• raşit emir süer
EGE Haber Girişi : 01 Şubat 2021 13:51

Bodrum Savunması Çağrı Grubu: Ruhsatsız inşaat derhal durdurulmalı

Bodrum Savunması Çağrı Grubu: Ruhsatsız inşaat derhal durdurulmalı
Bodrum Savunması Çağrı Grubu yaptıkları basın açıklamasıyla Bodrum’un Ortakent-Yahşi mahallesinde Türkiye Diyanet Vakfı tarafından yapılan Külliye Camii projesini protesto etti.

Bodrum Savunması Çağrı Grubu yaptıkları basın açıklamasıyla Bodrum’un Ortakent-Yahşi mahallesinde Türkiye Diyanet Vakfı tarafından yapılan Külliye Camii projesini protesto etti. Basın açıklamasında konuşan Arif İsmet Yılmaz, söz konusu projenin ruhsat iptal davasının sürdüğüne dikkat çekerek, “İlgili idare olan Bodrum Belediyesine imar durumuna ve mevzuata uygun bir proje sunmadan ve ruhsatsız olarak başlanan kazılar mevcut zemine telafisi olanaksız hasarlar vermektedir. Bu nedenle kazı çalışmaları derhal durdurulmalı ve Danıştay’da görülmekte olan ruhsat iptali davası sonuçlanana kadar inşaat faaliyetine izin verilmemelidir” dedi.

voyage otel

 

Haber Merkezi - Bodrum Savunması Çağrı Grubu yaptıkları basın açıklamasıyla Bodrum’un Ortakent-Yahşi mahallesinde Türkiye Diyanet Vakfı tarafından yapılan Külliye Camii projesini protesto etti. Proje alanında gerçekleşen basın açıklamasında Bodrum Savunması Çağrı Grubu üyeleri ile çok sayıda  Bodrumlu katıldı. Basın açıklaması boyunca ‘Bodrum büyümek değil, yaşamak istiyor’ , ‘Biz razı değiliz. Sizler razı mısınız?’ ve ‘Talana ranta kaçak inşaata hayır’ yazılı dövizler taşıyan Bodrumlular Bodrum’daki yapılaşmaya dikkat çektiler.

 

" Bodrum’u Bodrum yapan bütün değerler tehdit altında"

 

Bodrum Savunması Çağrı Grubu adın yapılan basın açıklamasını ise  Arif İsmet Yılmaz, yaptı. Sözlerine Bodrum’un yoğun yapılaşma saldırısı altında olduğunu ifade ederek başlayan Yılmaz, “Yeşil ve mavinin bütünleştiği koyları, huzurla, keyifle yürüyüş yapılan yeşil doğası, tarihi dokusu, kendine has mimarisi, dar sokakları ve begonvilleriyle tanınan Bodrumda; yaşadığımız bu güzel kentte birşeyler oluyor. Yeni bir talan haberi duymadığımız  gün yok. Ya Turgutreis’te olduğu gibi halk plajına sahil güvenlik limanı yapmaya kalkıyorlar, ya antik kentin ortasından geçen, birçok canlı türünün yaşam alanlarını parçalayan karayolu planlıyorlar, ya da kıyıları zengin şirketlerin kullanımına veren projeleri uygulamaya başlıyorlar. Bir taraftan ekolojik döngüye zarar verdiği gibi uğultusuyla sağlığımızı da tehdit eden rüzgar enerji santrallarını dikmeye çalışıyorlar, diğer taraftan jeotermal sondaj ruhsatlarıyla toprağımızın altına göz dikiyorlar” dedi.

 

 “Bodrum’u Bodrum yapan bütün değerler tehdit altında” diyerek herkesi sorumluluk almaya davet eden Yılmaz, “Birçok canlıya ev sahipliği yapan ormanları tehdit altında, tarihe şahitlik etmiş antik kent kalıntıları tehdit altında, yeşil ve mavinin birlikte güzelleştirdiği kıyıları tehdit altında, deniz tabanını temizleyen deniz patlıcanından, oksijen üreten deniz çayırlarına kadar tüm deniz ekosistemi tehdit altında, sürekli büyütülen ve yenileri yapılan oteller nedeniyle halkın ulaşması imkansız hale gelen cennet gibi koyları tehdit altında, sürekli ve büyük oranda kaçak yapılaşma nedeniyle zeytinlikleri, mandalina bahçeleri, ılgın ağaçları tehdit altında, alçak, beyaza boyalı yapılar ve begonvillerle bezenmiş taş duvarların oluşturduğu yaşayan dar sokakları tehdit altında, kısacası Bodrum tehdit altında” diye konuştu.

 

Yapımına başlanan Külliye Camii inşaatının yasadışı olduğunu iddia eden Yılmaz, “Bildiğiniz gibi iki ay önce, Ortakent-Yahşi mahallesindeki 219 ada, 10 no’lu parselde Türkiye Diyanet Vakfı tarafından inşaat yapmak için kazı çalışmalarına başlandı. İlgili idare olan Bodrum Belediyesine imar durumuna ve mevzuata uygun bir proje sunmadan ve ruhsatsız olarak başlanan kazılar mevcut zemine telafisi olanaksız hasarlar vermektedir. Bu nedenle kazı çalışmaları derhal durdurulmalı ve Danıştayda görülmekte olan ruhsat iptali davası sonuçlanana kadar inşaat faaliyetine izin verilmemelidir” ifadelerini kullandı.

 

 İnşaattın ruhsatsız olduğunu belirten Yılmaz,  “Bizler, yasal durum böylesine ortadayken ve nasıl bir yapı yapılacağına dair projeler ilgili belediye tarafından dahi bilinmiyorken, yıllardır hiçbir çalışma yapılmayan parselde yangından mal kaçırır gibi telaşla kazı çalışmalarına başlanmasına razı değiliz.  Söylediklerimiz, talebimiz çok net ve herkesi bizim gibi net olmaya davet ediyoruz. Muğla Valiliği Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’ne, söz konusu parsele yenileme ruhsatı vermenin usulsüz olacağını, eski ruhsatın geçerli olduğu kabul edilse bile, yapılacak değişiklikler nedeniyle ancak tadilat ruhsatı veya yeniden ruhsat verilebileceğini, bunun da ancak eksiksiz ve mevzuata uygun proje dosyasının incelenmesi sonrasında Bodrum Belediyesi tarafından yapılabileceğini anımsatmak isteriz.

Bodrum Belediyesine de, yurttaşların ve STK’ların taleplerini dikkate almasını, yasalarca tanımlanmış görev ve sorumluluklarını yerine getirerek Ortakent-Yahşi mahallesinde 219 ada 10 parselde yapımı sürmekte olan ruhsatsız inşaatı durdurmasını; yeniden ruhsat talebinde bulunulması halinde, yapılacak projenin  yüksekliğiyle, yoğunluğuyla, arazi kullanımıyla planlara, mevzuata, bodrum mimarisine ve sosyal yaşamına uygunluğunu sağlamasını beklediğimizi iletmek isteri” diye konuştu.

 

Projenin geçmişine ilişkin de bilgi veren Yılmaz, Bodrumu savunmaya kararlı olduklarını ifade ederek, Bodrumluları Bodrum’a sahip çıkmaya davet etti. Protesto eylemi okunan basın açıklaması sonrası alkışlarla son buldu.