• raşit emir süer
EGE Haber Girişi : 18 Ağustos 2021 16:26

Bodrum'dan BM'ye Mektup: Kadın Mülteciler İçin Sığınma Hakkı Talep Ettiler

Bodrum'dan BM'ye Mektup: Kadın Mülteciler İçin Sığınma Hakkı Talep Ettiler
 Türkiye Değişim Partisi Bodrum İlçe  Başkanlığı kadın mülfecilerin haklarına dikkat çekmek için Birleşmiş Milletler'e mektup gönderdi. Yapılan açıklama da ise mülteci kadınlara sığınma hakkı talep ettiler

Haber Merkezi -  Türkiye Değişim Partisi Bodrum İlçe  Başkanlığı kadın mülfecilerin haklarına dikkat çekmek için Birleşmiş Milletler'e mektup gönderdi. Temsili mektup gönderme öncesi Bodrum Belediye Meydanında bir araya gelen Türkiye Değişim Partisi Bodrum yönetimi ve partililere  İlçe Başkanı Nagihan Bayram'ın yanı sıra  Gelecek Partisi Bodrum İlçe Başkanı Nezihe Argon da katıldı.

voyage otel

 

İlk olara açıklama yapan  İlçe Başkanı Nagihan Bayram, Birleşmiş Milletlerin çiftte standartlı bir uygulama hayata geçirdiğini söyledi. Bayram, " BM'nin 1951 sayılı kararıan göre savaş halinde olan ülkelerde şiddet gören, yararlanan kadınların iltica hakkı vardır. Ama  BM çifte standart kullanmakta. Örneğin Suriye'de örneğin  Nijerya'da . Afhanistan'da şiddet gören kadınlarımız var. doalsıyla biz burada BM'ye çifte standartı bırak, iki yüzxlülüğü bırak diye geldik" diye konuştu.

 

Sözleşme hatırlatıldı

 

Türkiye Değişim Partisi Bodrum İlçe İnsan Hakları Hukuk Kurulu adına ise basın açıklaması yapıldı. Insan hakları vurgusu yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi; "Sayın Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Guterres Birleşmiş Milletler İnsan Hakları ve Evrensel Bildirgesinin kabulünün 73. yıldönümünde, bizler Türkiye Değişim Partisi Bodrum İlçe İnsan Hakları ve Hukuk Kurulu olarak, Birleşmiş Milletlere bir eleştiri yapmak istedik.Bilindiği gibi dünyanın her yerinde kadınlar ulusal, sınıfsal, cinsel tüm baskıları iki kat yaşarlar. Kadınlar savaşta, gözaltında, evde, sokakta, işyerinde yani yaşama ilişkin her yer ve koşulda
Cinsel Sömürüye uğrar ve şiddete maruz kalırlar. Ancak 1951 tarihli Birleşmiş Milletler Hakları Sözleşmesi, mültecilik hakkını şöyle tanımlamaktadır; Sığınmacılar menşe ülkelerinde ırkları, dinleri, milliyetleri ya da siyasi düşünceleri nedeni ile zulüm görmekten korktuklarını geçerli bir nedene dayandırabilirlerse ‘’ Mülteci statüsü alabilirler ‘’ yani Birleşmiş Milletler cinsiyete ya da cinselliğe dayalı zulmü bir iltica nedeni olarak tanımlamamıştır.
Oysa dünyanın her yerinde kadınlar, yaşamın her hangi bir alanında yaşadıkları cinsel işkence nedeni ile ülkelerinden, sevdiklerinden kaçmak, ayrılmak zorunda kalmaktadırlar.
Bizler Türkiye Değişim Partisi Bodrum İlçe İnsan Hakları ve Hukuk Kurulu olarak, Evrensel Bildirgenin Kabulünün 73. Yıldönümünde, Birleşmiş Milletleri bu ‘’ erkek egemen bakış açısından ‘’ vazgeçmeye ve kadına yönelik cinsel şiddeti tek başına bir iltica nedeni olarak kabul ettirmeye çağırıyoruz. "

 

Açıklama sonraı BM'ye temsili mektup gönderildi.