• Nevavprestij
EKONOMİ Haber Girişi : 27 Mayıs 2022 10:35

Bodrum esnafı kruvaziyer turizminde beklediğini bulamadı: Gemiler geliyor ama içinde insan yok

Bodrum esnafı kruvaziyer turizminde beklediğini bulamadı: Gemiler geliyor ama içinde insan yok
Turizm sezonun başladığı şu günlerde Bodrum’da kurvaziyer turizm haraketliliği yaşanıyor. 2022 sezonu için 150 mega gemi planlanırken şimdiye gelen gemiler esnafın yüzünü güldürmedi. Öyle ki günü siftah yapmadan bitiren esnaf bile var.

HABER MERKEZİ - Covid 19 pandemisi nedeniyle en çok etkilenen sektörlerden olan turizm,  toparlanma sürecinde. Türkiye’ye 2020’de gelen turist sayısı 2019'a göre yüzde 69.14 düşüşle 15 milyon 971 bin 201 olmuştu.  2011 yılında ise turizm, Covid önlemlerinin kısmı olarak hafifletilmesi neticesinde az da olsa hareketlilik yaşansa da beklentinin altında kaldı. 

voyage otel


Yeniz turizm sezonun açıldığı şu günlerde 2022’den beklentiler yüksek. 2022 yılı Ocak-Mart döneminde ise Türkiye’yi ziyaret eden yabancı sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 151.02 artarak 4.9 milyon kişiye yükseldi.

 


Türkiye’nin önemli turizm bölgelerinden biri olan Bodrum’un turizm sezonuna ilişkin beklentiler ve hedeflenen rakam yüksek olmasına rağmen  umutsuzluk da var. Turizmciler iki bölünmüş durumda. Bir kısım turizmcinin 2022 sezonundan beklentisi yüksel, bir kısım turizmci ise bu sezonu da kayıp yılı olarak değerlendiriyor. Turizm meslek örgütlerinden de durum aynı. Bir taraf olumlu yaklaşırken diğer taraf yeni sezona ümitsizlikle yaklaşıyor.

 

Önemli turizm destinasyonlarından olan Bodrum’da gemi haraketliliği yaşanıyor. 2022 yılın boyunca 150 tane mega geminin planladığı Bodrum’a şuana kadar 11 gemi geldi. Şuana kadar Bodrum’a  gelen kuvaziyer gemilerdeki yabancı turistlerin çoğunluğunu Alman ve İngilizler oluşturdu.

 

Konuştuğumuz Bodrum çarşı esnafının kuvaziyer gemi yoğunluğuna memnun olmadıklarını gördük. Basında veya başak mecralarda kuvaziyer gemilerde binlerce kişinin şehre indiği yönündeki açıklamaların gerçeği yansıtmadığını dile getiren Bodrum esnafı bu sayının 250 civarında olduğunu belirtiler. Yine inen turistler mega alış veriş merkezlerine yönlendiriliyor ve esnafın kazancı olmuyor. 

 

 

34 yıldan bu yana Bodrum Barlar Sokağında tekstil ve çanta mağazası olan işletmeci Hürriyet  Kurt, 2022 sezonuna umutla başladıklarını ancak beklentilerinin altında bir süreç yaşadığını söyledi.  Umudunu haziran sonrasına bırakan Kurt, “Umutlu başladık şuana kadar beklentimizi karşılayacak bir durum oluşmadı. Bizi mutlu edecek müşteri ile karşılaşmadık. Müşteriler çarşıya inmiyor. Accentler lüks alış veriş merkezleriyle anlaşıp gemileri o taraflara yönlendiriyor. Ayrıca çarşı esnafını da kötülüyorlar. Bu durumda müşteri bize uğramıyor ve kuvaziyer  gemilerin esnafa katkısı olmuyor. Haziran’dan son okulların kapanmasıyla belki işlerimiz olur” dedi. 

 

1941 yılında bu yana hizmet veren Bodrum’un köklü firmalarından olan Bodrum Sandalet’in işletmecisi Mesut Aydın, umudunu koruyanlardan. Ata mesleğini üçüncü kuşak olarak sürdürdüklerini belirten Aydın, “Son iki senemiz kayıptı. Umutlu başladık. Şu sıralar normal bir gidiş var. Normal sezon başlangıcını andırıyor bize. Erken başladı. Gemiler çok geldi. İlk başlarda etkisi oldu gibi ama şu aralar herhangi bir etkisi yok. Haraketli bir sezon da değil. Son dönemlerde sezonlar iyi geçmiyor. Umarım bu sene hak ettiğimiz bir sezon yaşarız” ifadelerini kullandı.

 

 

 

“TELAFFUZ EDİLEN RAKAMLAR ŞİŞİRİLİYOR”

 

Optik ve kozmetik ürünler satan işletmeci Mehmet Yamancı, ise kamuoyunda telaffuz edilen rakamlardan şikayetçi. Telaffuz edilen rakamların şişirme olduğunu belirten Yamancı,  “Şu anda idare ediyoruz. Rakamlar şişiriliyor. Durum şişirildiği kadar iyi değil. Daha da iyi olması lazım ama iyi değil. Evet gemiler geliyor ama içinde insan yok. Çok az sayıda insan iniyor. Gelenleri de büyük AVMler alıp götürüyor. Zamanları bitince yine gemilere bırakıyorlar. Şuan ağırlıklı yabancı turist geliyor. Bodrum Belediyesi ile Bodrum Emniyeti’nin çalışma yapması lazım. Sokaktan geçerken bazı esnaf arkadaşlarımızın hanutculuk yaptığını görmekteyiz. Gerçekten bu durumdan bir esnaf olarak utanıyorum. Ben bir ülkeye gittiğimde bu hareketler yapılırsa bir daha gitmem. Bunun önüne geçilmesi lazım” diye konuştu. 

 

 

 

 

“SADECE 256 KİŞİ İNDİ”


Barlar sokağında 30 senelik döner restoranı işletmecisi Mustafa Yaylı, güzel bir sezon geçirmeyi umut ederek sözlerine başladı. Kuvaziyer gemilerin esnafa yeteri düzeyde katkı sağlamadığını belirten Yaylı, “Gemiler geldi ama söylendiği gibi öyle çok etkilenmedik. İner inmez zaten farklı yerlere götürülüyorlar. Dolaysıyla biz esnafa bir katkısı olmuyor. Elektrik, su ve yol olarak da beli bir kapasite sonrası yetersiz kalıyor. Şuan bile su sorunu var. Ben evimde sadece akşamları duş alabiliyorum. Ayrıca gemilerde binlerce kişi indi falan diyorlar. Son gemide 2 bin den fazla kişi geldi diye lanse ettiler inan biz saydık 256 kişi indi. Bu sayının bize faydası olmaz” dedi. 

 

 

“PİYASALAR ŞİŞİRİLMİŞ”

 

22 senelik tur ve gezi organizatörü Hacı Emir Erkan ise piyasanın sahte rakamlarla şişirildiğine dikkat çekerek, siftah yapmadığı günlerin olduğunu söyledi. Erkan, “Her ne kadar 2019 yıllına benzetilse de durum böyle değil. 2019 yılındaki maliyetlerin 6 kat üstünde kar marjımız 3’te bir düştü. 2019 yılında 100 liraya tur sattığımızda 30 lira kazanıyorduk 5 lirasını maliyetlere ayırıyorduk net 25 lira kazancımız oluyordu. Şuan 100 liraya tur sattığınızda 50 lira karımız kalıyor, dükkânın gideri ise 100 lira.  Haraketliliğin de arttı yok  rakamlar gerçeği yansıtmıyor. Evet gemiler geliyor önceden geldiğinde 1000 kişi ile geliyor  şimdi ise 200 kişi ile geliyor. Çıktığında esnafın yüzü gülüyordu. Şimdi ise yürüyüş yapılıyordu.  Dün siftah yapmadan kapattım. Bu günde şuana kadar bir satış yapmadım. Piyasalar şişirilmiş ve her şey şişirme durumda. Ama biz olumsuz olduğunu biliyoruz. Her şey tos pembe değil. 

 

BAŞKAN ARAS:  1,5 MİLYONU AŞKIN YABANCI TURİST AĞIRLAYACAĞIZ

 

Konuya ilişkin konuşan Belediye Başkanı Ahmet Aras,  geçmiş yıllardaki kaybı telafi edeceklerini söyledi. Aras, “ Bodrum’da da 1.3 milyon yabancı ziyaretçiyi ağırlamıştık. 2020’de bu 4’te 1’ine, yani 220 bine düştü. 2021’de ise 530 bin civarında ağırladık. Ama 2022’de bu kayıpları telafi edeceğimize inanıyoruz. Şimdiye kadar bu sene, 2019’a nazaran ufak artışlar olduğunu da görüyoruz. Sadece bir günde, 8 Mayıs’ta 15 bin yabancı girmiş havaalanımızdan. Bu sene 1,5 milyonu aşkın yabancı turist ağırlayacağımızı düşünüyoruz” dedi.  Bodrum için 150 kurvaziyer gemi planladığını belirten Aras, “Bu yıl Bodrum’da yaşanan güzel gelişmelerden birisi de kurvaziyer turizm rezervasyonları oldu. Şu anda bu yıl için tam 150 kurvaziyer gemi planlanmış durumda. Gelecek turistler esnafımızı da çok ciddi domaine edecek. Ticareti de canlandıracak. Çünkü kurvaziyer turistler ortalamanın çok üzerinde harcama yapıyor. Türkiye’de bir turistin ortalama harcadığı tutar 834 dolar. Kurvaziyer turistler bu rakamın üzerinde harcama yapıyor” ifadelerini kullandı.