• Nevavprestij
GÜNCEL Haber Girişi : 25 Ocak 2024 14:05

Bodrum’da Geceyi Uğur Mumcu Aydınlattı

Bodrum’da Geceyi Uğur  Mumcu Aydınlattı
Özgentürk, belgeselin seslendirmeni Mümtaz Sevinç’in ölümünün yine bir 24 Ocak gecesine denk düşüşünü dile getirirken gözyaşlarına hakim olamadı.

Uğur Mumcu ölümünün 31. yıldönümünde Nurol Kültür Merkezi’nde anıldı. Bodrum Belediyesi tarafından düzenlenen anma gecesinde Nebil Özgentürk’ün bugüne özel hazırladığı, “Uğur Mumcu Yüreklerde” belgesel gösterimi gerçekleştirildi.

voyage otel

 

Sunuculuğunu Banu Tarancı’nın yaptığı gecede belgesel gösterimi öncesi sanatçı Suavi’nin yine bu geceye özel hazırladığı klip perdeye yansıtıldı. Ocak ayında yitirilen aydınlarında yer aldığı klip izleyicilerin beğenisi ile karşılandı. Sonrasında sürpriz bir şekilde Bodrum’da yaşayan sanatçı Pınar Seli sahne aldı. Pınar Seli sahnede “Yiğidim Aslanım” türküsünü seslendirdi. Ardından, Uğur Mumcu’nun yaşamını anlatan belgesel gösterimi gerçekleştirildi.

 

Gözyaşlarına Düşen Acı Ortaklaşalığı.

 

Nebil  Özgentürk yapımı olan belgesel de, Uğur Mumcu’nun dünyaya gelişinden, katledilişine değin yaşadığı süreçler aktarıldı. Bir saat kadar süren belgesel gösterimi esnasında izleyiciler koltuklarına adeta çakıldılar. Salonun loş ortamının da yardımı ile birbirlerinden gözyaşlarını saklamaya çalıştılar. Uğur Mumcu’nun üniversite yılları bilinmeyen yönleri ile ele alınmıştı. Yargılanmaları, cezaevi süreçleri, cezaevinden çıkar çıkmaz askere alınışı… Askere yedek subay adayı olarak gidip, sonrasında nasıl “Sakıncalı Piyade” olduğu detaylı olarak belgeselde yer almış. Yine yaşam arkadaşı Gürdal Mumcu ile tanışmalarına, yaşamlarını birleştirmelerine, evliliklerinde Bülent Ecevit ile üniversiteden hocaları  Profesör Uğur Alacakaptan’ın nikah şahitliklerine değin ayrıntılar incelikle yer bulmuş belgeselde. Belgeselin finalinde Uğur Mumcu’nun katledildiği 24-Ocak-1993 tarihine gelindiğinde salonu dolduran izleyiciler acının ortaklığını gözyaşlarında yaşadılar.

 

Gecenin Matemine Işık Tuttular

 

Belgeselin bitimiyle birlikte izleyiciler bir sürpriz ile karşılaştılar. Yapımcı Nebil Özgentürk sahneye davet edildi. Hayli duygusal olduğu gözlenen Özgentürk belgeselin hazırlanma sürecini anlattı. Konuşmasında Uğur Mumcu ile ilgili ortak anılarına yer verdi. Özgentürk, belgeselin seslendirmeni Mümtaz Sevinç’in ölümünün yine bir 24 Ocak gecesine denk düşüşünü dile getirirken gözyaşlarına hakim olamadı. Nebil Özgentürk, Uğur Mumcu’nun “Vurulduk Ey Halkım, Unutma Bizi” başlıklı makalesinden pasajlar okurken, katılımcılar da oldukça duygusal anlar yaşadılar. Saatler 21.00’i gösterdiğinde Nurol Kültür Merkezi salonunun ışıkları kapatıldı. Sanatçı Pınar Seli sahnede, “Yiğidim aslanım” türküsünü seslendirdi. Türküye eşlik eden izleyiciler, karanlıkta cep telefonlarının ışıklarını açarak adeta görsel bir şölen sundular. Uğur Mumcu belgeselinin yapımcısı Nebil Özgentürk, sanatçı Pınar Seli, sunucu Banu Tarancı salonu dolduran izleyicilerce ayakta alkışlandı. Bodrum Belediyesi’ni temsil eden Bodrum Belediye Başkan Yardımcısı Emel Çakaloğlu sanatçı Nebil Özgentürk’e  çiçek verirken; “Bodrum Belediyesi olarak sadece toplumumuza değil, aynı zamanda yaşadığımız çağa karşı da sorumlu hissediyoruz kendimizi. Güzel zamanlarımız denli, acılı zamanlarımızı da ortaklaştırabilmeliyiz. Acılarımızı üst üste koyarak hüznümüzü aşacağız. Ve elbette sanatçılarımız. Onlar olmaksızın hayatın ne kadar anlamlı olabileceğini tasavvur etmek dahi mümkün görünmüyor. İyi ki; varlar. İyi ki; bu acılı zamanımızda da yanı başımızda, yüreğimizin attığı yerdeler. Gururla temsil ettiğim kurumum ve Bodrum halkı adına kendilerine sonsuz ve içten teşekkürlerimi sunuyorum” ifadelerine yer verdi.

 

Canan Tuna: “Farkındalığı Yaratanlara Teşekkürler”

 

İzleyiciler arasında yer alan ve aynı zamanda sivil toplum aktivistlerinden Mehtap Bozkurt: “Herkes gibi ben de gecenin matemindeki ağırlık nedeni ile uzun zaman koltuğundan kalkamayan katılımcılar içerisindeydim. Belgesel tek kelime ile duygu yüklü bir sanat güzellemesi idi. Bodrum Belediyesi’nden bu geceye emeği geçenlere, sanatçılara içten teşekkürler. Hepimiz bu geceden bir miktar hüzün yüklendik. Ama umudu da heybemizden eksik etmedik” diyerek duygularını dile getirdi. Yine izleyicilerden Bodrumlu mimar Canan Tuna da; “Bu gece de sadece 31 yıl öncesi o uğursuz zamana gitmedik. Daha da gerilere gittik. Neler yaşanmış? Hepsini süzgecimizden geçirip, sorguladık. Bu meşakkatli yolculukta çok önemli değerlerimizi kaybettik. Ancak o değerlerimizin bizlere çok önemli değerler yüklediğini de fark ettik. Bu geleneği, geleceğe taşımak; gelecek nesillere aktarmak gibi de önemli bir görevimizin olduğunu da fark ettik bu gecede. Adeta karanlıkta ışık seli olduk. Bu farkındalığı yaratan herkese içten teşekkürler” diyerek görüşlerini dile getirdi. Uğur Mumcu’yu anma gecesi, izleyicilerin sanatçılarla sahnede çektirdikleri hatıra fotoğraflarından geriye kalan karelerle sonlandırıldı.

 

HABER/AYHAN KARAHAN