BİR ULUSUN YENİDEN DOĞUŞU

  • Nevavprestij

19 MAYIS 1919 

 

 Bu tarih günümüz gençliği arasında bir bayram günü.  

 

Nedir bu tarih diye geriye dönelim. Ne olmuş bu tarihte. İsteyen herkesin internetten her şeyi öğrenebildiği bir çağda ne yazık ki hala cahil bir toplumdan öteye gidemedik. En kötüsü de bu cahillik her geçen gün artmaktadır. İnsanlarımıza soru sorulsa inanıyorum ki bu tarihte neler olduğunu bilmeyen birçok insanımız çıkacaktır. 

 

19 MAYIS 1919 BİR ULUSUN YENİDEN DOĞUŞU 

 

600 yıl hüküm süren bir imparatorluğun son dönemleri. Gücüyle uygulamalarıyla üç kıtada imparatorluğunu sürdürmüş olan Osmanlı İmparatorluğu son dönemlerinde.  Yıllarca ondan korkan, sıkıştığında ondan yardım isteyen devletler şimdi imparatorluğun parçalanması için sıraya girmişler. Birinci dünya savaşının sonunda imparatorluğu paylaşma zamanı gelmiş. İngilizler, Fransızlar, İtalyanlar, Yunanlar, (devrimden önce Rusya) bu ülkeden nereleri alıp kendi torağım yaparım telaşı içindeler. Paylaşım başlamışta. İtalyanlar Antalya tarafından, Yunanlar İzmir bölgesinden, Fransızlar Antep’ten Rusya Karadeniz bölgesinden, İngilizler ise İstanbul’dan paylaşımı başlatmışlar. Asker çıkararak el koyma işlemine girişmişler. Yunanlar Ankara yakınlarına kadar gelmiş bile. Ruslar Artvin, Rize Trabzon’dan Giresun’a ilerliyor. 

 

        600 yıl İmparatorluğu idare etmiş idareciler, İmparator nerde, İmparatorun askerleri nerde? Bir devletin sonunun en acı tarafı bu olsa gerek. Tüm bunlar olurken insanların koltuklarını korumak uğruna vatanı satması. (Bunu en son Irak’ta yaşadık). Osmanlı İmparatorluğu doğruları ve yanlışlarıyla bizim geçmişimiz. O devirlerde yapılan uygulamalar; çocukların öldürülmesi, iktidarın babadan oğula geçmesi, Harem, işgal edilen yerlerdeki çocukların alınıp yeniçeri yapılması vs. o devirlere göre doğru olabilir. İmparatorluk devrinde çok şeyler başarmışlardır. Ancak çağa ayak uyduramamaları, yöneten kesimin beceriksiz olması koskoca imparatorluğun sonunu getirmiştir. Son dönemlerdeki beceriksiz yöneticiler sayesinde ülke satılmaya başlanmış. Kapitülasyonlar denen borç para alma olaylarında satış hızlanmıştır. Tren yolları, bankacılık, haberleşme yabancılara satılmış. Ülke hazır yemeye alıştırılmaya başlanmış. Ve sonuçta yok olan bir imparatorluk. 

 

      19 Mayıs 1919 bu tarih yok olan bir imparatorluğun küllerinden yeniden doğan bir ulusun başlangıç tarihidir. Mustafa adlı bir komutanın yan gelip yatmak yerine yok olan ulusunu kurtarmak için hayatını ortaya koyarak mücadeleye başlama günüdür. Anadolu halkı  ülkenin her tarafından paylaşılmasını seyreden imparatorlarını ve İslam liderlerini bırakarak yeni umut olan Komutan Mustafa’ya sahip çıkması. Komutan Mustafa’yla para olmadan, silah olmadan 7 düvelden gelen yabancılarla vatanı kurtarmak adına ölümü hiçe sayarak savaşması. Bu tarihi yazmak, yaşamak her ulusa nasip olmaz. Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde yapılan kurtuluş savaşı birçok mazlum ülkeye örnek olmuştur. Biz vatanı kurtarmak için ölümü hiçe sayan bu kahramanların çocukları olarak her zaman onlara sahip çıkmak zorundayız. Tüm dünya da bunu bilmeli. Ulusumuzun zor durumda tekrar yeni bir kurtuluş savaşı olabileceğini herkes bilmelidir. 

 

19 Mayıs 1919 tüm ulusumuza kutlu olsun. 

 

 

  • Phonetix otel