• raşit emir süer
EKONOMİ Haber Girişi : 26 Temmuz 2022 13:51

BESİAD'tan Mehmet Cengiz açıklaması: Bu hunhar hesaplar bizleri endişeye sürüklemekte

 BESİAD'tan Mehmet Cengiz açıklaması: Bu hunhar hesaplar bizleri endişeye sürüklemekte
BESİAD, Mehmet Cengiz, projesine ilişkin açıklama yaptı. Başkan Nazlıoğlu" Bu hunhar hesaplar bizleri endişeye sürüklemekte" dedi. 

Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı Cennet Koy’da iş insanı Mehmet Cengiz tarafından 678 bin metrekarelik alana turistik tesis yapılmasına yönelik tepkiler gelmeye devam ediyor. Bodrum Esnaf Sanayici ve İş İnsanları Derneği (BESİAD), Yönetim Kurulu Başkanı  Neslihan Nazlıoğlu, imzalı açıklamada projenin kendilerini rahasız ettiğine vurgu yapıldı.

voyage otel

 

Projenin gönüllüsü olmayacaklarını belirten Nazlıoğlu, "Bodrum’un Gölköy Mahallesi’nde yer alan eşsiz koylarından birisi Cennet Koyda yasal durumu tartışmalı olan bir arazi üzerinde yapılması planlanan proje, gerek Bodrum’un yerel halkı, gerekse de Türkiye’nin farklı yerlerinde yaşayan ancak Bodrum’un değerlerini korumaya önem veren birçok kişinin tepkisini toplamıştır. Bodrum’un güzelliklerini yasal kararları da, hiçe sayarak hunharca yok etme neticeli bir projenin gönüllüsü olamayacağımız gibi, bu bakış açısı, Bodrum’da iş yapan ve geleceğini Bodrum üzerinde kuran bizleri ayrıca rahatsız etmektedir. Yasal yolları hiçe sayan vev Bodrum’un değerlerini görmezden gelerek kazanılmaya çalışılan paraların, uzun vadede Bodrum’a uğrayacağı zararlardan çok daha az kalacağı, ancak Bodrum’un uzun dönemde cazibesini yitirmesine yol açacağı ise öngörülebilir bir gerçektir. Bu durum, öngörülebilmesine rağmen, yasal yollar ve yerel halk ile Bodrum’un kendi değerlerini görmezden gelerek kazanılmaya çalışılan paraların hesabı, proje sahiplerinin Bodrum’a nasıl da geçici baktıklarını ve hesaplarının içerisinde Bodrum’un katılmamış olduğunu, bizlere göstermektedir." dedi. 

 

 

Proje konusunda endişelendiklerini belirten Nazlıoğlu,  "Bodrum’un gerçek güzelliği doğal güzelliklerinden kaynaklanmaktadır. Tüm Türkiye ve dünyadaki birçok kişi de uzun yıllardır bu güzelliğin yarattığı cazibe merkezinde bulunmak ve yaşamak için Bodrum’a gelmektedirler. Ancak para kazanma hesaplarını Bodrum’a rağmen yapan kişi ve kurumlar sebebiyle, Bodrum uzun dönemde, doğal güzelliklerini kaybetme ve cazibesini yitirme tehlikesi ile yüz yüzedir. Bizler gibi Bodrum’da iş yapan ve geleceğini Bodrum’un üzerine kurmuş iş insanlarını, bu hunhar hesaplar ve tehlikeler endişeye sürüklemektedir. Bodrum sürekli olarak, kendi kültürel ve coğrafi yapısına uygun olmayan projelerle karşı karşıya bırakılmış ve bundan ötürü birçok kez bu projelerin iptali için yargı yollarına başvurmak zorunda kalınmıştır. Hukukun uygun gördüğü şekil ve şartlarda yapılması planlanan projelere de; yine Bodrum’un yerel halkına ve yapısına uygunluğundan emin olunarak adım atılması gerekmektedir. Aksi halde kısa süreli hesaplarla çıkılan yollarda, Bodrum’un doğal güzellikleri ve orijinal hali yok olacak, sonrasında ise cazibesini kaybetmiş bir Bodrum’a kimse gelmek istemeyecek ve akabinde para hesaplarına konu edilen iş potansiyelleri de, yok olacaktır. Geçmişte, cazibesini yitirmiş birçok turizm merkezi ile aynı kaderi paylaşmak istemeyen Bodrum’a, öncelikle hukuka saygılı, sonra yerel değerler ile Bodrum’un eşsiz güzelliklerine saygılı projelerin gelmesini ve para kazanma hesaplarının bu kriterler üzerinden yapılmasını istiyoruz. Bu endişelerimizi kamuoyu ile paylaşıyoruz." ifadelerini kullandı.