• Nevavprestij
BODRUM ÖZEL Haber Girişi : 30 Ocak 2021 21:35

Bodrum’dan Cengiz Holding’e mesaj: Cennet Koyu’nu talan ettirmeyeceğiz

Bodrum’dan Cengiz Holding’e mesaj: Cennet Koyu’nu talan ettirmeyeceğiz
Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden Bodrum'un en bakir yerlerinden biri konumundaki Cennet Koyu için hazırladığı  “Sahil Düzenleme, Koruma Yapıları ve Dolgu Alanı” projesi  büyük tepki çekti.

Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden Bodrum'un en bakir yerlerinden biri konumundaki Cennet Koyu için hazırladığı  “Sahil Düzenleme, Koruma Yapıları ve Dolgu Alanı” projesi  büyük tepki çekti. Projenin bölgede büyük tahribata neden olacağına vurgu yapan Bodrumlular,  yetkilileri sorumluluk almaya çağırarak ‘Cennet Koyu’nu talan ettirmeyeceğiz’ mesajı verdiler.  Öte yandan Bodrum Belediyesi de Cengiz Holding’in onay için bakanlığa başvurduğu ÇED’in iptali için baş vuruda bulunarak Cennet Koyu’na sahip çıktı.

voyage otel

 

 

EGE ALTERNETİF/ ÖZEL HABER - Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden Muğla’nın Bodrum İlçesi’nin en bakir yerlerinden biri konumundaki  Cennet Koyu yapılaşma tehlikesiyle karşı karşıya. Geçtiğimiz günlerde Cengiz Holding bünyesinde bulunan Bodrumbir Turizm Yatırım A.Ş.,  Cennet Koyu için “Sahil Düzenleme, Koruma Yapıları ve Dolgu Alanı” projesi hazırladığını açıklamıştı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) başvurusunda bulunan şirketin proje kapsamında dört mendirek ile iki plaj kurmayı planladığı proje alanı, “kültür varlıkları”, “tabiat varlıkları”, “3’üncü Derece Arkeolojik Sit Alanı” ve “koruma alanı” içerisinde kalıyor.  Planlanan mendirek yapılarının üzerinde ve plajların içerisinde güneşlenme ve dinlenme amacıyla kullanılmak üzere bungalovların inşası da planlanıyor.   Yatırım bedeli yaklaşık 40 milyon TL olan proje tanıtım dosyasında verilen bilgiye göre, alana en yakın yerleşim yeri yaklaşık 700 metre güneydoğusunda kalıyor. Alanının kıyı bölgesi, kayalık ve çakıllardan oluşan “alçak kıyı” yapısına sahip.  Proje alanının karasal kısmında ise yoğun bir şekilde makiler bulunuyor.

 

 

Nesli tükenmekte olan Akdeniz fokuları tehlikede

 

Proje çevresinde ve proje çevresine yakın alanlarda 71 bitki türü, 11 sistematik gruba ait toplam 82 tür ve 302 bireyle, endemik 17 sürüngen türü bulunuyor. Proje çevresine yakın alanlarda 20 memeli türü ile nesli tükenmekte olan Akdeniz fokuları, çizgili yunuslar ve deniz kaplumbağaları da yaşıyor. Mehmet Cengiz, geçtiğimiz yıllarda Cennet Koyu için iki kez girişimde bulunmuş, Danıştay 13’üncü Dairesi, koyda bulunan 2 milyar 100 milyon TL değerindeki 700 dönümlük kamu arazisinin özelleştirme kararını daha önce iki kez iptal etmişti.

 

Bodrum Belediyesi hamlesini yaptı!

 

Bodrum’da kaçak yapı ile mücadele başarılı işlere imza atan ve Bodrum’un doğasının korunmasına yönelik izlediği politikalarla beğeni toplayan Bodrum Belediyesi de projeye karşı hamlesini yaptı.  Bodrum Belediyesi de ÇED’in iptali için başvuruda bulunarak Cennet Koyu’na sahip çıktı. Ayrıca Bodrum Belediyesi, projedeki tüm aşamaları takip edecek ve gerekli müdahalelerde bulunacak.

Cennet Koyu için hazırladığı  “Sahil Düzenleme, Koruma Yapıları ve Dolgu Alanı” projesi büyük tepki çekti.  Bodrum’da başta siyasi partiler olmak üzere çevre örgütlerinde projeye tepki yağdı. Projeye tepki gösteren isimlerinde birisi CHP Bodrum İlçe Başkanı Halil Karahan, oldu. Projenin Bodrum’a zarar vereceğini ifade eden Başkan Karahan, mücadele mesajı verdi. 

 

CHP’li Karahan: Bırakın doğal kalsın

“Cennet Koyu Cengiz’e teslim etmeyeceğiz” diyen Başkan Karahan, “Cengiz Holding,  yıllarca denizi ve kıyıyı dizayn etme çabası içinde. Bu, Cengiz Holding’in bu alan için ilk hamlesi değil. Biz bu hamleleri yakından takip ediyoruz.  Bodrum’un en bakir koyunun  imara açılmasını istemiyoruz . Bu projenin onayı bölgede yapılaşmanın önünü açacağı gibi, bölgede hem deniz hem de karada ciddi bir trafik yoğunluğuna neden olacak. Ciddi bir nüfusun gelmesine neden olacak proje aynı zamanda Bodrum’un doğal bitki örtüsüne ve ekolojik yapısına  zarar verecek.  CHP, olarak ilk görevimiz Bodrum’un doğasını korumak olacak. Bu bağlamda CHP Bodrum İlçe Örgütü olarak, bu projenin iptali ve Cennet Koyun'nun koruma odaklı olarak yeniden yapılması için uğraş vermeye devam edeceğiz.  Bodrum’un talan edilmesine izin vermeyeceğiz. Tüm bu karamsar tabloya rağmen, buradan da dönüş olduğunu bildiğimiz için, Cennet Koy için de sözümüz net: Cennet Koyu Cengiz’e teslim etmeyeceğiz, bırakın doğal kalsın”  ifadelerini kullandı.

 

İYİ Partili Kanber: Ranta dur demeliyiz

 

Projeyi tepkiyle karşılayan İYİ Parti Bodrum İlçe Başkanı Nevzat Kanber ise ‘Ranta dur demeliyiz’ mesajıyla sözlerine başladı.  İYİ Partili Kanber, Bodrum’un rant uğruna hırpalandığına dikkat çekiyor.  Merkezi hükümete çağrıda bulunan  Kanber, “Cennet koyu Cennet kalmalı.. Maalesef Bodrum  rant uğruna çok hırpalandı. Hala hırpalanmaya devam ediyor. Cennet koyu burnuna yapılacak Marina ve Konut + Otel projesi kesinlikle engellenmeli. Merkezi yönetimce ben yaptım, ben izin verdim demek burada yaşayan insanlara da saygısızlıktır. Bodrum'un yüzde 5 dahi büyümemesi gerekli,  çünkü yeterli altyapı, su, elektrik, yol, kanalizasyon ve arıtma tesisleri mevcut haliyle bile kapasitelerinin çok üzerinde. Cennet koyu Bodrumun sembolüdür ve tüm sivil toplum kuruluşları ve partilerle de aynı görüşte olduğumuzu düşünüyorum. Ranta dur demeliyiz” diye konuştu.

 

Macit:  Yaşamı savunmaya devam edeceğiz

 

HDP Bodrum İlçe Zuhal Macit, söz konusu proje alanına ilişkin Danıştay’ın iptal kararına vurgu yapıyor.  Bodrum’un yaşam alanlarını savunmaya devam edeceklerini belirten HDP’li  Macit, “Danıştay'ın özelliştirme idaresinin yaptığı satışı 2 defa iptal etmesine rağmen Cengiz holding tarafından böyle bir projeye kalkışılması Hukuk devletine meydan okumaktır. Ekosistem üzerinde artan insan baskısı covid 19 olarak karşımıza çıkmaktadır. O nedenledir ki Fokların, posedoneia Çayırlarının ve binlerce deniz canlısı ile kara canlılarının yok edilmesine karşı sizsiz kalmayacağız. HDP olarak Ekolojik yaşamı savunmaya devam edeceğiz. HDP fokların, balıkların, Kuşların, ormanın sesi olmaya devam edecektir” ifadelerini kullandı.

 

Demir: Cennet Koyu’nu Cengiz’e  talan  ettirmeyeceğiz

Bodrum Kent Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi ve Çevre Aktivisti Mir Bahattin Demir,  projenin yapıldığı alanın korunması gereken ekolojik alan ve üçüncü derece sit alanı olduğuna dikkat çekti.  Bodrum için mücadele vurgusu yapan  Demir, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bodrum  Yarım adasının bakir  kalmış  bir kaç  koydan biri  olan  adı  üstünde  Cennet  gibi  cennet  koy" a Bu defa cengiz  holding  bünyesinde  olan  Bodrum1 Turizm  şirketi   her yerde  olduğu gibi  Rant a kurban  etmek  adına  Çevre  ve şehircilik  bakanlığına, sahil  doldurma, mendirek  yapmak için ÇED başvurusu  yapmıştır. Bu alan  kültür varlıkları  koruma, arkeolojik  ve 3. ncü  derece  SİT  alanı  olmasına  rağmen, çizgili  yunusların  ve fok gibi  nesli  tehlike  altında  olan  canlıların  evini, yaşam alanlarını  ve habitatlarını  yok edecek  bungalov ev  ve villa  projelerini hayata  geçirmek  için  yeniden  iğrenç  yüzünü  göstermek  istiyor.  Bodrum  artık  'imdat'  diyor.  Bodrum ağlıyor. Bodrum  kent konseyi  yürütme  kurulu  üyesi  olarak  bütün  doğa  korumacı  ve sivil toplum kuruluşları olarak   burayı  Cengiz’e  talan  ettirmeyeceğiz.”