• Nevavprestij
GÜNCEL Haber Girişi : 13 Aralık 2021 10:55

Barış Vakfı, çatışmaların çözümünü tartıştı

Barış Vakfı, çatışmaların çözümünü tartıştı
Barış Vakfı, İzmir’de “Yeni Döneme Geçişte Çatışma Çözümü: Sorunlar ve Fırsatlar” başlıklı çalıştay düzenledi

Barış Vakfı, geçtiğimiz hafta sonunda İzmir’de Tepekule Kongre ve Sergi Salonu’nda “Yeni Döneme Geçişte Çatışma Çözümü: Sorunlar ve Fırsatlar” başlıklı çalıştay düzenledi. Sınırlı sayıda davetlinin katıldığı toplantıda seçim atmosferine girilirken gündemdeki konular değerlendirildi.

voyage otel

 

Çalıştayın açış konuşmasını yapan Barış Vakfı Başkanı Hakan Tahmaz, Türkiye’nin, seçim atmosferine girdiğini, bu seçimlerin sıradan seçim olmayacağını söyledi.

 

Seçimin, Cumhurbaşkanı Hükümet Sisteminin geleceği açısından belirleyici olacağını söyleyen Tahmaz, toplantıda yeni anayasayı, güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçiş gibi tartışmalarda öne çıkan başlıkları, Kürt meselesi ve çözüm fırsatlarını değerlendireceklerini belirtti.

Dört başlık altında konuşma ve değerlendirmelerin yapıldığı toplantının yöneticiliğini KHK ile ihraç edilen öğretim üyesi Zafer Yörük yaptı.

 

“TÜRKİYE'NİN DEMOKRASİ NOTU DÜŞTÜ”


“Çatışma Çözümü Sorunlar, Fırsatlar” başlıklı konuda tebliğ sunan Öğretim Üyesi ve Barış Vakfı Yöneticisi Siyaset Bilimcisi Dr. Levent Korkut, dünyadaki farklı çatışma ve fırsatları değerlendirirken, Ekonomist Dergisi’nde yapılan araştırmaya göre Türkiye’nin demokrasi notunun 6,7’lerden 4,4’lere düştüğünü söyledi.


“Çatışma Çözümü Perspektifinden Son Gelişmeler ve Kürtler” başlıklı konunun sunumunu Diyarbakır Barosunun eski başkanı Av. Cihan Aydın yaptı. Aydın, demokratikleşme sürecini irdelediği konuşmasında, “Güçlü devlet, zayıf toplum” vurgusu yaptı.

 

“GAZETECİLİKTE ÇATIŞMA DİLİ KULLANILMAMALI”


“Türkiye’de Barış Gazeteciliği” konusuna ilişkin konuşan gazeteci ve Medyascope programcısı Gülçin Karabağ ise gazetecilerin çatışma dilinden uzak durması gerektiğinin altını çizdi. Karabağ, “Sınıf meselesi üzerinden değerlendirme gerekir” dedi.

Eğitimci Kardelen Işık da “Barışın Olanakları Üzerine Çalışmak: Sorunlar ve İmkânlar” başlıklı konuda konuştu. Işık, farklı ülkelerdeki anayasa değişiklikleri sürecini örnekledi. Helalleşme tartışmalarını da değerlendiren Işık, helalleşme süreçlerini kıymetli bulduğunu söyledi.

Toplantı, katılımcıların değerlendirme ve katkılarıyla son buldu.