• Nevavprestij
GÜNCEL Haber Girişi : 16 Eylül 2023 11:48

Bodrum'da 'bir garip' yol hikayesi: Seçim bitti, yapı paydos

Bodrum'da 'bir garip' yol hikayesi: Seçim bitti, yapı paydos
Bodrum’da yapımı yılan hikayesine dönen Ortakent-Yalıkavak yolu ilçe trafiğini olumsuz etkilemeye devam ediyor.

MUĞLA - Karayolları 2. Bölge Müdürlüğü tarafından 2015 yılında yapımına başlanan, 2016’da çeşitli davalar nedeniyle inşaatına ara verilen Ortakent-Yalıkavak yolu Bodrum'da çok sayıda kazaya neden oldu.

voyage otel

 

8 yıllık aranın ardından ve 2023 genel seçimleri öncesi yapımına yeniden başlanılan yolda, seçim sonrasında çalışmalar tekrar durdu. Şantiye haline getirilen bölgede genişleme çalışmaları nedeniyle yolun her iki tarafı kazılırken yol boyunca bazı yerlerde çukurlar oluştu. Bahsi geçen çukurlar nedeniyle bölgede çok sayıda trafik kazası meydana geliyor. Yol boyunca direklerden sarkan elektrik ve internet kabloları da ciddi riskler barındırıyor. 

 

 


Yol boyunca sarkan elektrik ve internet kabloları.

 

 

'Seçim yatırımı' kapsamında yapımına başlanan, seçimin ardından da yarıda bırakılan yol çalışması trafiği de olumsuz etkiliyor. Yolun büyük kısmının yapım aşamasında olması nedeniyle Yalıkavak ve Ortakent istikametinde trafik uzun süre tıkanırken, sürücüler ve Bodrum halkı zor anlar yaşıyor.

Şantiye halinde bırakılan yoldan bölge esnafı da şikayetçi. Dükkanlarının önü kazılan esnaf iş yerlerine girip çıkmakta zorlanıyor. Birçok iş yerinin önünde moloz ve toprak yığınları oluşmuş durumda. Yine bölgedeki kazılar nedeniyle oluşan toz kümeleri araçların görüş alanını daralmasına ve kazalar yaşanmasına neden oluyor. 

 

YAŞAR: BİR SEÇİM YATIRIMI OLARAK ALGILANDI

 

Yıllardır bitirilemeyen yol çalışmasına bölge esnafından tepkiler yükseliyor. BOYAŞ Yapı Market Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yaşar, çalışmalar nedeniyle mağdur olduklarını söyledi. Çalışmayı seçim yatırımı olarak yorumlayan Yaşar, “Burada yıllardır devam eden bir sorun var. Fakat bu sorun bir türlü çözülemiyor. Sorumluluk sahibi yöneticilerin bu sorunu bu noktalara varmadan çözmeleri gerekiyordu. 8 yılın ardından başlayan çalışma bizleri mutlu etmiş ve çözüm beklentimizi de artırmıştı" dedi.

 

 

 

Artık sorunun çözüleceğine olan inancını yitirdiğini söyleyen Yaşar, "Seçimden önce başlandı, seçim bitince çalışma da bitti. Bir seçim yatırımı olarak algılanıyor. Yani oy kaygısı ile yapıldı. Vatandaşa yapılması gereken hizmet seçim ve oy kaygısına kurban edildi. Biz burada ciddi mağduriyetler yaşıyoruz. Araçlarımızı park edemiyoruz, müşterilerimiz işletmemize ulaşmakta zorluk çekiyor. Ve en önemlisi trafik kazası riskimiz var. Bütün bu olumsuzluklara karşı yapılacak tek şey çalışmaların başlaması ve bitirilmesi” diye konuştu.


 

'KARABAŞ: YOL ÇALIŞMASI SİYASİ KAYGI İLE ELE ALINMAMALI'

 

Bölgedeki işletmelerden Deniz Yapı'nın Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Karabaş, sorunun çözülmesi için yeterli adımların atılmadığını belirtti. Soruna çözüm odaklı yaklaşımlar yerine siyasi kaygı ile yaklaşıldığını ifade eden Karabaş, “Bu sorun Bodrum’un en büyük sorunu olmaya devam ediyor. Çözümü de aslında basit. Yol çalışması siyasi kaygı ve oy hesabının ötesine geçmeli. Yani yol çalışması temel bir hizmettir ve siyasi kaygı ile ele alınmamalı. Çalışma neden seçim öncesi başladı ve neden seçimden sonra durdu? Bu sorunun cevabının verilmesi lazım" ifadelerini kullandı.

 

 

Esnafın yol kenarındaki durumdan dolayı sıkıntı yaşadığını söyleyen Karabaş, şunları söyledi: "Biz esnaf olarak çözüm bekliyoruz. Bize söylenen şey ise ‘çözülecek'. Geldiğimiz nokta ise söylemle bu işin çözülemeyeceğidir. Biz de müşterilerimiz de yola giriş ve çıkışlarda kazalar yaşıyoruz. Can güvenliğimiz yok. Araçlarımızı park edemiyoruz. Malzeme indirip bindiremiyoruz. Her taraf toz ve toprak. Bu olan biten karşısında yapılacak tek şey çalışmaların başlaması. Ötesi berisi yok bu işin.”

 

KILIÇ: NEDEN BİTİRİLEMEDİ?

 

Interfloor Yapı Ve Dekorasyon yöneticisi Mehmet Kılıç ise yarım kalan yolun ciddi bir problem olduğunu söyledi. Kılıç, sözlerine şöyle devam etti: “Çözümü çok basit olan bir durum kronikleşmiş bir sorun haline getirildi. Bodrum’da ulaşım ve alt yapı sorunlarının yaşanması kabul edilir bir durum değil. Bizler bölgemizde hizmet üretirken yöneticilerden de kolaylaştırıcı adımlar atmalarını bekliyoruz. Şu an işletmemizin her tarafı kazılmış ve şantiye görünümünde bırakılmış durumda.

 

 

 

Kılıç, "Çalışmanın yarım bırakılması da doğru değil. İşletmelerimizin önü kazılıp bırakıldı. Neden başlandı, neden bitirilemedi? Yoksa bir seçim yatırımı olarak mı görüldü? Bu sorulara cevap arıyoruz esnaf olarak. Biz esnaf olarak siyasi hesapların içinde olmak istemiyoruz. Hizmet üretirken, önümüze fiziki engellerin konulmasını da kabul etmiyoruz. Bir an önce BU sorun çözülmelidir."

 

'BAKAN URALOĞLU’NA ÇAĞRI'

 

Konuyla ilgili Bodrum Güçbirliği Derneği Başkanı Serdar Kayhan da Ortakent-Yalıkavak yolunun Bodrum’un en önemli sorunlarından biri olduğunu ve artık çalışmaların bitirilip yolun hizmete girmesi gerektiğini söyledi.

 

 

Kayhan, “Geçen dönemin Ulaştırma Bakanı Sayın Adil Karaismailoğlu, 2022 yılında bu yolda çalışmaların başlayacağını ve 2023 yaz başında hizmete gireceğini söylemişti. Ancak çalışmalar yine durdu. Ülkemizin dört bir yanında binlerce kilometre bölünmüş yol, otoyol, tünel yapan devletimiz için bu yolun hemen bitirilmesi çok kolay. Yalıkavak yolu hizmete girdiğinde tüm Bodrum Yarımadası’nda trafik bir nebze olsun rahatlayacak, çok tehlikeli olan bu yol da güvenli hale gelecek. O yüzden biz Bodrum Güçbirliği Derneği olarak devletimize, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Sayın Abdulkadir Uraloğlu’na çağrıda bulunarak, Bodrum’un bu sıkıntısını bir an önce gidermelerini bekliyoruz” diye konuştu.