• Nevavprestij
GÜNCEL Haber Girişi : 28 Mart 2023 15:45

Bodrum'u Maldivler'e çevirme girişimi bu yılda sürdü

Bodrum'u Maldivler'e çevirme girişimi bu yılda sürdü
Başkan Ahmet Aras, sahile dökülen kumun Bodrum kıyı doğasına uygun olmadığını ifade ederek  “Kum dökenler il tarım, ilçe tarım müdürlüğünden izin aldık diyorlar. Ne il tarım ne ilçe tarım müdürlüğünün sahile kum dökme ile ilgili yetkisi yok” dedi.  

(BODRUM)  Selçuk ARSLAN -  Muğla'nın Bodrum İlçesi’nde işletmecilerin Bodrum'u Maldivler'e çevirmeye hevesleri bitmiyor. Her sezon öncesi klasikleşen sahile beyaz kum ve mermer tozu dökme uygulamasının bu yıl da devam etti.

voyage otel

 

 

 

Önceki gün Turgut Bahçelievler Mahallesi Şevket Sabancı Caddesi üzerinde bulunan bir turizm tesisinin sahile beyaz kum döktü. Bu gelişme üzerine Bodrum Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri, döküm işlemini durdurarak sahilden iş makinelerini çıkardı. Sahile yaklaşık 5 kamyon beyaz kumun döküldüğü tespit edilip, tutanak düzenlendi. 

 


Daha sonra dökülen kum alandan kaldırılması için çalışma başlatılırken, dökülen maddenin ne olduğunun belirlenmesi amacıyla alınan örnekler, ilgili kurumlara iletildi. Laboratuvarda yapılacak tahlil sonuçlarına göre yasal işlemler başlatılıp, dökümü gerçekleştirdiği saptanan kişi ve işletmelere gerekli yaptırımların uygulanacak. 

 

Bu gelişme üzerine Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, kıyılara müdahale girişimlerine ilişkin makamında basın toplantısı düzenledi.

 

Kıyılara yapılan müdahalenin kabul edilemez olduğuna dikkat çeken Başkan Aras,” Kıyı yapısı bozulacak şekilde kum, çakıl alınamaz, dökülemez, dolgu yapılamaz, kıyıdaki kayalıklar kırılamaz, oranın doğal yapısı kesinlikle bozulamaz. Deniz dibi temizlenecek diye çayırlar toparlanamaz ve sıyrılamaz. Son dönemlerde Bodrum’un doğal kumsalları biraz Maldivler özlemiyle sanki beyaz kumlarla kaplanmaya çalışılıyor. Getirilen kumların niteliğinin ne olduğu belli değil. Beyaz kum dökülen yerlerdeki kumların insan sağlığına zararlı olduğunu da görebiliyoruz. Kumun deniz suyuyla buluştuğunda bir balçık gibi denizin dibini sıvadığını ve ekosistemi bozduğunu görüyoruz. Bu kumlar Milas, Yatağan bölgesinde mermer tozu, Afyon bölgesinde mermer tozu olarak getiriliyor. Bunlar Bodrum’un kıyı doğasına uygun değil” dedi.

 

“ÇEVRE, ŞEHİRCİLİK VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ BAKANLIĞI YETKİLİ” 

 

Kıyılara ilişkin yetkili kurumun Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı olmasına rağmen Tarım il ve ilçe müdürlüklerinin izin verdiğini belirten Aras, “Kıyılarda yapılacak müdahaleler Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın iznine tabidir. Kıyılar 3621 sayılı kıyı kanunu gereği milli emlak tasarrufu altındadır.  Kum dökenler il tarım, ilçe tarım müdürlüğünden izin aldık diyorlar. Ne il tarım ne ilçe tarım müdürlüğünün sahile kum dökme ile ilgili yetkisi yok. Kıyı kanundan gelen madde şunu öngörüyor, kıyıda yapılacak olan değişiklikte Tarım ve Orman Bakanlığı görüş verecek kurumlardan bir tanesidir. Burada kurumlar sadece görüş verebilir. Kıyıya yapılacak olan bir dolgunun, bir marinanın, bir iskelenin tamamen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan alınacak izinle oraya yapılabileceği ve bakanlığında diğer kurum ve kuruluşlardan kanunda görüş alacağı düzenlenmiş. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın sen buraya beyaz kum dökebilirsin ya da normal kum dökebilirsin diye izin vermesi söz konusu olamaz. Belediye gelse benden izin istese bende izin veremem. Belediye başkanının böyle bir yetkisi yok” diye konuştu.

 

“YASAL SÜREÇ BAŞALTTIK” 

 

Kıyıya yapılan müdahaleler nedeniyle deniz ekosistemin tahrip gördüğünü söyleyen Aras, işletmecilere kıyıya müdahale etmeme çağrısı yaptı. Müdahale eden işletmeler hakkında yasal süreç başlattıklarını bildiren Aras, “Bizim kestiğimiz cezalar var. Bu cezalar her sene belediye meclisinde karara bağlanır. Çevre cezaları 30 bin ila 40 lira arasındadır. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı kıyının doğal yapısını bozan ya da farklı malzeme döken şahıs ve şirketler için 300 bin liraya kadar cezai işlem uygulayabilir. Tekrarı halinde çarpan etkisiyle artar. Çevre cezaları çok yüksek cezalardır. Biz hem kendimiz işlem yapıyoruz hem de bakanlığa bildirerek müdahale etmesini istiyoruz.” İfadelerini kullandı.

 

KAÇAK İSKELELERLE İLGİLİ SÜREÇ DEVAM EDİYOR

 

Kıyı işgali nedeniyle hakkında kesin yıkım kararı olan Casa Costa Hotel ve mevzuata aykırı şekilde denize beton dökülmek suretiyle Yalıkavak Mahallesi 91. Sokakta bulunan MGallery The Bodrum Hotel'e ait yaklaşık 60 metre uzunluğunda iskelenin yıkım süreçlerine ilişkin gelen soruları da yanıtlayan Başkan Aras, “Söz konusu yapılardan haberimiz var.  Casa Costa Hotel’ e ilişkin bir yargı süreci vardı. Mevcutta alınmış yapı kayıt belgeleri vardı. Bu yapı kayıt belgelerinin iptali için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvurumuzu yaptık. O süreç devam ediyor.  Diğer iskele için de mühür işlemimizi yapıldı ve yasal sürecimiz başlatıldı. Firmanın yürütme durdurma talebi oldu ve konuyu yargıya taşıdı. Bu süreçler bittikten sonra gerekenleri yapacağız. Bu tip yapılarda hukuksal itirazlar olunca rahat hareket edemiyoruz.” Dedi.