• Nevavprestij
BODRUM ÖZEL Haber Girişi : 28 Mart 2021 12:06

Bodrum'da tarih canlanıyor!

Bodrum'da tarih canlanıyor!
Türkiye'de turizm cenneti olarak bilinen, Muğla'nın Bodrum ilçesinde antik çağlara ait eserler yeniden gün yüzüne çıkıyor.

Haber Merkezi -  Halikarnas'ta tarih canlanıyor. Karya Uygarlığı tarafından inşa edilen ve Büyük İskender tarafından yıkılan surları gün yüzüne çıkarma çalışmaları sürüyor. Çalışmalara öncülük yapan Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Bodrum'un tarihinin, coğrafyasının, doğal güzelliklere sahip olduğunu belirterek, "Bu turizm potansiyelinin, insanların burada yaşama istediğinin altında yatan asıl sebep, bu coğrafyanın binlerce yıldır varoluşudur ve o medeniyetlerin bize bıraktığı auradır, ambiyanstır, doğal güzelliklerdir. O yüzden Bodrum’u biz farklı bir şekilde seviyoruz ve ona sahip çıkmaya çalışıyoruz. Bodrum’un ihtiyacı yeni yeni gökdelenler, rezidanslar değil." dedi.

voyage otel

Türkiye'de turizm cenneti olarak bilinen, Muğla'nın Bodrum ilçesinde antik çağlara ait eserler yeniden gün yüzüne çıkıyor. Karya Uygarlığı eseri olan Halikarnas Surları'nda (Halikarnassos Surları) arkeologlar çalışmalarını sürdürüyor. Uzunluğu 7 kilometreyi bulan ve Millattan Önce (M.Ö.) 377-362 yapıldığı bilinen surların 5 kilometresi yer yer tahribata uğrasa da günümüze kadar ulaşmış durumda.

Surların yeniden güz yüzüne çıkarılması için çalışmalara öncülük eden Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, ANKA Haber Ajansı'na anlattı:

"Bu üzerinde bulunduğumuz yarımada, binlerce yıldır hayatla iç içe. Bizim bildiğimiz kadarıyla 3500 yıldır burada medeniyetler var olmuş ve hiçbir zaman terkedilmemiş. Hep canlı kalmış. Günümüzde bile hala 24 saat yaşayan kent olarak Bodrum bilinir. Bu turizm potansiyelinin, insanların burada yaşama istediğinin altında yatan asıl sebep, bu coğrafyanın binlerce yıldır varoluşudur ve o medeniyetlerin bize bıraktığı auradır, ambiyanstır, doğal güzelliklerdir. O yüzden Bodrum’u biz farklı bir şekilde seviyoruz ve ona sahip çıkmaya çalışıyoruz." 

 

"BODRUM'DA YENİ YENİ GÖKDELENLER, REZİDANSLAR...BODRUM'UN İHTİYACI BUNLAR DEĞİL"

 

Bodrum’daki tarihi eserleri korumak için çalıştıklarını ifade eden Aras, yapılaşmaya dikkat çekerek  şunları söyledi:

"Bodrum’da yeni yeni gökdelenler, rezidanslar… Bodrum’un ihtiyacı bunlar değil. Bodrum’un korunmaya, sadeleşmeye ihtiyacı var. Ne kadar basitlik o kadar zenginlik aslına bakarsanız. Biz bütünüyle Bodrum’u bu eski dokusuna, şu anda ayakta kaldığı kadarıyla geri döndürmeye çalışıyoruz. Bu aynı zamanda kentin içerisindeki son dönem binaları olabilir, Cumhuriyet dönemi, Osmanlı dönemi binaları olabilir ve hatta Rodos şövalyelerinin bize bıraktığı o eşsiz kale olabilir. Daha öncesinde Karya Uygarlığı’nın, ki asıl onların burada çok önemli eserleri var, bıraktıkları antik tiyatrodan, Mozole’den ve şu an yanında bulunduğumuz bu antik sur eserine kadar daha birçok eser… Bodrum çok zengin bir coğrafya." 

 

"KÜÇÜK BİR KIVILCIMLA BAŞLADI"

 

Aras, tarihin gelecek kuşaklara bıraktığı eserlerin farkında olduklarını, coğrafyanın değerini bildiklerini ve bunları gelecek kuşaklara aktarmak istediklerini dile getirirken şöyle devam etti:

“Bu coğrafyaya saygı duyulmasını istiyoruz. Onun için hep yapmaya çalıştığımız, tarihin vurgulanarak günümüzde insanların farkındalığını artırmak. Bu çalışma Akdeniz Akademisi Vakfı, Bodrum Belediyesi ve sponsorlarımız, Kültür Bakanlığı’mız… Hep birlikte burada yapmaya çalıştığımız buydu. Aslında küçük bir kıvılcımla başladı. Bir ot temizliği yapalım dedik. Zaten o surların izlerini iyi kötü biliyorduk. Ama sonradan yapılan ilk çalışmayla beraber bakıldı ki çok önemli bir eser var. Birdenbire farklı bir boyut değiştirdi. Kültür Bakanlığı’mızın ve müze müdürlüğümüzün bize verdiği izinle beraber burada kazılar başladı."

 

"DÜNYA MİRASI ARTIK"

 

Bodrum Belediye Başkan Yardımcısı Turgay Kaya, çalışmaların başlaması ve yakından takip edilmesi konusunda Aras'ın öncülük ettiğini ifade ederek, "Bu işin başlaması için bize gerçekten de destek verdi. Önümüzü açtı. Bizde ona teşekkür ediyoruz. Hep birlikte bunu bütün dünyaya kazandırmak istiyoruz. Dünya mirası artık. Buna böyle bakmak gerekiyor. Daha üstünde çok konuşacağız. Çok kişi konuşacak. Bütün dünyadan insanlar gelecek, görecek. Ben de herkes teşekkür ediyorum destek veren sponsorlarımıza, ACADEMİA Vakfı Başkanı’na çok teşekkür ediyoruz" dedi.  

 

"BODRUM'UN BİR SÜRÜ GÜZELLİĞİ VAR, DOĞAL VE TARİHİ GÜZELLİĞİ..."

 

Surlardaki arkeolojik çalışmaları koordine eden Akdeniz Ülkeleri Akademisi Vakfı (ACADEMIA) Yönetim Kurulu Başkanı Özay Kartal ise çalışmaları ANKA'ya şöyle anlattı:  

"Bodrum’un bir sürü güzelliği var. Doğal ve tarihi güzelliği… Ama çok önemli bir örtülü güzelliği vardı. Bodrum Belediyesi’nin ACADEMIA Vakfı’yla, destek vermesiyle, bir iş birliği ve ortaklık yapmasıyla Bodrum için çok önemli bu örtülü güzelliği, biz üstündeki örtüyü kaldırıyoruz. Hep birlikte… El birliğiyle… Türkiye’nin en eski, en uzun ve en görkemli antik sur duvarları yavaş yavaş ortaya çıkıyor. Bunun iki buçuk kilo metrelik bir kısmı ortaya çıktı. Sağ olsun Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras başkanımızın bu projeye olumlu bakmasıyla, Başkan Yardımcı'mız Turgay Kaya’nın her zor anımızda, her müşkül durumumuzda bizim yardımımıza yetişmesiyle, önümüzdeki engelleri kaldırmasıyla ve Bodrum müzemizin denetiminde ve Adnan hocamızın yol göstericiliğinde halkımıza Bodrum’un örtülü kalmış, çok önemli bir tarihi güzelliğini kavuşturacağız. Onlara göstereceğiz. Çalışmalarımız yoğun bir şekilde devam ediyor. Ben herkese ACADEMIA Vakfı Başkanı olarak teşekkür ediyorum."