• Nevavprestij
EGE Haber Girişi : 08 Kasım 2023 20:45

Bodrum'da susuzluk büyüyor! Su sorununu kim çözecek?

Bodrum'da susuzluk büyüyor! Su sorununu kim çözecek?
İki barajı da kuruyan gözde turizm merkezi Bodrum’da, vatandaşlar susuzluktan kırılıyor. Halk çaresiz ve yetkililerden çözüm bekliyor. Resmi mercilere şikayetler artarken, Bodrum'un su sorununu kim çözecek sorusu kamuoyunda sıkça soruluyor.

HABER MERKEZİ- Bodrum’un su ihtiyacını karşılayan Geyik ve Mumcular Barajı da kuruyunca su iletimi kesildi. Bodrum’un yaklaşık 30 noktasında, barajların su alımına kapatılmasının ardından günler süren su kesintileri başladı. Su kesintilerinden mağdur olan vatandaşlar önlem almaya başladı. Susuz kalan vatandaşlara Bodrum Belediyesi tanker ve su deposu desteği veriyor. Ancak susuz olan Bodrumlular, haftada bir anca duş alabiliyor. Bodrum'da halk resmen susuzluktan kırılıyor, acil çözüm bekliyor. Şikayetlerini sosyal medyadan dile getiren Bodrumlular, günlerdir susuz olduklarını belirterek isyan etti. Vatandaşlar, "Bodrum'da kaç gündür su yok. Yetkilileri Bodrum'da yaşamaya davet ediyoruz. Susuzlukla nasıl yaşayacaklar. Derhal su sorunumuzun çözülmesini bekliyoruz. Şikayetlerimize kulak tıkıyorlar" dedi. 

voyage otel

 

Milas'taki Geyik Barajından su basılmasına ise Milas'ın köylüleri karşı çıkmıştı. Köylüler, zaten az kalan Geyik Barajındaki suyun kendilerine yetmediğini ifade etmişti. Köylüler, "Bodrum'dakiler insan da biz değil miyiz?" diyerek Geyik Barajında eylem yapmıştı. 

 

Bodrum'da hal böyleyken, yetkilerden hala kalıcı bir çözüm konusunda hiçbir adım atılmadı. Yetkiler, Bodrum'un susuzluğunu kalıcı olarak çözmek için arayışlarını sürdürüyor.

 

 

Muğla Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (MUSKİ), Bodrum’da planlı olarak su kesintisi yaşanacak mahalleri duyurmuştu.  Bodrum’da su kesintisi yaşanacak mahalleler şöyle: Gölköy, Kumbahçe, Ortakent, Gümbet, Turgutreis, Yalıkavak, Karabağ, Koyunbaba, Peksimet, Çarşı, Müskebi, Gümüşlük, Bitez, Gündoğan, Umurca, Türkbükü, Küçükbük, Geriş, Yokuşbaşı, Farilya, Torba. Su kesintilerinin ise ne zaman biteceği hakkında henüz bir açıklama yapılmazken vatandaşlar en kısa sürede çözüm bekliyor.

 

 

Başkan Aras ve ekibi çözüm bulabilecek mi?

 

 

 

Konuyla ilgili MUSKİ'den şu ana kadar bir açıklama yapılmazken gözler Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras'a çevrilmiş durumda. Yoğun şikayetlerin olduğu ilçede “Başkan Aras, su sorunu çözebilecek mi?” sorusu kamuoyunda dillendiriliyor. Yerel seçim arifesinde son dönemeçte halkın sorunlarının çözümü büyük önem arz ediyor!

 

Su sıkıntısını gidermek için çalıştıklarını ifade eden Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, geçtiğimiz günlerde açıklama yaparak  “Her iki barajımızın kapanmasına neden olan ağır kuraklığın sonucu olarak tarihimizde görülmemiş bir susuzluk yaşamaktayız. Bu süreçte belediyemiz, 4 adet 4 tonluk, 1 adet 12 tonluk, 1 adet 10 tonluk ve bir adet 7 tonluk olmak üzere toplam 7 tankeri ile bölgemizdeki 5 kuyudan temin ettiği suyu, gece gündüz çalışarak ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza dağıtmaktadır. 15 Ağustos gününden bu güne kadar Bodrum Yarımadası genelindeki 2506 konuta; 6610 ton su, ücretsiz olarak dağıtıldı. Su dağıtımının yanı sıra, büyüklüklerine göre adedi 2500 TL ile 36 bin TL arasında değişen su depolarının ücretsiz dağıtımına ise mali imkanlarımızı sonuna kadar zorlayarak, olabildiğince devam ediyoruz. Personelimizi ve her türlü imkanımızı seferber etmemize rağmen, Bodrum’daki 150 binden fazla binada yaz kış yaşamakta olan 700 bine yakın vatandaşımızın su ihtiyacını kısıtlı rezerve sahip olan 5 adet kuyudan temin etmeye çalıştığımız için, talepleri tam olarak karşılamak mümkün olamıyor” demişti.

 

 

4.5 yıldır hükümetinizden onay alamadık

 

 

Bodrum’un susuzluğundan dolayı hükümeti sorumlu tutan Başkan Aras, “Bodrum’daki susuzluğun sorumluluğunu CHP’li Belediyelere yükleyen AKP İl ve İlçe Başkanlarına da kısa bir hatırlatma yapmak istiyorum. Muğla Büyükşehir Belediyemiz, Bodrum Yarımadası İçme Suyu Hatlarını Yenileme Projesi için gerekli olan 63.5 milyon Euro tutarındaki finansmanı Fransa Kalkınma Ajansı’ndan çok uygun koşullarda temin etti fakat tam 4.5 yıldır hükümetinizden onay alamadı. Ayrıca, 2011 yılında hükümetiniz tarafından "Bodrum'un su sorunu 2040 yılına kadar çözüldü" denilerek (Kaynak: Anadolu Ajansı) hizmete alınan, 2014 yılında ise yine hükümetiniz tarafından Muğla Büyükşehir Belediyemizin üstüne bırakılan ve bu güne kadar 3000 defadan fazla patlayan çürük su isale hatları da sizin eseriniz. Bu gerçekler doğrultusunda biz, nasıl suçlu olabiliriz?” ifadelerini kullanmıştı. 

 

 

 

Susuzluk ile mücadele eden vatandaş ise mazeretleri kabul etmediklerini, çözüm beklediklerini söylüyorlar. Dünyanın sayılı turizm şehirlerinden birisi olan Bodrum’u ve bağlı olduğu il Muğla’yı yönetenlerin, “acil eylem planı yapabilecek kapasite sahip hiç mi bir bürokratı yok?” sorusu ise vatandaşın haklı sitem ve eleştirilerinin başında geliyor.