• Nevavprestij
EGE Düzenleme Tarihi : 15 Aralık 2020 13:34 Haber Girişi : 15 Aralık 2020 13:36

Bodrum park ve bahçelerle güzelleşiyor

Bodrum park ve bahçelerle güzelleşiyor
Bodrum Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü, ilçe genelinde ekolojik dengeye ve kent estetiğine uyumlu yeşil alan düzenlemeleri yapıyor.

Muğlanın Bodrum İlçesi'nde yapılan park ve bahçe yatırımları dikkat çekiyor. Bodrum genelinde muhtelif büyüklüklerde bulunan 281 parkın sorumluluğunu üstenen Park ve Bahçeler Müdürlüğü, bu yıl, vatandaşlardan gelen talepler doğrultusunda oyun parklarına ve spor alanlarına ağırlık verdi. Oyun grupları ve spor aletlerinin bulunduğu 31 yeni park Bodrumluların hizmetine sunuldu. Ayrıca yine parklara 6 yeni basketbol sahası yapılarak mevcut sayı 58’e çıkarıldı. 1 yeni voleybol sahası yapılırken, 10 basketbol sahası ve 2 tenis kortunda da yenileme çalışmaları tamamlandı.

voyage otel

 

HER AYRINTI DÜŞÜNÜLDÜ

 

Hürriyet'te yer alan ahbere göre, Park alanlarında dikkat çeken özelliklere sahip olan Umurça ise vatandaşların uğrak yeri oldu. Umurça Mahallesi Yaka Sokak’ta 20 bin metrekarelik alanda tasarlanan parkta kütüphane, kafeterya, okuma alanı, çim etkinlik alanı, yürüyüş yolu, bisiklet yolu, çocuk oyun alanları, basketbol sahası, spor alanı ve arkeopark bulunuyor. Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nü de içine alan parkta 210 metrekare kapalı eğitim serası da bulunuyor. Mevcut bitki örtüsü korunurken, 9 bin metrekarelik yeşil alana yer örtücü bitkiler dahil 4 bin üzerinde 115 farklı bitki türünün dikimi yapıldı.

Kütüphanenin etrafı, okuma masaları, satranç masası ve oyun masası olarak tasarlandı. Parkın merkezinde bin 700 metrekare çim alan, etkinlik alanı olarak ayrıldı. Toplam çim alan ise 2 bin 400 metrekare. Çim alanı çevreleyen duvarda Bodrum’un 3 bin yıllık tarihi anlatıldı. Umurça Parkı kapsamlı bir yaşam merkezi olarak, arkeopark ve macera parkuru gibi özellikleriyle de Bodrum’da bir ilk oldu.

Parkta 600 metre bisiklet eğitim alanı ve 1 kilometre yürüyüş yolu ile yolun sonunda hem yetişkinler, hem de çocuklar için spor istasyonlarının olduğu 410 metrekare spor alanında basketbol ve voleybol sahalarının etrafında oyunları seyretmek üzere ayrılan seyir alanı ve masa tenisi masaları, oturma bankları ve oyun masaları bulunuyor.

 

Farklı yaş gruplarının kullanımı için 500 metrekare kum oyun alanı, 800 metrekare mıcır oyun alanı, 400 metrekare kauçuk oyun alanı olmak üzere toplam 3 çocuk oyun alanı yer alıyor. Bu alanlarda yaş gruplarına göre ayrılmış 30 farklı tip oyun elemanı bulunurken, arkeopark çocuklar için eğlenceli ve eğitici olması amaçlanarak tasarlandı. Kum zemine gömülü farklı boyutlardaki küçük amforaları belirlenen kazı alanlarında kazıp bulmaları gerekiyor.

Bodrum’da ilk kez köpek eğitim parkı ile trafik eğitim parkı da yapıldı. Konacık’taki köpek eğitim parkında vatandaşlar can dostlarıyla güzel vakit geçirirken, parktaki yürüme yolu ile yürüyüş yapma imkanı sağlanıyor. Yine Çırkan Mahallesi’nde yeni yapılan Pedesa Caddesi Parkı’nda ise 535 metre yürüyüş yolu bulunuyor.

 

1 YILDA YAPILANLAR

 

Bodrum genelinde 1 yılda toplam 126 bin 578 mevsimlik bitki dikimi yapıldı. 28 bin 440 sardunya, 23 bin 633 çalı grubu, 377 sarılıcı bitki ve 36 bin 615 yer örtücü bitki dikildi. · Bin 154 begonvil ile 490 ağaç dikimi yapıldı. 8 bin 154 palmiye ve hurma ağacı, 12 bin çalı grubu, 12 bin 63 ağaç budaması gerçekleştirildi. 29 ağaç ve 14 palmiye sökülerek başka alana nakledildi. · 19 palmiye palmiye kırmızı böceği sebebiyle kuruduğu için imha edilirken, kuruyan 186 ağaç ile fırtınadan dolayı devrilen 127 ağacın kesimi yapıldı. · 140 bin metrekarelik yeşil alanın periyodik gübrelemesi yapılırken, 74 bin 464 metrekarelik yeşil alan ve bin 779 adet ağaç zararlı ve hastalıklarla mücadele kapsamında periyodik olarak ilaçlandı. 1 milyon 100 bin metrekarelik alan otlardan temizlendi. · 2 bin 857 begonvil işletmelere ve vatandaşlara dağıtıldı. Sergi salonları ve kavşaklar begonvillerle donatılırken, Bodrum girişi Emin Anter Bulvarı’nda ‘Begonvil Duvarı’ oluşturuldu. · Akyarlar, Gündoğan, Akçaalan, Umurça ve Gümüşlük’e zeytin, çam, akasya fidanları dikilerek ağaçlandırma etkinlikleri yapıldı.

Bodrum genelinde kamu kuruluşlarına ait yerlerde ağaç budama ve peyzaj düzenleme çalışmaları gerçekleştirildi.

 

ÜRETİYOR, YETİŞTİRİYOR, YEŞİLLENDİRİYOR

 

PARK ve Bahçeler Müdürlüğü Üretim Şefliği, Ortakent Yahşi, Karaova Yeniköy ve Umurça Parkı’nda bulunan üretim seralarında kendi bitkilerini yetiştiriyor ve bunlarla belirlenen bölgeler yeşillendiriliyor. Ortakent, Mumcular ve Umurça Parkı kapalı sera alanları alınan bitki çeliklerinin köklendirilmesi, yetiştirilmesi ve kışın soğuğa karşı hassas türlerin korunması amacıyla kullanılıyor. Üretim alanlarında ağaçlar, çalı grubu, yer örtücü ve mevsimlik bitkiler yer alıyor. Bitkilerin bakımı (sulama, budama, gübreleme, ilaçlama vb.) yapılarak yeşil alan düzenlemelerinde kullanılmak üzere hazırlanıyor. Bitkilerden çelik alınarak ve tohum ekimi yapılarak bitkisel üretim gerçekleştiriliyor. Üretim seralarında üretim için alınan bitki çeliği sayısı 252 bin 97. Çelik alınan bitkilerden köklenerek saksılara dikilen bitki sayısı 29 bin 764. Geriye kalan 222 bin 333 bitki çeliği ise üretim yataklarında köklenme aşamasında.