• Nevavprestij
ÇEVRE -YAŞAM Haber Girişi : 04 Ağustos 2021 19:13

BODRUM’DA YANGINLARA FARKINDALIK OLUŞTURMA ETKİNLİĞİ…

BODRUM’DA YANGINLARA FARKINDALIK OLUŞTURMA ETKİNLİĞİ…

EGE ALTERNATİF/ AYHAN KARAHAN -  Bodrum-Konacık Mahallesi’nde bulunan antik Pedasa kentinin de bulunduğu ormanlık alanda bugün anlamlı bir etkinlik gerçekleştirildi. Etkinliğe Bodrum Müze Müdürlüğü’nden, Antik Kent kazı çalışması ekibinden ve gönüllülerden ve bölge yaşayanlarından  katılımlar oldu. Yangınlar nedeni ile katılım sınırlı tutuldu. Bu nedenle sayısı oldukça kabarık olan katılımcı talebine olumlu yanıt verilemedi.

voyage otel

Etkinliğin organizasyonu bununla ilgili olarak: “Bu ilgi Bodrum’un çevre, yeşil, tarih konusundaki duyarlılığının göstergesidir. Yangınların ciğerlerimizi dağladığı, hayatımızı karatttığı bu süreçte burada küçük de olsa bir umut ışığı yakaladık. Buna bizlerinde gerçekten ihtiyacı varmış” görüşünü dile getirdi.

 

“ORMAN KİMSENİN ÇÖPLÜĞÜ DEĞİLDİR”

 

Bodrumlu çevre aktivistlerinden ve etkinlik katılımcılarından Gürcan Madran: “Burada önemli olan, yangın çıktıktan sonra ne yapacağım telaşını yaşamak değildir. Yangına sebap olan faktörleri ortadan kaldırmaktır. Şu anda topladığımız camlar, şişeler, pet şişeler sıcak havalarda güneşin de korkunç etkisi ile tutuşturucu mercek etkisi yapmaktadır. Topladığımız kozalak ve kuru dallar ise tutuşan bölgeyi orman yangını şeklinde etrafa yaygınlaştırmaktadır. Aslında bizler bu faaliyetimiz nedeni ile çöpçü olarak da adlandırılmaktayız. Önemli değil. Bizler bu cennet ormanlarımız için çöpçüyüz elbette. Ama insanlarımızda bu topladığımız yakıcı maddeleri ormana atmama bilncini oluşturmak gerek. Orman kimsenin çölüğü değildir” ifadelerini kullandı.

 

 

TATİLCİLERİN BODRUM VE YANGIN DUYARLILIĞI…

Bodrum’da tatilci olarak bulunan Yuırdanur Bağbuğ ise: “Uğursuz yangına kentinizde misafir iken; yakalandık. Hepimizin acısı çok büyük. Ben Ankara’da yaşamakla beraber Tunceli doğumluyum. Yangın benim memleketiminde çiğerlerini dağladı. Acının memleketi yok. Her yerde aynı yarayı açıyor. Bu etkinliği duyunca ktılma ihtiyacı hissettim. Bodrum’un sadece güzelliklerine, eşsizliğine ortak olmamak, sadece nimetlerinden yararlanmamak gerekir. Bu cennet yarımadanın tasasına ve acısına da ortak olmak gerekir. Bu düşünce ve duygularla buradayım. Unutulmasın: ‘Bodrum’un acısı aynı zamanda Tunceli’nin acısıdır.’ Halen tüm ülkeye yayılmış olan çaresizlik durumu ise acılarımızı daha da büyütmektedir” diyerek görüşlerini dile getirdi.

Gün boyu süren ormanlık alanı yanıcı maddelerden arındırma faaliyeti esnasında tonlarca cam, pet, şişe, kuru dal ve kozalak toplandı. Toplanan yanıcı maddeler ormanlık alandan araçlarla tahliye edildi. Katılımcılar buna benzer yangın önlemeye yönelik faaliyetleri sürdüreceklerini, bu girişimlerin aynı zamanda farkındalık yaratacağını, bilnç oluşturmaya katkı sağlayacağını  ifade ederek etkinliği sonlandırdılar.