• Nevavprestij
BODRUM ÖZEL Haber Girişi : 08 Mart 2024 15:54

Bodrum’un efsane tekel bayi kapandı: Pahalı su yüzünden başlamıştı

Bodrum’un efsane tekel bayi kapandı: Pahalı su yüzünden başlamıştı

Selçuk Arslan - Bodrum İlçesi’inde 2000’li yıllarda açılan ve ilçenin en ucuz ürün satışı yapan Ongun Süper Market kapandı.  Yarım asırlık esnaf Muharrem Koyun, tarafından işletilen aile işletmesi ucuzluk hikayeleri ile Bodrum ile özdeşleşti. Muharrem Koyun tarafından açılan ve yıllarca Bodrum’un Akyarlar Mahallesi’nde hizmet veren market aynı zamanda bir aile işletmesi.

voyage otel

 

 

Eşi Nevin Koyun ve çocukları Alicem Koyun (34) Ecem Koyun (27), Muharrem Koyun’un en büyük destekçileri oldu. Öyle ki çocuklar beşikten ziyade su kolileri üzerinde  yatarak büyüdü. Marketin mazisine yolculuk eden çocuklar şuan ise mesleklerine atılma hazırlığındalar.

 

 

Ongun Süper Market’in temelleri 1970’li yıllarda atılsa da asıl hizmet süreci  Muharrem Koyun’un  Bodrum’a yerleşmesinden sonra yolda satın aldığı suyun yüksek fiyatından şikayetçi olmasıyla başlıyor. Turgutreis Mahallesi’nde satın aldığı suyun fiyatının yüksek ve kar oranın yüzde 200’leri geçtiğini anlayan Muharrem Koyun, duruma tepki gösteriyor. Suyun temel ihtiyaç olduğunu ve büyük karlarla satılmayacağını kafaya koyan Muharrem Koyun, hemen somut adım atarak Olgun Kuruyemiş adlı bir işletme açıyor.

 

Özellikle su satışını düşük karla ve bazen de kar olmadan satan Muharrem Koyun, kısa sürede ilgi odağı oluyor. Satışları iyi giden Muharrem Koyun, yüksek cirolar da yapamaya başlıyor.  İşi büyütmeyi isteyen Muharrem Koyun,  Olgun Kuruyemiş adlı işletmesini kapatarak 2006 yılından Akyarlar Mahallesi’nde Ongun Süper Market’i hizmete açtı.

 

Ongun Süper Market, ucuzluk politikasını burada da sürdürdü. Özellikle su ve alkol ürünlerinde ciddi indirimlere giden ve piyasanın çok çok altında satış gerçekleştiren Ongun Süper Market’in ucuz satışı kısa sürede Bodrum’un her tarafından duyuldu.

Firmalardan aldığı yüze 30 ile yüzde 40 oranlarındaki ıskontoları alkol satışlarına yansıtan Ongun Süper Market, böylece Bodrum’da fark yarattı. Bir şişe alkolün indirimli alan vatandaş böylece 200 tlye kadar kar elde etti.

 

Bu durumun  Bodrum’da tüm mahallerde duyulmasıyla her yerden Ongun Süper Market’te müşteriler gelmeye başladı.  Yalıakavak, Gündoğan, Bodrum merkez, Gümbet ve birçok mahallede vatandaş ucuz alkol ve ürün almak için Ongun Süper Market’i ziyaret etmeye başladı. Bu durum sade vatandaşlarla kalmadı beli bir süre sonra  eğlence ve gıda hizmeti veren firmalar da buraya gelerek alışveriş yapmaya başladı.  Özellikle dünyaca ünlü eğlence gemisi Catamaran  işletmesi de Ongun Süper Market’ten alkol satışı yapmaya başladı. Catamaran gibi bir çok firma Ongun Süper Market’in müşterisi oldu ve bu gelenek yıllarca sürdü.

 

MACARİSTAN GRAND PRİX'NE ÖZEL DAVET ALDI

 

Yine çevre mahallerinde vatandaşlar Ongun Süper Market’e ucuzluk politikası nedeniyle yoğun ilgi gösterdi ve kente bir esnaf kültürü oluştu.Muharrem Koyun’un işletmesi Türkiye genelinde tekel grubunda satış rekorları kırdı. Bu satış rekoru üzerine Malbora’nın özel davetlisi olarak Macaristan Grand Prix'ne katıldı. Muharrem Koyun, böylece  Michael Schumacher'le  ayı otelde kalarak tanışsam ve sohbet etme imkanı da bulmuş.

 

Bodrum ile özdeşleşen ve ‘vatandaş ucuz ürün alsın’ diyen Ongun Süper Market bugünlerde Bodrum’a vedaya hazırlanıyor.   Yarım asırlık işletme resmi kapanışını verdi ve içeride kalan ürünleri de elden çıkartıyor.  Bu durum mahalle sakinleri ve müşterilerce hüzünle karşılandı.Ongun Süper Market’in hikayesini bize değerlendiren yarım asırlık esnaf Muharrem Koyun,  gelinen süreçten ve kapanma kararı nedeniyle mutsuz olduklarını söyledi.  Su ile başlayıp bir esnaf kültürü oluşturduklarını belirten Muharrem Koyun, en büyük çabasının zincir marketlere, rağmen ucuz ürün satışının imkansız olmadığını ortaya koymak olduğunu söyledi.

 

‘SU’ HİKAYESİNİN BAŞLANGICI OLDU

 

Kendi hikayesini duygu dolu sözlerle anlatan Muharrem Koyun, “Bu meslek baba mesleğim aslında. Ben de 9 yaşında başladım. İlerleyen yıllarda beli bir dönem inşaat sektöründe faaliyet gösterdim fakat yapamadım v e baba mesleğine yine döndüm.  Kızıma bir spor malzemesi almaya giderken su ihtiyacım oldu ve aldım.  Aldığım suyun çok yüksek olduğunu fark ettim. Su satışından elde edilen kar marjının yüzde yüzden fazla olduğunu gördüm bu de beni tetikledi. Bu hikayemin başlangıcı oldu. Heveslendim ve suyun bir hak odluğun düşünerek su satışını yaptım. Bu markette düşük fiyatla satış yaptım. Yeri geldi hiç maliyetine satış yaptım” dedi.

 

Ucuz satış politikası hakkında bilgi veren Muharrem Koyun, “ Suyun yüksek fiyata satışında karşıyım. Sigaradan 50 kuruş kar elde etmeyi göze alan esnaf  neden suda  daha fazla kar elde ediyor anlamış değilim. Su insanların doğal ihtiyacıdır ve bu ihtiyaçtan fazla kar edilmesi benim zoruma gidiyor. Yüzde 200 yüzü bile buluyordu bu oran. Ben firmalardan yüzde 30, yüzde 40 oranlarından indirim alıyordum. Bu indirimleri hemen  raflara yansıtıyordum. Böylece en düşük alkolü ve diğer ürünleri satabiliyordum. Yılarca yaptım. Piyasada bir ürün 300 tl ise ben de 200 tl olurdu. Özellikle alkolde ciddi indirimler vardı. Bundan dolayı da Bodrum’un her tarafından insanlar geliyorlardı bizden ürün alıyorlardı. Şimdi herkes üzgün bizim kapatmamızı istemiyor Bodrum halkı” ifadelerini kullandı.

 

Özellikle son dönemlerde ciddi zamlarla karşılaştığını ifade eden Muharrem Koyun, “Gelinen süreç itibariyle bir esnaf kültürü yarattık. Ucuz satışın sadece zincir marketlerde olmadığını  gösterdik. Tabi son dönemlerde artık zamlarla baş edemez hale geldik. Daha etiketi düzenlemeden yeni bir zam geliyordu ürünlere. Zamların hızına yetişemez olduk. Artan maliyetleri de dikkate aldığımızda artık kenara çekilme zamanı geldiğini fark ettik. Böylece güzel hikayemiz hüzünlü bir sonla bitmiş oluyor. Herkes devam etmemizi istiyor. Lakin ucuz ürün satma imkanımız kalmadı.” Diye konuştu.