• Nevavprestij
EGE Haber Girişi : 20 Aralık 2022 13:24

Bodrum il olsun mu? Belediye Başkanı Aras, 'Fethiye il olsun' dedi

Bodrum il olsun mu? Belediye Başkanı Aras, 'Fethiye il olsun' dedi
Alt yapı, su elektrik gibi temel sorunları olan Bodrum’un il olması gündemde. Siyasiler ve iş insanları ise il olması halinde Bodrum’un sorunlarının daha da artmasından endişeli.

 Alt yapı, su elektrik gibi temel sorunları olan Bodrum’un il olması gündeme geldi. Süreci değerlendiren yerel yönetim, iş dünyası ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri mevcut haliyle il olma durumunda Bodrum’da sorunların oluşacağına vurgu yaptılar. Sürece ilişkin ön plan çıkan diğer bir mesaj ise Bodrum’da koruma ve kollama dengesinin korunması oldu 

voyage otel


 
(Bodrum) Selçuk Arslan -
 Hükümetin Haziran 2023 seçimlerine kadar 12 gözde ilçeyi il yapacağı iddia edildi. 12 ilçenin daha il yapılmasıyla Türkiye'nin illerinin sayısı 93'e çıkmış olacak. İl yapılacağı iddia edilen ilçeler arasında Muğla'nın Bodrum ilçesi de bulunuyor. İl olma iddiası sonrası Bodrum'u mercek altına aldık. Turizmin gözde merkezlerinde olan Bodrum'da aslında birçok sorun yaşanmakta. Altyapı, su, elektrik ve barınma gibi temel sorunlarını aşamayan bir ilçenin il olması var olan sorunların artarak katlanmasını anlamını taşıyor.


 
Temel sorunların dışında Bodrum, bugün il olsa Erzincan, Gümüşhane, Karaman ve Tunceli gibi 15 şehri geride bırakacak. Bodrum,557 km²  yüzölçümüne sahip.  İl olma iddiası gündeme gelen Bodrum’un dört belediye olması konusu da uzun süreden bu yana gündemde. İddianın ötesinde bu konuda TBMM’de bu yönlü bir çalışmada mevcut. Çalışma doğrultusunda Bodrum’un coğrafi ve fiziki şartları dikkate alınarak Bodrum Belediyesi, Turgutreis Belediyesi, Yalıkavak Belediyesi ve Mumcular Belediyesi olmak üzere 4 belediye olması öngörülüyor.  TBMM’de olan çalışmada imar planları ile temel hizmetlerin bütünlüklü olması açısından Bodrum Belediyesi’ne kimlik verilmesi de konuşuluyor. Böylelikle Bodrum belediyesi temel hizmetler konusunda onay verici bir konumda olacak.


 
ARAS’TAN 4 BELEDİYELİ ÇÖZÜM ÖNERİSİ 


 
Bodrum’un il olması konusunda Bodrum’da farklı eğilimler de olsa genel kanı Bodrum’un korumasına yönelik politikaların hayata geçirilmesi beklentisi oldu.  Konya dair görüşlerini aldığımız Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, il olması durumunda Bodrum’da yapılaşmanın hız kazanacağını belirterek Bodrum kimliğinin zarar göreceğini altını çiziyor. Bodrum’un coğrafi şartları bakımından il olmaya elverişli olmadığını söyleyen Aras, “Bodrum coğrafi şartları bakımında il olmaya uygun değil. Bir il için oluşturulacak olan müdürlükler ve gelecek olan kamu kuruluşları açısından Bodrum bu yükü kaldıracak düzeyde değil. Birçok alanımız karakteri korunacak alan statüsünde veya sit alanı statüsünde bu alanların korunması lazım. Bu alanlara müdürlüklerin kurulması halinde bu alanlara korunamaz. Bu alanlara kamu kuruluşlarına açılırsa bizim nefes alacak, hareket edecek alanımız kalmaz. Ayrıca Bodrum nüfusunun armasını istemiyoruz. Zaten değişken bir nüfus var ve bununla baş edemiyoruz” ifadelerini kullandı.


 
TBMM’de çalışması yapılan 4 belediye seçeneğine sıcak bakan Aras, Bodrum’un yönetilebilir, korunabilir olması açısından Bodrum Belediyesi’ne üst kimlik yetkisi verilerek 4 belediyeli çözüm önerisini sundu. İl için de Fethiye’yi işaret eden Aras, “Coğrafi konum açısından Fetiye'nin il olması daha doğru olur. Fethiye il olursa Kaş'ı Dalaman'ı Ortaca'yı  ve o bölgedeki ilçeleri kapsar ve o ilçeler oraya bağlanarak merkezi oluşturulabilir.  Böylece Muğla büyükşehir olma statüsünde düşecek ve Bodrum ilçe olarak kalacaktır. O bölgenin böyle bir oluşuma ihtiyacı var. Yönetilebilir olması açısından, temel hizmetler açısından da Fethiye daha doğru bir adres” dedi.
 


KORUMA KULLANMA DENGESİNE DİKKAT!


 


Bodrum’un aktif sivil toplum kuruluşlarından birisi olan Bodrum Güçbirliği Derneği Başkanı Serdar Kayhan da Bodrum’un il olma konusuna temkinli yaklaşıyor. Kayhan Bodrum’un dev sorunlarının mevcut yönetimle çözülemediğini, bu yüzden Bodrum’un il olmasının faydalı olabileceğini fakat burada başta mimari ve aşırı yapılaşma olmak üzere, aşırı göç dahil bir çok konuda önlem alınması gerektiğini söyledi.  Serdar Kayhan, Bodrum’un 20 yıl önceki Bodrum olmadığını söyleyerek; “Bodrum bugüne kadar kontrolsüzce büyüdü. Hepimiz çok iyi biliyoruz ki Bodrum artık hepimizin özlemini çektiği, o 20-30 yıl öncesinin şirin sahil kasabası değil. Bugün çoğu büyükşehirde olmayan yatırımlar, dev markalar Bodrum’da zaten mevcut. Maalesef Bodrum’un bu kadar gelişmesine paralel olarak, ilçemizin sorunları yerinde saymış. Mevcut yönetimlerle bu işin üstesinden gelinemediği çok açık. Kontrolsüz büyüme ve gelişim zaten hızla devam ediyor. Bunun önüne geçmek ve dev sorunların bir an önce çözüme ulaşabilmesi için il olmak iyi gibi görünüyor. Ancak burada koruma kullanma dengesi ve Bodrum’un kendine has dokusunun korunması çok önemli. Bodrum il olursa devasa yapılar, yatırımlar Bodrum’a gelirse olmaz. Eğer Bodrum il olacaksa tamamen mimarisi, tarihi, kültürü, kendine has dokusu korunarak il yapılmalı. Bunlar sağlanırsa il olma konusuna destek verebiliriz” dedi.


 

BESİAD: SORUNLARA ÇÖZÜM OLABİLİR

 


Bodrum iş dünyası Bodrum’un il olma durumunu önemsiyor.  BESİAD (Bodrum Esnaf Sanayici ve İş İnsanları Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı Neslihan Nazlıoğlu,  yaptığı değerlendirmede  toplumun bütün katmanları tarafından irdelenmesi, toplumsal bilinç ve ortak düşünce ile kararın alınması gerektiğine vurgu yaptı.  Mevcut yapıda Bodrum’un kaynak dağılımlarında hak ettiği payı almadığını belirten Nazlıoğlu, “Biz Bodrum iş dünyası olarak; Bodrum’un gelecek vizyonunu, doğal çevre ve mimari yapının korunarak, çağın koşullarına uygun sürdürülebilir olarak planlanıp projelendirilerek yapılmasını çok önemsiyoruz. Bodrum Pandemi sürecinde ciddi göç almış ve tabela nüfusu 182.000 iken reelde 500.000 yerleşik nüfusa ulaşmıştır. Kamudan aldığı destek ve kaynaklar bu anlamda alt ve üst yapının oluşturulması ve oturtulması anlamında yetersiz kalmaktadır. Hala, aynı nüfus oranı ile büyükşehirden aldığı hizmet ve kaynak, tabela nüfusuna göre değerlendirilmektedir. Bu da bugün hepimizin şahit olduğu alt ve üst yapının yetersiz olması, bitmeyen yol ve alt yapı çalışmaları, Bodrum için büyük bir handikap oluşturmaktadır. Bodrum’da her gün su borusu patlakları ve su kesintileri söz konusu, bu durumda ana arterlerde patlayan su boruları için Bodrum, bu hizmeti Muğla büyük şehirden talep ediyor ve oradan ekip ve kaynak bekleniyor.  Bodrum, hak ettiği kaynaklarla bugün Muğla bölgesinde, en çok kaynak üreten kenttir. Ancak sorunların çözümünde bu kaynakların hakkaniyetli olarak dağıtılmadığı düşüncesindeyiz. İl olması durumunda kaynaklarını kendi kullanabilen, bütün geliri ile bu sorunlarını çözen bir il olabilir tabi ki.” dedi.


Nazlıoğlu, İl olması durumunda Bodrum’da çarpık yapılaşmanın artacağına dikkat çekerek “Bodrum İl olduğunda, şu andaki mahalleler ilçe olacağından, hepsine ilçe belediyesi kurulması zorunlu olacaktır. Bu durumu Bodrum 1989-2014 arasında yaşadı. 11 adet İlçe belediyesi kendi imar planlarını yaptılar. 11 İlçe belediyesi bu süre zarfında 51 adet imar planı, 1.000 den fazla tadilat işlemi yaptı. Merkezden kopuk, kamu çıkarlarına aykırı uygulamalar ile çarpık kentleşme had safhaya vardı. Bu yüzden Bodrum’un İl olması, tekrar aynı süreçlerin geri döndürülemez aşamaya gelmesine yol açabilir” ifadelerini kullandı.