• Nevavprestij
EGE Haber Girişi : 24 Temmuz 2023 11:00

Bodrum maziyi arıyor, sorunlar bitmiyor

Bodrum maziyi arıyor, sorunlar bitmiyor
'Halikarnas Balıkçısı'nın masalsı Bodrum'u artık çok eskide kaldı. Artan nüfus yoğunluğu ve altyapıdaki sorunlar, Ege'nin incisi sayılan ilçede sorunları da beraberinde getiriyor.

Bir zamanlar Ege'nin incisi sayılan Bodrum, son yıllarda altyapı ve çevre sorunları ile gündeme geliyor. Artan nüfus ve yapılaşmanın önü alınamazken, ara yollardaki görüntüler ise ilçe sakini ve tatilcilerin tepkisini çekiyor. Resmi nüfusu 192 bin olan ilçede yaz dönemindeki nüfus ise 1 milyonu aşarken, bölgede birçok sorun yaşanıyor.

voyage otel

 

KÖY YOLUNDAN BİLE KÖTÜ DURUMDA

 


HABERGLOBAL'in haberine göre, Bodrum'da yaşanan en büyük sorunların başında ise Akyarlar ile Gümüşlük arasındaki kıyı yolunun durumu geliyor. Adeta delik deşik caddelerde araçlarıyla ilerlemek zorunda olanlar bir yandan da tozla mücadele ediyor. Özellikle Kadıkale-Gümüşlük ve Akyarlar-Turgutreis arasındaki ara sokaklardaki görüntüler görenleri hayrete düşürürken, Bodrum'un müdavimleri ise bir türlü düzelmeyen sorunlardan şikayet ediyor. Akyarlar-Gümüşlük arasındaki yol yıllardır delikdeşik vaziyette.

 

VATANDAŞIN DENİZLE BAĞI KOPTU

 

Son olarak Fotoğrafçı Murat Acaröz, sosyal medya hesabından paylaştığı video ile bölgede yaşanan altyapı ve çevre sorunlarını gözler önüne seren isim oldu. Bodrum limanı çevresindeki yeme-içme mekanlarının sahili ablukaya aldığından dert yanan Acaröz, sahildeki şemsiye ve masalar nedeniyle insanların denizle olan bağının koparıldığından dert yandı.

 

MAVİ BAYRAK GİTTİ


Acaröz, ayrıca parçalanmış kaldırım taşlarının yanı sıra, denizdeki plastik kirliliğini de görüntüledi. Bodrum sınırlarında yaşanan altyapı sorunları kadar, çevre sorunları da artarak sürüyor. Kirlilik yükü nedeniyle Gümüşlük plajlarındaki 'Mavi Bayrak' bu yaz dönemi indirilirken, çevreciler ise hem uyarılarının dinlenmemesi, hem de gerekli önlemlerin alınmamasından şikayetçiler. Bazı bölgelerde ise bilinçsiz vatandaşların neden olduğu çöp kirliliği hem kötü koku hem de doğal yaşamı tahrip ediyor.  Duyarsız vatandaşlar nedeniyle hem deniz, hem de çevre kirliliği artıyor.

 

8 BENJAMİN AĞACI KESİLDİ

 

Öte yandan geçtiğimiz günlerde Kumbahçe Mahallesi Atatürk Caddesi Müze Sitesi’ndeki 50 yıllık 8 Benjamin ağacının kesilmesi büyük tepkilere neden olmuş durumda. Elektrik tellerine değdiği ve evlerin manzarasını kapattığı gerekçesiyle budama mevsimi dışında yapılan işlemler nedeniyle yarım asırlık Benjamin ağaçları adeta katledilirken, ortaya çıkan manzara mahallelinin tepkisine neden oldu.

 

BİR MİKTAR BUDANMASI GEREKİRDİ

 

Müze Sitesi’nde yaşayan Bodrum Kent Konseyi üyesi ve Arkeolog Ayşe Temiz, 45 dereceye vatan sıcaklarda Benjamin ağaçlarını gölgesi sayesinde serinleyebildiklerini belirtirken, "Site yapıldıktan sonra tamamıyla site sakinlerinin çabaları ile bazı ağaçlar dikilmişti. Sokağın tek gölgelik olan ve içinde dolaşan hava akımı ile de kısmen de olsa etrafa serin hava veren Benjamin ağaçları, sıcaklığın tehlikeli boyutta olduğu bugünlerde ‘elektrik tellerine değiyor, manzarayı kapatıyor' denilerek kesildi. Ağaçların dalları elektrik teline değiyorsa, üst kısımdan bir miktar budama yapılması gerekirdi ancak bu yapılmadı. Kaldı ki şimdiye kadar bu sitede hiçbir zaman böyle bir kesinti olmadı" dedi.