• Nevavprestij
ÇEVRE -YAŞAM Haber Girişi : 05 Eylül 2022 10:50

Bodrum’da barajların su seviyesi 5 ayda yarı yarıya azaldı

Bodrum’da barajların su seviyesi 5 ayda yarı yarıya azaldı
Bodrum'da Nisan ayında yüzde 100 doluluk oranına ulaşan iki barajdan Mumcular Barajının su seviyesi 5 ayda yüzde 45'e, Geyik Barajı'nınkisi ise yüzde 70'e geriledi

Bodrum’da nisan ayında yüzdü 100 doluluk oranlarına ulaşan Mumcular ve Geyik barajlarının su seviyelerinde, 5 ayda büyük düşüş yaşandı. Yaz sezonunda yaklaşık 1 milyon civarında yerli ve yabancı turistin geldiği ilçede kuraklık ve altyapı sorunları da eklenince Mumcular Barajında su seviyesi yüzde 45e, Geyik Barajında ise yüzde 70’e geriledi.

voyage otel

 

Geçen yıl eylül ayında Mumcular Barajı’nın kuruduğunu, Geyik Barajı’nın su seviyesinin ise yüzde 45ler civarına gerilediğini ifade eden Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Su Kaynakları Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, “Yaz ayları Bodrum’da oldukça canlı geçiyor, bunun etkisiyle birlikte rezervuarlarımızda azalma meydana geldi” dedi.

 

‘SUYU ETKİN ŞEKİLDE KULLANMALIYIZ’

 

Kentsel altyapı sorunlarından kaynaklı kayıp kaçakların olduğunu dile getiren Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, “Bodrum içme suyu temini noktasında bu yıl geçmiş yıllara nazaran daha şanslı bir yıl geçirdi. Hatırlayacak olursak, geçtiğimiz yıl ülke genelinde şiddetli bir kuraklık söz konusuydu ve yüzde 20’ler civarındaydı. Bu bölgede ise yüzde 40 civarında toplam yağışta bir azalma olmuştu. Bundan dolayı gerek Bodrum’un içme suyu temini noktasında gerekse Mumcular’ın tarımsal sulama konusunda sıkıntılar baş göstermişti. Nisan ayının ortasında bu şanslı yılın etkisiyle hem Mumcular hem de Geyik Barajı’nın yüzde yüz doluluğa eriştiğini görmüştük. Yaz ayları Bodrum’da oldukça canlı geçiyor, bunun etkisiyle birlikte rezervuarlarımızda bir miktar azalma meydana geldi. Mumcular Barajı’nda su seviyesi yüzde 45’lere kadar azaldı. Geyik Barajı ise tam doluluk oranında yüzde 70’lere geriledi. Su kaynaklarını etkin olarak kullanmamız doğadan gelen suyun etkin bir şekilde kullanılmasına bağlı” ifadelerini kullandı.