• Nevavprestij
ÇEVRE -YAŞAM Haber Girişi : 22 Aralık 2021 12:13

Bodrum Çevre Platformu uyardı! Ekoloji tahribatının yaşandığı bölgelerde kanser hastalıkları artıyor

Bodrum Çevre Platformu uyardı! Ekoloji tahribatının yaşandığı bölgelerde kanser hastalıkları artıyor
Bodrum Çevre ve Ekoloji Platformu, doğa tahribatlarıan karşın acil önlem çağrısında bulundu.

Muğla'nın Bodrum ilçesi'nde çevrecilerin mücadelesi sürüyor. Son olarak Bodrum Çevre ve Ekoloji Platformu, son dönemlerde artaç çevre felaketlerine diar basın açıklaması yaptı. Platform adına açıklamayoı yapan Platform Sözcüsü Şükriye Akengin,  acil önlem çağrısında bulundu.

voyage otel

 

Türkiye'nin ekonomik, sosyal ve siyasal olarak son yılların en karanlık döneminden geçtiğini ifade eden Sözcü Akengin “Kötü yönetim sonucu dolar her gün yeni bir rekor kırıyor ve Türk parasının değeri düşüyor. Buna bağlı olarak emekçi halk kesimleri her geçen gün daha çok yoksullaşıyor. Yakıt ve temel gıda maddeleri başta olmak üzere iğneden ipliğe her şeyde zamlar otomatiğe bağlanmış durumda. Geçinemiyoruz. Emekten ve halktan yana bütçe istiyoruz" dedi.

 

Yanlış uygulamaların sadece ekonomik ve sosyal alanla kalmadığına dikkat çeken Sözcü Akengin "ABD, Fransa, Almanya. Hollanda, İngiltere gibi emperyalist ülke şirketleri ve Türkiye'de kamuoyunda ‘5’li yandaş şirket’ olarak bilinen şirketlerin iş birliği sonucu ülkemizde büyük bir doğa ve çevre talanı yaşatılmaktadır. Bodrum'da Muğla'da, kıyıların, denizlerin, koyların, ormanların ve zeytinliklerin yok edilmesi, Karadeniz'de HES'ler yapılarak derelerin yok edilmesi, Kazdağları, Fatsa, Artvin, Uşak, Kütahya, Erzincan İliç, Malatya, Tunceli, Aydın ve ülkenin birçok yerinde yeni maden aramaları, sondajlar yapılması, taş ve mermer ocakları açılması sonucu tarım ve hayvancılık yok ediliyor, yeraltı yerüstü sularımız, tarihi ve kültürel değerlerimiz, endemik bitkiler ve doğa da nesli tükenmekte olan hayvanlar zarar görüyor" ifadelerine kullandı.

 

 

Çevre falaketleri nedeniyle kanser hastalıklarının artttığını ifade eden Akengin, "Hepimiz gerek ekonomik gerek sosyal ve siyasal olarak gerekse ekoloji talanından olumsuz etkileniyoruz. Bu olumsuz gidişata kamu emekçileri, işçiler, geçinemiyoruz diye sokaklara çıkıyor. Ekoloji tahribatının yaşandığı bölgelerde halkın yeni astım ve kanser hastalıklarıyla yüz yüze geliyor.  Kadınlar eşit yaşam hakkı için sokaklardalar, üniversite öğrencileri demokratik bir eğitim istiyor ve barınamıyoruz diyerek sokaklarda ve çevreciler yaşam alanlarının yok edilmesine izin vermemek için nöbetler tutuyor. Rize İkizdere’de suyuna sahip çıkan köylüler ve Milas Akbelen’de ormanlarına sahip çıkan köylüler örnek çevre eylemleri ortaya koyuyorlar. Yine Geriş’te kurulan ve Güvercinlik’te kurulmak istenen RES'lere karşı köylülerle Bodrumlu çevreciler ortak bir mücadele yürütüyorlar. Bodrum yarımadasında, Muğla’nın diğer ilçelerinde ve Türkiye’nin her köşesinde rant uğruna yaşatılan ekoloji talanına karşı güçlerimizi birleştirmeye ve her türlü hukuksuzluğa karşı dayanışma içinde olmaya davet ediyoruz." diye konuştu.