devam etme kararı aldı ve 2019 yerel seçimlerine kadar partisinin “Yerel Yönetimlerden Sorumlu Başkan Yardımcılığı” görevini sürdürdü. 2019 yılında gerçekleştirilen mahalli idareler seçimine, İYİ Parti’nin Bodrum Belediye Başkan Adayı olarak katıldı. İYİ Parti’nin 2019 yılında gerçekleşen büyük kongresinin ardından, Genel Merkez’de yeni oluşturulan Kalkınma Politikaları Başkanlığında Turizmden Sorumlu

 

 

Başkan Yardımcılığı görevine getirildi. 2023 Genel seçimlerinde 28. Dönem İYİ Parti Muğla Milletvekili Adayı oldu. 15.01.2024 tarihinde yürütmekte olduğu İyi Parti Yerel Yönetimlerden sorumlu başkan yardımcılığı görevinden ve parti üyeliğinden istifa etmiştir. 2024 Cumhur İttifakı Ak Parti Bodrum Belediye Başkan Adayıdır. 2014 yılında Konacık Belediye Başkanlığı görevinin sona ermesinden bu yana; kendi şirketinde harita mühendisliği, planlama, inşaat ve danışmanlık alanlarında faaliyetlerine devam etmektedir. Türkiye’nin pek çok bölgesinde belediye başkanlığı öncesinde ve sonrasında belediyeler, Karayolları ve İller Bankası gibi kurumların planlama, imar, kadastro ve altyapı projelerinde hizmet vermiştir. Ayrıca inşaat sektöründe de Bodrum’a özgü projeler üreten Bodrum Proje Yapı Dizayn Ltd. Şti.’nin kurucu ortağıdır. Bodrum’da iş dünyası ve sivil toplum alanında pek çok sosyal sorumluluk projesine katkıda bulunan Mehmet Tosun, BODTO, BESİAD, BODOF ve Bodrum Yaşam Vakfı üyesidir.