• raşit emir süer
BODRUM ÖZEL Haber Girişi : 03 Nisan 2021 18:56

Bodrum'da bulunan 2400 yıllık Lahit  Mezar açıldı

Bodrum'da bulunan 2400 yıllık Lahit  Mezar açıldı
Muğla'nın Bodrum ilçesinde 2400 yıllık bir lahit mezar ortaya çıktı. Lahit mezar Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un katılımıyla açıldı. Açılan lahitten 2 iskelet çıktı. Lahitte cesetlere ait olan takı ve kişisel eşyalar da yer aldı

 

voyage otel

Muğla'nın Bodrum ilçesinde 2400 yıllık bir lahit mezar ortaya çıktı. Lahit mezar Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un katılımıyla açıldı. Açılan lahitten 2 iskelet çıktı. Lahitte cesetlere ait olan takı ve kişisel eşyalar da yer aldı

 

 

Haber Merkezi - Muğla’nın Bodrum İlçesi Yokuşbaşı  mahallesi Cevat Şakir caddesi üzerinde inşaat temel kazısında  lahit mezara rastlandı.  Bodrum Sualtı ve Arkeoloji Müzesi Müdürlüğünce koruma altına alınan alanda, daha sonra kazı çalışması yapılmıştı. Yapılan kazı çalışmalarından Mausolos dönemine ait lahit mezar bulunu.  2 bin 400 yıl öncesine ait olduğu tahmin edilen Lahit mezarın kapağı bugün açıldı.  Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un katılımıyla açılan  lahit, 2 buçuk metre uzunluğunda ve 1 buçuk metre genişliğinde. Lahit mezarın içinden, bir kadın ve erkeğe ait olduğu tahmin edilen iskelet çıktı. İskeletin yanı sıra vazo, gözyaşı şişesi ve değerli eşyalar da mezardan çıktı.

 Kazı çalışmasına, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yanı sıra Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Gökhan Yazgı, Ak Parti Milletvekili M. Yavuz Demir, Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Zekeriya Bingöl, ve Prof. Dr. Bilal Söğüt de katıldı.

 

 

“KORUMAYA ALACAĞIZ”

 

Bakanın incelemelerinin ardından arkeologlar tarafından hasas bir şekilde üstü kapatılarak inceleme başlatıldı. İnceme sonrası Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, lahit mezarlara ilişkin bilgi verdi. Bakan Ersoy, “Burası 8 Martta yapılan bir kazı sırasında keşfedildi. Ve bulunan lahitin kapağını bugün ilk kez sizlerle beraber açtık. Bir erkek ve bir kadın iskeleti var içerisinde. Burası 2 bin 400 yıllık yani M.Ö. 400 yılına ait. Halikarnassos'un metropol kısmına ait olduğu düşünülüyor. O bölgenin mezarlık bölgesinde yer alıyor. Bizi sevindiren yanı hiç bozulmamış ve hiçbir yerden de hasar almamış olması. Gömüldüğü gibi aynı şekilde kalmış. Şu anda gördüğünüz gibi içindeki eserlerde hiçbir depremden etkilenmemiş. Lahitin kapağını geçici olarak  tekrar kapatacağız ve üzerine güneşten koruyacak bir çadır yapacağız. Bu şekilde yavaş yavaş içindekileri çıkaracağız. İlk etapta sadece seramik bir eser çıktı ama içi çamurla kaplı olduğu için kazı çalışmaları sırasında daha fazla esere ulaşacağımızı düşünüyoruz” dedi.

 

“ÇIKARILAN ESERLER BODRUM MÜZESİ’NDE SERGİLENECEK”

 

Çıkarılan eserlerin Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi'nde sergileneceği bilgisini paylaşan Bakan Ersoy, “Bu lahit iyi bir değer oldu. Kazı çalışması Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi Başkanımız tarafından yönetiliyor. Burada bulunan bütün eserlerin Bodrum sualtı Arkeoloji Müzesi'ne transferi yapılıp orada da sergilenmesi yapılacak” diye konuştu.

Kazı çalışmalarını yakından takip eden Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras yaptığı kısa açıklamasında şu ifadeleri kullandı:"Burası Halikarnasos'un Doğu kenti ve mezarlığıdır. Batıdaki mezarlıklar ise antik kentin sırtındadır. Buralar her kazıldığında kesinlikle önümüze mezarlar çıkıyor. Bazı mezarlar daha değerli, lahitlerin içerisinde olanlar var. Bura da yaklaşık 10 yakın mezar var. Bu lahitlere gömülenler biraz daha asilzadeler. Burada yapılan çalışması sonrası mezarlar sergilenmek üzere yerine götürülecek. ”

 

BAKAN ALT YAPI İÇİN KONUŞTU

 

Ersoy açıklamasının sonunda Bodrum'un Torba, Yalı, Çiftlik, İçmeler ve kızılağaç Mahalleleri'nde başlayan kanalizasyon çalışmalarında bugün incelemelerde bulunduğu ve çalışmaların devam ettiğini belirterek, “Bodrum artık sezona girmek üzere ve bu sezon öncesi güzel bir oldu. Bugün hep yeraltı ile uğraşıyoruz. Aynı zamanda biliyorsunuz, Bodrum'un arıtma tesislerini ve kanalizasyon sistemlerini yapıyoruz. Onların da denetimini yaptık. Yerleşim noktalarında hedefimiz 15-20 Nisan tarihleri gibi oradan çıkmak. Yapıldığı kadarını yetiştirmek, üstlerini kapatıp asfaltlarını yapacağız. Sezon başlamadan önce tertemiz bir şekilde o bölgelerden çıkacağız. Taşra bölgelerinde yani yerleşimin olmadığı bölgelerde kanalizasyon çalışmalarına devam edeceğiz. Amacımız yıl sonunda, 2022 sezonuna başlamadan önce Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak tertemiz bütün arıtma sistemlerinin inşaatını bitirip sezona hazır bir şekilde açmak” diye konuştu.