• Nevavprestij
BODRUM ÖZEL Haber Girişi : 23 Haziran 2023 15:55

Bodrum’da hayvan pazarları beklediği ilgiyi görmedi!

Bodrum’da hayvan pazarları  beklediği ilgiyi görmedi!
Turizm kenti Bodrum’da kurbanlık pazarları kuruldu. 7 mahallede canlı hayvan pazarının kurulduğu Bodrum’da kurbanlık fiyatları küçükbaşlar için 7 bin tl’den başlıyor 16 bin tl’ye kadar çıkabiliyor. Büyükbaş hayvan satışları ise 50 bin TL ile 110 bin TL

Kurban Bayramı'na sayılı günler kala kurbanlık fiyatları 2023 belli oldu. Türkiye Kasaplar Federasyonu tarafında açıklanan rakamlara göre küçükbaş hayvan 7 bin TL, büyükbaş hayvan ise 84 bin TL’den satışa sunulacak. Koyun, kuzu, tosun ve dana fiyatları canlı hayvanın kilogramına göre değişecek. Kurbanlık fiyatları hayvan pazarlarında da farklılık gösterebiliyor.

voyage otel


 
Fiyatların açıklanmasıyla gözlerin çevrildiği canlı hayvan pazarlarında haraketlilik başlarken  kurbanlık fiyatları şehirlere ve hayvan pazarlarına göre değişebiliyor.


 
Muğla’nın Bodrum İlçesi de kurbanlık fiyatlarının değişkenlik gösterdiği şehirlerden. Turizm sezonun devam ettiği ve yurt dışından yabancı konukların yoğunlukla tercih ettiği Bodrum’da canlı hayvan pazarlarına büyük ilgi var. İlçe genelinde 7 mahallede canlı hayvan pazarı kurulmuş durumda.  Başta Van ve Ağrı olmak üzere bir çok ilden besiciler tarafından kurbanlıklar satışa sunulmak üzere Bodrum getirilmiş durumda.  Diğer şehirlere göre farklılık gösteren Bodrum’da kurbanlık fiyatları  küçükbaşlar için 7 bin tl’den başlıyor 16 bin tl’ye kadar çıkabiliyor. Büyükbaş hayvan satışları ise 50 bin TL ile 110 bin TL arasında değişiyor. Besicilerin kurbanlıklarını Bodrum’a olan ilgilerinin nedeni ise Bodrum’un tanınmış bir şehir olması.


 
Yalıkavak Mahallesi’nde kurulan canlı hayvan pazarından ziyaret ettiğimiz besicilerin umutlu bekleyişi ise sürüyor. Bodrum’da kurulan diğer canlı hayvanlar pazarı gibi buradaki besiciler de farklı şehirlerden gelmiş durumdalar.
 

 

 


Pazarda ilk olarak bizi bin bir emekle yetiştirilen kurbanlıkları Ağrı’dan alıp Bodrum’da satışa sunan Celal Yıldız adlı besici bizi karşıladı. Sıcağı sıcağına satışlarını değerlendiren besici Celal Yıldız,  fiyatların geçen seneyi arattığını söyledi.  Artan maliyetlerden şikayetçi olan Yıldız, "Geçen sene de Bodrum’a kurbanlık getirdim. Bu sene 100  tane küçükbaş hayvanla geldim ama şu an sadece 15 tane falan satabildim, bir haftadır buradayım.  Bayrama kısa bir süre kaldı umarım en kısa zamanda satışımızı yapar gideriz.  Hafta sonu bir hareketlilik bekliyoruz. Tabi fiyatlarımız piyasa şartlarına göre. 60 kg et veren koyunlarımız mevcut. Geçen seneye oranlar yüzde yüzü geçmiş durumda. Artışın nedeni maliyetlerden kaynaklanıyor. Maliyetlerimiz geçen seneden kat kat fazla.  6 bin TL’den başlayıp 15 bin TL’ye kadar kurbanlıklarımı var. Şuan beklediğimiz ilgi yok” dedi.  Fiyatların her şehirde değişkenlik gösterdiğini belirten Yıldız, Bodrum’daki kurbanlık fiyatlarının biraz yüksek olduğunu söyledi.


Canlı hayvan pazarının bulunduğu alanı eleştiren Yıldız, “Bu alan resmi olarak Pazar alanı ama bir çok eksik var. Belediye buraya bakmalı, hijyen şartları yok, su yok, barınma imkanı yok. Bu yönlü hizmet bekliyoruz. Kesim alanı  biel hem yetersiz hem de hijyen değil. Bu insanların duş alacağı bir yer yok. Bir an önce önlemler alınmalı” dedi.  

 


 
Canlı hayvan pazardaki pazar sohbetimize Aydın’ın Çine ilçesi’nden gelen besici Altan Karci, ile devam ettik.  90 koyun ile Bodrum’a geldiğini ifade eden Karci, piyasa şartlarında şikayetçi.  Her türlü şartlarda satış yapacaklarını belirten Karci, “ her bütçeye uygun satışlarımız var. 7 ile 17 bin tl arasında değişen satışlarımız var. Çine’den her sene düzenli olarak geliyoruz Bodrum’a. Bodrum’da fiyatlar geçen seneye yüzde yüz oranında artmış durumda. Maliyetlerimiz de böyle artmış durumda. Devamlı bu işi yapıyoruz. Geçen sene  9 bin TL’ye verdiğimiz  koyun bu sene 15 bin  TL’den satışa sunduk. Bodrum’da maliyetler açısından diğer yerlerden bir tık pahalı. Bize yakın olduğu için Bodrum’a geldik” diye konuştu.


 
Deniz manzaralı pazarın bir diğer konuğu ise deprem bölgesinden gelen Vahap Karagöz adlı besici oldu. Deprem sürecinde Bodrum’da yaşayan fakat ailesinin orada olduğunu söyleyen Karagöz, kurbanlıklara beklenilen ilginin olmadığını söyledi. 64 koyun ve 30 keçi getirdiğini  belirten Karagöz’ün de satış fiyatları 7 bin ile 14 bin TL arasında değişiyor. Bodrum’da bekledikleri artışı yakalayamadıklarını belirten  Karagöz, “Bodrum’da satışlar çok yüksek değil, Hayat Erzin’de kardeşim hayvan götürdü oradaki satışlar daha  iyi.  Burada iki kişi bakıyoruz hayvanlara emeğimize değsin istiyoruz. Her sene düzenli olarak geliyoruz buraya. Bu sene biraz farklı. Bodrum’u tercih etmemizin nedeni ise burasının turizm acısında biliniyor olması. Umarım bu sene kötü geçmez. Şu ana kadar istediğimiz gibi değil satışlar. Beklentimiz hayvanlarımızın satışının bitmesidir.” Diye konuştu.