• Nevavprestij
BODRUM ÖZEL Düzenleme Tarihi : 06 Ocak 2022 15:30 Haber Girişi : 04 Ocak 2022 10:23

Bodrum'un söz sahipleri karanlık güçler mi olacak?

Bodrum'un söz sahipleri karanlık güçler mi olacak?
Bodrum bir emeklinin hayalindeki balık tutacağı, özgürce denize girebileceğiz, zeytinini toplayabileceği bir yer olmaktan çıktı. Kendi mimarisine, kendi doğasına, kendi ekolojik yapısına yabancılaştı.

adasasd

voyage otel

Dosya: Kentleşen Bodrum Hazırlayan Selçuk Arslan


Turizmin başkenti veya mavi cennet olarak tanımlanan Bodrum Yarımadası, son yıllarda inşaat sektörünün arsız şantiyesi haline geldi.

 

Özellikle Korona virüsü nedeniyle hız kazanan yapılaşma süreci ve çok sayıda kişinin ilçeye yerleşmesine neden oldu. 181 bin olan nüfusun, büyük şehirlerden gelenlerle birlikte 650 bine ulaşması nedeniyle Bodrum’un tüm dengeleri alt üst oldu. Artık

 

Mavi Bodrum algısını betona gömdü

 

 

Bodrum bir emeklinin hayalindeki balık tutacağı, özgürce denize girebileceğiz, zeytinini toplayabileceği bir yer olmaktan çıktı. Kendi mimarisine, kendi doğasına, kendi ekolojik yapısına yabancılaştı.

 

Niteliksiz yapılaşma artık Yarımada’nın tüm mahallerini, kıyılarını kanser gibi sarıp bitiriyor. Bodrum kimliğinden uzak, tarihi dokuyu hiçe sayan denetimsiz, plansız kentleşme süreci Mavi Bodrum algısını betona gömdü artık.

 

İmarlı arazilerin tükendiği Bodrum’da potansiyel inşaat alanları artık kamuya ait alanlar, meralar, zeytinlikler, Ormanlar ve hazine arazileri. Bu alanlar T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı gibi kurumlarca gün be gün imara açılmakta.  Hal böyle olunca deniz kıyısından başlayıp yamaçları aşan konut çöplüğü; Bodrum’da çöp sorunu, su ve arıtma gibi altyapı sorunlarını da katlayarak beraberinde getiriyor.

 

Bodrum’a yönelik bu eğilimin nihaiyi sonucu ise kentleşme olacak. Kentleşen Bodrum’da plansız yapılaşma, çevresel sorunlar, kıyıların kullanımı, trafik, su ve gettolaşmış yerleşim alanları gibi sorunların yaşanması da kaçınılmaz olacak.

 

Bu haber dosyamızda Bodrum’un bu plansız gelişimini ve kentleşen Bodrum’u nelerin beklediğini boyuna ele alacağız.

 

Dosya haberimizde ilk olarak Bodrum’un şuan ki mevcut durumunun tespit edilmesi işlenerek genel hatlarıyla yapılaşma süreci, planlama ve Bodrum’u nelerin beklediği sorularına yanıt arayacağız. Başta mevcut planlama olmak üzere inşaat yatırımlarında beli bir planlamanın olup olmadığı, planlamanın Bodrum’un kimliğini koruması noktasındaki etkisi ile yerel yönetimlerin dışındaki planlama süreçleri ele alınacak.

 

Dosya haberimizin diğer bir gündemi kıyıların kullanımı ile kıyılara yapılan müdahaleler olacak.  Özellikle mega projeler nedeniyle vatandaşın kullanımına kapatılan alanlar mercek altına alınacak. Örnekler, denize yapılan dolgular ve bu konudaki cezasızlıklara dikkat çekilecek.

 

Dosyamızın önemli gündem maddelerinden birisi su olacak. Özellikle Korona virüsü nedeniyle de hız kazanan yapılaşma süreci ve çok sayıda kişinin ilçeye yerleşmesi, su sıkıntısını arttırdı. 181 bin olan nüfusun, büyük şehirlerden gelenlerle 650 bine ulaşması nedeniyle su kullanımı 3 kat arttı. Bu yılın temmuz ve ağustos aylarında yağmurun düşmediği Bodrum'da içme suyu sıkıntısı en ağır şekilde his edildi. Özellikle turistlik tesislerde bu sorun daha ağır hissedilirken birçok işletme tankerler aracılığıyla taşıma su ile bu sorunla baş etmeye çalıştı. Bazı mahallere ise uzun süre su verilmedi. Bodrumlular bu durma adeta isyan etmişti. 

 

Daha fazlası haber deosyamızda olacak. Gelişmeleri bizden takip etmeye devam edin...