• Nevavprestij
GÜNCEL Haber Girişi : 04 Şubat 2021 14:13

Bodrum'da Boğaziçi’ne Destek Eylemine Polis Müdahalesi

Bodrum'da Boğaziçi’ne Destek Eylemine Polis Müdahalesi
Yurdun değişik yerlerinde Boğaziçi öğrencilerine destek amaçlı yapılan eylemler sürüyor. Bodrum'da yapılmak istenen eyleme ise polis izin vermedi.

Muğla'nın Bodrum ilçesinde Boğaziçi ile dayanışma eylemi düzenlendi. Basın açıklamasını engellemeye çalışan polis avukatların gerekçe sorusu karşısında "Elimizde karar yok ama izin veremiyoruz" cevabını verdi. Polis engeline rağmen basın açıklaması düzenlendi.

voyage otel

 

2021’in ilk günlerinde Melih Bulu’nun Boğaziçi Üniversitesi’ne kayyum rektör olarak atanmasıyla birlikte tepkiler durulmak bir tarafa adeta çığ gibi büyüyor. İktidar tepkileri kolluk güçleri marifeti ile bastırmaya çalışsa da başarılı olduğu söylenemez. Şiddet arttıkça üniversite öğrencilerinin ve akademisyenlerinin de kayyum rektöre istifa sesleri de yükseldi. Sorun Boğaziçi Üniversitesi kampüs sınırlarından, ülke geneline doğru sirayet etti. Son olarak kitlesel öğrenci göz altıları Boğaziçi direnişinde yeni bir aşamaya işaret oldu. Her bölgede Boğaziçi Üniversitesi ile dayanışma eylemlilikleri ülke gündemine damgasını vurdu. Bodrum’da da duyarlı, aydın, örgütlü-örgütsüz kişilerin bir araya gelmesi ile spontan bir şekilde, “Boğaziçi Üniversitesi ile Dayanışma Platformu” oluştu. Bugün Bodrum Belediye Meydanı’nda Dayanışma Platformu çağrısı ile bir araya gelen kalabalık basın açıklaması yapmak istedi.
Bodrum İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri, Belediye Meydanı’nda toplanan kalabalığa Muğla Valiliği’nin talimatı ile basın açıklamasına izin veremeyeceklerini söyledi. Bunun üzerine Avukatlar, gerekçeyi sordu. Avukatların gerekçe sorusu karşısında "Elimizde karar yok ama izin veremiyoruz" cevabını verdi. 

 

Basın açıklaması yapılması için grubun ısrarlı davranması üzerine polis ile eylemciler arasında gerginlik yaşandı. Basın açıklamasına okumak isteyen Volkan Çetin ve eylemcilere izin verilmedi, polis ekipleri grubu itekleyerek meydandan uzaklaştırmaya çalıştığı sırada yere düşenler oldu. Yaklaşık 20 dakika süren arbadeyi polis ile eylemcilerin arasına giren avukatlar önledi. 

 

Grup daha sonra Belediye Meydanı’ndan sloganlarla CHP Bodrum İlçe Binasına doğru, “Gün Gelecek, Devran Dönecek. AKP Halka Hesap Verecek” sloganı atarak yürüyüşe geçti. CHP önüne ulaşan Bodrum Boğaziçi Dayanışması adına Volkan Çetin basın açıklamasını okudu. 


Öğrencilerin yanlarında olduklarını belirten Çetin, “AKP Milletvekili adayı rektör melih Bulu’nun Boğaziçi Üniversitesi’ne kayyum rektör atamasıyla başlayan direniş bir aydır devam ediyor. Boğaziçi direnişini durdurmak için her türlü baskı ve zorbalığı devreye soktular. Ülkenin İçişleri Bakanı’nın LGBT sapkınları ifadesini kullanarak başvurduğu nefret söylemi beraberinde öğrencilere karşı bir cadı avına dönüştü. Bizlerde Bodrum’dan Boğaziçi’nde ve ülkenin dört bir yanında yükselen direnişe ses veriyor ve onun parçası olduğumuzu haykırıyoruz”dedi.


Eylem sonrasında CHP Bodrum İlçe Binası’nda kısa bir değerlendirme yapan Boğaziçi Dayanışması aktivistleri; Boğaziçi Üniversitesi’nde meşru ve haklı talepleri için direnen öğrencileri asla yalnız bırakmama, dayanışmayı kayyum rektör istifa edene dek en üst düzeyde tutma konusunda görüş birliği oluşturdular.

 

AV. ATMACA: “BOĞAZİÇİ ÖĞRENCİLERİ ASLA YALNIZ YÜRÜMEYECEK”

Eyleme katılanlardan emekli PTT Memuru Merzuka Özdeş: “Tesadüfen Belediye Meydanı’ndan geçerken polis müdahalesine ve basın açıklamasına tanık oldum. Öğrenci evlatlarımızı zaten desteklediğim için elbette katıldım. Anlamış değilim. Son derece barışçıl bir basın açıklamasına polis niye müdahale eder? Gerginliği niye bu kadar seviyorlar gerçekten aklım almıyor. Pandemi nedeni ile eylemi engelleyeceklermiş. Peki sormazlar mı? Bu virüs AKP kongrelerine uğramaz mı? Birde kongrelerine digital ortamdan katılan Genel Başkanları kongre salonunu ‘Sağladıkları kitlesel katılım için’ selamlıyor. Türkiye’nin en önemli sorunu demokrasidir. Boğaziçi Üniversitesi’nin gözbebeğimiz olan öğrencileri de bir anlamda aynı zamanda bizler ve demokrasi için de mücadele ediyorlar. Onları asla yalnız bırakmayacağız” dedi. 


Eyleme destek veren Muğla Barosu avukatlarından Emre Atmaca,  basın açıklamasının engellenmesine tepki göstererek, engellemeye yönelik İçişleri Bakanlığı ve Valilik kararlarının herhangi bir hukuki zeminin olmadığını söyledi.


Atmaca, “Kamu düzeninin bozulması gibi durumlar elbette istisnadır. Bodrum’daki bu onurlu dayanışma eyleminde de kamu düzenini kimin bozduğu net olarak görülmüştür. Hukuksuzluk ile hiç kimse aşağıya bakmayacaktır. Adalete, hukuka, bilime, özgürlüğe yani gökyüzünün maviliğine bakmaktan asla vazgeçmeyeceğiz. Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri de asla yalnız yürümeyecekler”dedi.